Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wqrzony bez kasy

Od jakiej kwoty długu mozna założyć komuś sprawę?

Polecane posty

Gość Wqrzony bez kasy

Pożyczyłem kiedyś (z kim byłem) komuś trochę kasy, mimo upomnień do dziś dnia nie dostałem ani grosza. Nie mam tego na papierze, ale są sms-y, świadkowie, maile. Od jakiej kwoty można długu mozna założyć komuś sprawę, ale by nie wyszła "niska szkodliwość społeczna"? Zielony w to jestem, zazwyczaj to ja pożyczam i oddaję. I w jaki sposób odbywa się odzyskiwanie długu na drodze prawnej?

Gość od 251 zł
do 250 się nie ściga

Gość Wqrzony bez kasy
To wiem, chodzi o więcej kasy, ale nie chcę się łasować w coś co z góry skreśla jako "niska szkodliwośc" albo każą się dogadywać między nami. Nie mam zamiaru więcej włożyć w odzyskanie kasy niż odzyskam.

Gość Wqrzony bez kasy
2500 tysiąca, dla jednych to pikus, dla mnie sporo

Gość prokurwator
ponieważ jest to przestepstwo oszustwa z art 286 kk wartość poniesionej szkody nie ma znaczenia moze to byc 5 złotych a moze to byc 99 000 i sprawa jest prowadzona dokladnie tak samo. Do 100 000 jest dochodzenie powyzej sledztwo dla pokrzywdzonego w sumie bez znaczenia.

Gość prokurwator
A sorka nie oszustwo a przywlaszczenie mienia - doczytalem dokladnie

Gość Wqrzony bez kasy
Dzięki wielkie za pomoc

Gość prokurwator
Z góry piszę ze jeśli nie było podpisanej umowy i pożyczyłeś na gębę a podejrzewany się nie przyzna i nie ma świadków sprawa zostanie umorzona. nawet jesli nie przez prokuratora/policje to w sądzie.

Gość krakowska prawniczka
po pierwsze - to nie jest sprawa karna, tylko cywilna. Nikt niczego nie ukradl, nie przywłaszczyl. Autor napisał o pożyczce. Nie ma tu więc mowy o znikomej spolecznej szkodliwosci (czynu). Sprawę mozna wytoczyc bez względu na wysokośc, trzeba wziac pod uwagę, że koszt pozwu to w zależnosci od rodzaju postępowania od 30 zł do 5 % wartosci pożyczonej kwoty. Mozemy przyjac, ze powództow o zapłatę mozna skierowac w postępowaniu upominawczym. Jestem w stanie ustalic kwotę opłaty od pozwu jesli bede wiedzial ile dłużnik jest winien. postępowanie: Nalezy wezwac dluznika raz jeszcze na pismie - wyznaczajc mu termin do zaplaty np. 3 dni od odbioru pisma. nastepnie na formularzu wypelnic pozew (formularz na stronie www Ministerstwa Sprawiedliwosci), uzasadnic i dolaczyc wezwanie do zaplaty oraz posiadane maile. Sąd wyda nakaz zaplaty. PO 2 tyg od doreczenia dluzkikowi, jesli sie nie sprzeciwi nakaz bedzie prawomocny i mozna sprawę skierowac do komornika. Temu najlepiej podac konto dłuznika, gdyz najlatwiej komornikowi je zajac do zasadzonej kwoty wraz z odsetkami.

Gość gość
Windykacja. Są firmy od tego, np eureka finanse. I skutecznie oraz szybko ściągają dług z wierzyciela. Inna sprawa ze autor zachował siętroche nieodpowiedzialnie i nadmiernie uwierzył w ludzkość ;)

Gość gość
Moja koleżanka korzystała z pomocy kancelarii prawnej www.l-w.com.pl przy odzyskiwaniu długów. Była bardzo zadowolona ze współpracy

Gość Danuta Baran
Moim zdaniem kancelaria powinna Ci odpowiedzieć szczegółowo na takie pytanie. Ja zastanawiam się nad kancelarią adwokacką Wojas Pawlak. Dobry adwokat to podstawa.

Gość gość
Bede sie tez sadzić o zwrot długi. Mam wszystko na piśmie i świadków nie potrzebuje. Wezwanie do zapłaty juz wysłałam zostało doręczone. Jak nie odda to do sadu