Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hbs badanie

H B S - badanie w ciąży.....

Polecane posty

Gość hbs badanie

Mam takie pytanie: bylam ostatnio u ginekologa na wizycie ( 17t.c.) i zlecil mi zrobic badanie HBS. Z tego co sie orientuje to, ma to zwiazek z zoltaczka?? Prosze powidzcie mi czy lekarze zawsze zlecaja to badanie kobietom w ciazy? czy to, ze bylam szczepiona na zoltaczke wyklucza u mnie mozliwosc zachorowania?? Jaki wynik sugerje, ze nie jestem nosicielka?? Bardzo prosze o pomoc!!

Gość hbs badanie
poradzcie cos prosze.....

HBS okresla czy jestes nosicielka żółtaczki czy nie. Jeśli jestes to będzie HBS pozytywny (ja testem juz od ponad 15 lat). Szczepionka teoretycznie wyklucza zachorowanie na żóltaczke,aczkolwiek baaaaaaardzo rzadko zdarzają się przypadki,że mimo szczepionki ktoś zachoruje. Nie pamiętam ile procent,ale bardzo niewielki. Nie wiem czy każdy lekarz zleca takie badanie, na pewno pytają się o to przy cesarce czy przy jakimkolwiek innym zabiergu bądź operacji.

Gość ja tego nie miałam
ani tokso i innych tez nie...... dziecko ma 2 lata, jest megazdrowe :) :)

Gość hbs badanie
a bylas kiedys wczesniej szczepiona na zoltaczke?? bo ja nie wiem czy to nie jest tak jak np z rozyczka. Mi tego badania nie robili, bo i chorowalam i bylam szczepiona wiec moze z zoltaczka tez tak jest ze jak sie bylo szczepionym to nie trzeba??

Gość hbs badanie
hmmm pamietam ze jak mialam kiedys zabieg ortopedyczny to o to pytali. Wazne bylo czy bylam szczepiona i czy mniej niz 5 lat temu, u mnie bylo wiecej niz 5 lat wiec robili jakies przeciwciala ale wyszly ok, wiec przeciwciala ma sie chyba cale zycie tak?

Gość krejzol19987
badanie na HBS i WR powinno byc wykonywane u kazdej ciezarnej! sa to podstawowe badania i to ze je lekarz zlecil nie znaczy ze podejrzewa jakies nieprawidlowosci:) to badanie jest bardzo wazne przy porodzie i kasda pacjentka powinna miec przy sobie wynik takiego badania. podkreslam rowniez waznosc wczesniej wspomnianego bad. a mianowicie WR jesli ciezarna nie wykona takiego badania bedzie traktowana w czasie porodu jako "chora" nawet jesli nie jest..a to chyba nie jest przyjemne byc uznana za nosicielke kiły, a malo tego bedac uznana za chora mozna wyladowac na sali z taka pacjentka...

Gość krejzol19987
co do przeciwcial to faktycznie kiedys sie wykonywalo po uplynieciu 5 lat od szczepienia. w chwilii obecnej szczepionka ta uznana jest za aktualna do konca zycia. nie oznacza to jednak ze przeciwciala sie posiada.. to ze ktos sobie zrobi na to badanie zwiekszy tylko jego swiadomosc na temat czy jest ryzyko zachorowania w jego przypadku jesli przeciwcial wyjdzie zbyt malo, teraz sie nie doszczepia kiedys wykonywano dodatkowa szczepionke

ja teraz ostatnio miałam to badanie i tak jak ktos wyzej napisał stwierdza czy jestes nosicielka zoltaczki pobieraja ci krew i czekasz na wynik:)