Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość morfologiia

Kto sie dobrze zna na wynikach morfologii-bardzo prosze o pomoc.

Polecane posty

Gość morfologiia

Odebralam wynik mojego synka,ma 3 miesiace,prosze mi powiedziec czy wyniki sa dobre.Zwariuje do poniedzialku bo to co znalazlam w internecie namieszalo mi w glowie. WBC 9.1 K/uL LYM 6.5 71.4%L MID 0.4 4.9%M GRAN 2.2 23.7%G RBC4.13 M/uL HGB 11.9 g/dl HCT 34.4 % MCV 83.3 fL MCH 28.8 pg MCHC 34.6 g/dl RDW 15.0 % PLT 609. K/uL MPV 8.0 fL

Gość morfologiia
Halllo ja tu wariuje:( Ten wynik PLT jest za wysoki i wyczytalam ze to moze wskazywaxc na zmiany nowotworowe....

Gość wyniki morfologii
Z nadpłytkowością (trombocytozą) - PLT - mamy do czynienia w przypadku różnych przewlekłych stanów zapalnych, po wysiłku fizycznym, w niedoborze żelaza, po usunięciu śledziony, w ciąży, w przebiegu niektórych nowotworów. Zdarza się też tzw. nadpłytkowość samoistna. Częściej spotyka się małopłytkowość (trombocypenią) spowodowaną np. skutkami ubocznymi niektórych leków, niedoborami witaminy B12 lub kwasu foliowego, infekcjami, nowotworami i innymi chorobami. nie masz nowotworu. Masz niedobory witamin. Spokojnie:)

Gość Ohlala
zaraz sprawdze w ksiazce do pediatrii jakie sa normy dla 3 miesiecznego malucha :)

Gość Ohlala
na pamiec to nikt nie zapamieta :)

Gość wyniki morfologii
Płytki krwi - Trombocyty (PLT) 130-450 x 109/l - to są normy

Gość wyniki morfologii
może jesteś przeziębiona???

Gość morfologiia
WBC 9.1 K/uL 4.0-10.0 LYM 6.5 71.4%L 1.4-4.0 20.0-45.0 MID 0.4 4.9%M 0.1-1.2 1.0-12.0 GRAN 2.2 23.7%G 2.0-6.9 45.0-65.0 RBC4.13 M/uL 3.50-5.40 HGB 11.9 g/dl 12.0-16.0 HCT 34.4 % 34.0-46.0 MCV 83.3 fL 80.0-96.0 MCH 28.8 pg 27.0-31.0 MCHC 34.6 g/dl 31.0-35.0 RDW 15.0 % 11.0-14.5 PLT 609. K/uL 150.-400. MPV 8.0 fL 6.5-11.0

Gość Ohlala
wyniki poza PLT sa w normie. Do wypowiedzi powyzej - to jest zly zakres, poniewaz dla osob doroslych. U 3 miesiecznego dziecka zakres PLT jest 227 - 520

Gość morfologiia
Kurcze zlaly mi sie wyniki z normami,pooddzielam przecinkami: WBC 9.1 K/uL ,4.0-10.0 LYM 6.5 71.4%L, 1.4-4.0, 20.0-45.0 MID 0.4 4.9%M, 0.1-1.2 ,1.0-12.0 GRAN 2.2 23.7%G 2.0-6.9, 45.0-65.0 RBC4.13 M/uL, 3.50-5.40 HGB 11.9 g/dl ,12.0-16.0 HCT 34.4 % ,34.0-46.0 MCV 83.3 fL, 80.0-96.0 MCH 28.8 pg ,27.0-31.0 MCHC 34.6 g/dl, 31.0-35.0 RDW 15.0 % ,11.0-14.5 PLT 609. K/uL ,150.-400. MPV 8.0 fL, 6.5-11.0

Gość morfologiia
Czyli nie jest zle?To oni podali mi te normy jak dla 3 miesiecznego dziecka.

Gość Ohlala
te normy co podalas sa pewnie spisane z wyniku? to tez sa normy dla osob doroslych, dlatego pediatrzy patrza na nie, ale porownuja dla wiekszej pewnosci ze specjalnymi zakresami dla niemowlat. Wiadomo ze sa roznice w wynikach np niemowlecia, kilkuletniego dziecka a doroslego. Ale PLT faktycznie i tak sa za wysokie, nawet jak na norme z podrecznika pediatrii.

