Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to wyglada........teraz

Mąż w UK a ciężarna żona w PL

Polecane posty

Zastanawiam sie nad wyjazdem do PL na czas ciąży tylko myślę jak to będzie wyglądać z ubezpieczeniem, czy za każdą wizytę bedę musiala płacić, czy będą sciagali z UK z ubezpieczenia meża? chodzi mi o opiekę ginekologiczną i poród. Ile kosztuje prywatna opieka w PL? wizyty u gina, USG, poród. Dziękuję.

Gość fraaajerka jestes
:O

Dlaczego?

Gość nie wiem dokladnie ale wydaje
mi sie ze ubezpieczenie z uk w Polsce nie obowiazuje, musialabys zadzwonic dop wojewodzkiego oddzialu nfz i tam zapytac czy np jakies dokumenty z uk beda ci tu potrzebne i czy takie ubezp wystarczy. mozesz sobie wykupic sama ubezpieczenie w nfz koszt ok 300 zl mc - albo chodzic prywatnie do gin. Koszt wizyty zalezy od gabinetu. Ja w malej miejscowosci place 70 zl za wizyte + usg i dopstaje za darmo skierwowania na badania z nfz :D ale w wiekszych miastach zazwyczaj wiecej niz 100 zl za wizyte. Porod tez roznie zalezy jaki szpital w moim np 500 zl a slyszalam ze i po 3 tys kasują. Wiec musialabys zadzwonic do Polskiego szpitala ktory cie interesuje i pytac jaka cena. i jest jeszcze jedno ALE - Otoz w Polsce jest ustawa ze kazda ciezarna i kazde niepelnoletnie dziecko ma prawo do opieki nawet bez ubez. Oznacza to ze dany lekarz czy szptal ma obowiezek cie przyjąc i ty nic nie placisz ani za porod ani za wizyty w przychodni i tu powstaje jeszcze jedno ale - musisz sobie tę ustawe wydrukowac i miec ją przy sobie bo wiele szpitali nie reflektuje tego mimo iz mają obowiazek przyjecia to wystawiają rachunki :(

ja bym rodzila w uk na twoim miejscu - po pierwsze mąż blisko po drugie dziecko bedzie mialo obywatelstwo i jakies tam zapewne wieksze " becikowe itd" poza tym wiele kobiet z uk pisze tutaj ze tam opieka o niebo lepsza niz u nas wiec chyba bym wolala zostac w uk.

Tak macie rację opieka jest tu dobra, mam swoją położną wszystko darmowe,nawet kartę na recepty darmowe już dostałam a pytam orientacyjnie poprostu poniewaz nie mam porównania. Becikowego w UK nie dostaniemy, ponieważ mąz w ubiegłym roku miał za wysoki dochód, co do obywatelstwa to dziecko urodzone w UE "dziedziczy" po rodzicach obywatelstwo, więc nawet jesli by sie w UK urodziło to na szczęscie będzie Polakiem.

Gość Gabkkkkkoooooooo
Obywatelstwa angielskiego dziecko nie dostanie, w UK obowiazuje prawo krwi a nie ziemi. Ja nie wybrazam sobie aby byc w ciazy daleko od meza, to takie wazne chwile. No ale to twoja decyzja.

nawet nie wiedzialam o tym obywatelstwie :classic_cool: mimo wszystko zostalabym z mezem nie przyjezdzalabym tutaj za cholere :D