Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

rossinka

Kto zna przepis na MIĘCIUTKIE aromatyczne rolady i sos??

Polecane posty

Chodzi mi o takie co aż się rozpadają i są baaaardzo smaczne i z pysznym powstającym po nich sosem ;) Chodzi mi o dokładny przepis łącznie z rodzajem mięsa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co to sa rolady

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ghjkl
O zrazy chodzi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fgndfghmk
musisz mieć mięso wieprzowe - szynka lub gotowe na rolady rozbite czesci mięska.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fgndfghmk
rozbijasz podobnie jak kawałki na kotlet. smaryjesz musztardą dodajesz farsz zwijasz na kształt rolady i podpiekasz na margarynie. jak podpieczesz z każdej strony zalewasz wodą lub bulionem i gotujesz wszsytko razem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fgndfghmk
a farsz robisz tak: mięso mielone wiepszowe mieszasz z przyprawami dodajesz cebulkę i już

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fgndfghmk
aha potem jak zalejesz je wodą to solisz. i później jak rolady będą miękkie to dodajesz wodę rozmieszaną z mąką pszenna. żeby sos był gęsty. możesz dodać pieczarkę albo jakieś inne grzyby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bo nie wiem w końcu
Ja rolady robię przeważnie z wołowiny. W sklepie proszę o wołowe na rolady i ekspedientka wie o co chodzi. Są sklepy, gdzie od razu rozbijają to mięso, ale możesz sama w domu dobrze rozbic tłuczkiem. Rozbitą roladę smaruję musztardą, solę i pieprzę. Daję plaster boczku wędzonego, trochę cebulki pokrojonej w kostkę i czasami kawałek ogórka konserwowego. Całość zwijam w rulonik i obwiązuję nicią. Smażę ze wszystkich stron dość długo (minimum 2h). Sos sam Ci się wytworzy. Potem można go doprawić odrobiną cukru, soli i śmietany kwaśnej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No właśnie z miesa wieprzowego czy wołowego wychodza te MIĘKKIE? Więc ciągle się powinno smażyć czy lepiej obsmażyć a później gotować?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie wiem w końcu
I z wołowego i z wieprzowego wychodzą kruche. Smażysz je pod przykryciem na średnim ogniu i często podlewasz gorącą wodą (żeby Ci się nie przypaliły). Nigdy nie gotowałam rolad.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zrazy chyba to sa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie wiem w końcu
Dla kogoś może i są to zrazy, ale na Śląsku mówimy rolady :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość titina
a ja robię rolady/zrazy z wieprzowiny - najlepiej z karkówki jak nie jest tłusta. Kroję na plastry, lekko rozbijam, smaruję musztardą, solę pieprze, posypuję majerankiem. Na to pokrojony w paseczki boczek, ogórek kiszony i cebula w kostkę. Czasami dodaję trochę chleba .Zwijam, podsmażam na tłuszczu, podlewam wodą i duszę aż będzie mięso miękkie. W razie potrzeby solę sos w którym się smażą rolady Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Robiłam już rolady, ale zawsze z miesa któe było już w lodówce (mama kupowała). Powiedzcie mi moje drogie czy ze schabu też będą dobre rolady?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię rolady najczęściej z mięsa wołowego, choć nie cierpię ich rozbijać ;). Czasem robię z wieprzowego np. od szynki, szybicej się duszą. Proszę w sklepie o pokrojenie grubszych plastrów na rolady, w domu rozbijam je, przyprawiam solą i przyprawą Delikat Knorra, bo najbardziej ją lubię (ponoć mięsa wołowego się nie soli wcześniej, bo twardnieje, ale ja solę i żadnego twardnięcia nie stwierdzam ;) ). Smaruję z jednej strony musztarą i przygotowuję farsz: - na szatkownicy ścieram na plasterki surową marchewkę, cebulę i ogórka kiszonego - na maśle duszę trochę pieczarek - podsmażam plasterki boczku wędzonego Na tej stornie rolady, która jest posmarowana musztardą, rozkładam farsz (marchew, cebulę, ogórek, pieczarki, plasterek boczku), zwijam roladę i obwiązuję dla pewności nitką. W głębokim rondlu rozgrzeam trochę tłuszczu (najczęściej olej a moja babcia smalec), kładę roladę i obsmażam bez przykrycia z obu stron (po ok 10-15 minut z każdej strony). Podlewam wodą do zakrycia rolad (lub ewentualnie bulionem, ale uważam, żeby potem sos nie był za słony) i duszę pod przykryciem ok. 1,5 godziny albo i dłużej, aż stwierdzę, że rolady są mięciutkie. Wyciągam je na talerz, doprawiam sos jeśli uznam że mu czegoś brkauje i zagęszczam odrobiną mąki (rozpuszczam w garnuszku 1 lub 1/2 łyżeczki mąki w niewielkiej ilości ZIMNEJ wody, mieszam do całkowitego rozpuszczenia mąki i wlewam na gotujący się sos cały czas mieszając). Wkładam do sosu rolady i wyłączam gaz. Podaję najczęściej z kluskami śląskimi i modrą kapustą :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Robiłam też rolady ze schabu, bardzo dobre, ale wołę z wołowiny. Najlepiej ozbija się polędwica wołowa, ale jest dość droga. Dziewczyny, zamist kroić w kostkę ogórek czy cebulę, spróbujcie poszatkować. Farsz będzie naprawdę o niebo lepszy, nada mięsku super soczysty smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiadomo wołowina najlepsza, ale akurat mam schab zamrożony i znudziły mi się zwykłe kotlety. Ja zawsze daję wzdłuż pokrojony pasek ogórka, musztarda, majeranek, cebulka i boczek, albo tańsza wersja podgardle, ewentualnie taka wędzonka boczkowa. Ale mi się ochota zrobiła :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak jak pisałam- ze schabu też mi smakują :). Ja ze schabu robiłam też czasem bitki, jak mi się schabowe nudziły, do sosu wkrajałam kilka plasterków marchewki (nie za dużo, bo będzie słodkie), cebulę (podsmażyłam ją razem z bitkami, a potem podlewałam wodą) i czasem kilka namoczonych grzybków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lady mary
Moja Mama do zrazów(rolady) ,jeżeli wołowina była chuda i sucha, oprócz ogórka, cebuli,skórki chleba,grzybka itp.dodawała mały słupek słoninki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×