Gość Ohlala
no i podwyzszony poziom limfocytow a obnizony granulocytow, jezeli juz patrzec na te normy. tylko ciekawi mnie po co tu to wypisujesz, przeciez jak podali to mozesz sama porownac czy jest ok.

Gość morfologiia
tak,normy sa z wyniku ale przeciez podawalam date urodzenia. Nie jestem przeziebiona,karmie mieszanie.

Nie jestem lekarzem, więc nie jestem też ekspertem, ale napiszę Ci co wiem. Dziecko kiedy kończy 3 miesiąc życia, kończą mu się zapasy żelaza i kwasu foliowego jakie uzbierał od mamy, będąc jeszcze w brzuszku. [Na pewno jako ciężarna brałaś żelazo, kwas foliowy + pewnie jakieś witaminki.] To jest potocznie zwana anemia 3-go miesiąca:) Każde dziecko ją ma, również mój synek. Uważam, że nie masz się zbytnio czym martwić. Podejrzewam, że jak odwiedzisz pediatrę to przepisze Ci raz dziennie Ferrum (czy żelazo) w syropie w ilości 2,5ml oraz na początek po pół pokruszonej tabletki kwasu foliowego. Kuracja jest dość długa - poprawa krwi następuje dość wolno. Ale teraz Mały mając ponad 10 miesięcy ma w końcu dobrą krew:) I u Ciebie też tak będzie:)

Gość Ohlala
ale dlaczego anemia? wg norm z wyniku hemoblogina praktycznie w normie, a wg pediatrii dobra (norma od 10). Hematokryt w normie, erytrocyty tez. MCV, MCHC, MCH dobre. Wiec jaka anemia??

Gość Ohlala
Gdyby to byla anemia z powodu braku fe i kw foliowego, bylaby to niedokrwistosc megaloblastyczna. A nic na to nie wskazuje. MCV jest w normie, wiec krwinka ma prawidlowa wielkosc.

No widzisz u mojego synka jak miał 3,5 miesiąca PLT (cokolwiek to jest:) ) wynosiło 415tys. Czyli wg. norm podanych przez Ciebie też za dużo. Z tym, że u mnie na wynikach normy są podane od 300-600tys. Czyli wychodziłoby, że Twoje dziecko ma niewiele ponad górną normę. No ale nie wiadomo na czym polegają te normy. Czy to zależy od rodzaju metody, którą badania są robione i dla każdej metody są różne normy. A może u Ciebie podali normy dla dorosłych:o Tego Ci niestety nie powiem...

Gość morfologiia
Wlasnie dlatego ze podali te normy i moglam porownac sie zdenerwowalam.Poczytalam ze to moze wskazywac na bialaczke i inne nowotwory.

Gość morfologiia
podali chyba dla dziecka bo na wynikach jest jego data urodzenia.

Gość morfologiia
olan97@o2.pl

Gość laborantka
oczywiście z doświadczenia zawodowego wiem jak powinna wyglądac morfologia dziecka,wiele lat pracowałam w szpitalu z oddziałami dzieciecymi.Nie masz powodu do zmartwienia chociaż hemoglobina mogłaby być nieco wyższa ale przychylam sie do poprzedniczki piszacej o anemi w trzecim miesiacu życia dziecka.Jezeli chodzi o PLT to tak już bywa ,że kiedy hemoglobina idzie w dół Plt rosną i pewnie tak jest u twojego synka.Pewnie dostanie cos co uzupełni mu poziom Fe i morfologia wróci do normy.Jeżeli chodzi o rozmaz krwinek białych to u niemowląt odsetek limfocytow jest dużo wyższy od segmentow (granulocytów)to z wiekiem sie wyrównuje.Tak wiec nie masz powodów do obaw :)Pozdrawiam i nie analizuj tak dokładnie każdego wyniku ,wiem z doświadczenia jak pacjenci reagują na maluteńkie wg nas analityków i lekarzy odchylenia od norm ,które w zasadzie nic nie znacza :)

Gość morfologiia
Dziekuja laborantko;)

No a laborantka dodatkowo utwierdziła mnie w moim przekonaniu (oraz tym, że z doświadczeniem się nie dyskutuje;) ).

Gość morfologiia
Dzieki i masz racje;)Zycze duzo zdrowia synkowi i Tobie tez;)