Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cb radio

Kto się zna na radiach CB?

Polecane posty

Gość vvvvvvdddddd
ja sie nie znam :/

Gość Radio_xxl
Lepiej dodaj kilka złotych i kup coś takiego: http://www.allegro.pl/item474109390_cb_uniden_510_xl_wtyk_gratis_nowe_promocja.html Pamiętaj, że nawet najlepsze radio na nic się nie zda, jeżeli będzie pracowało ze słabą anteną. ogólnie mówiąc - nie nadają się anteny krótkie. Najlepsze mają powyżej metra długości. Przepraszam za niezbyt fachowe określenia, ale nie wydaje mi się, aby wnikanie w stronę techniczną zagadnienia było potrzebne. Oczywiście, jeżeli chcesz podyskutować, to zapraszam ;-)

Gość cb radio
Bardzo dziękuję za pomoc :) Rozumiem, że antenę do tego trzeba kupić osobno?

Nic bardziej fałszywego niż to, że antena musi być długa. Antena nie musi byc długa. Antena jest dobra, gdy jest dobrze zestrojona i jest zaprojektowana na pasmo, którego uzywamy. Jeśli się na tym nie znasz to montuj tylko u fachowca, bo mozesz odstrzelić końcówkę mocy w radiu. 🖐️

Gość cb radio
Ależ przecież mówię, że ja to chcę dla męża. Tylko mu kupię - montować będzie sam :)

Gość po co taik przezytek

Gość Radio_xxl
Krótkofalowiec --> Na pasmo CB możesz zakupić anteny samochodowe długości od około 40 cm do 2 m. Zarówno antena o długości 40 cm jak i antena dwumetrowej długości da się zestroić tak, że SWR będzie w okolicach 1 (czyli antena będzie zestrojona). Jednakże, pomimo zestrojenia efektywność promieniowania anteny krótszej będzie mniejsza co przełoży się na siłę sygnału zarówno w odbiorze jak i nadawaniu. Aby nie robić ludziom niezainteresowanym wody z mózgu, napisałem, że im dłuższa, tym lepsza mając na uwadze, że tym kryterium pokierują się podczas zakupu anteny zaprojektowanej na pasmo CB. A skoro jesteś krótkofalowcem (przynajmniej taki masz nick) to wyjaśnij mi, po co ludzie wieszają dipole po 40 m długości, skoro wystarczyłaby metrowa antena (metr drutu też da się zestroić na pasmo 80m)?? cb radio --> mąż zamontować może sam, jednak aby nie uszkodzić radia, fachowiec lub ktoś mający pojęcie i odpowiedni miernik powinien dostroić antenę.

Ja też chciałam sprawić prezent mojemu facetowi z CB i o mały włos nie skończyło się to klapą, bo dałabym sobie wcisnąć sprzęt praktycznie niesprawny. Najlepiej znaleźć kogoś ze znajomych, kto się na tym zna :) Ja akurat dogadałam się z moim wujkiem i wybraliśmy całkiem dobre radio i to w dodatku w necie ( w zwykłym sklepie wciskali mi t pierwsze cb:/) Jeżeli mogę coś polecić, to my kupowaliśmy na wasserman.pl - mają tam spory wybór. Pozdrawiam i życzę powodzenia w zakupach ;)