Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kroliczka

ruchy dziecka

Polecane posty

Gość kroliczka

cześć. Mam małe zmartwienie. Jestem w 20-tym tyg ciąży, od 2 tyg czuje swojego maluszka bardzo dobrze aż guzy wypiera na brzuchu od jego kopniaków:), ale chodzi o to,że od ostatnich 3 dni czuje swojego maluszka o wiele słabiej i żadziej niż przez te 2 tyg. Martwie się tym, bo nie wiem czy wszystko jest wporządku:(. Co prawda byłam w poniedziałek na usg i rozwija sie bardzo dobrze itd, ale te nagłe osłabienie ruchów dziecka bardzo mnie martwi. Prosze odpiszcie, co wiecie na ten temat i czy mam naprawde powody do obaw???

Słuchaj, mój mały tez miał takie okresy, kiedy słabiej kopał. Rozumiem cię doskonale, bo też się martwiłam. Ważne że CZUJESZ ruchy i to jest najważniejsze. Pamiętaj kontroluj codziennie ruchy dziecka i nie martw się, że czasem ma \"leniwe\" dni :-) Tym bardziej, że byłaś u lekarza niedawno i wszystko było ok. Acha i powiem ci, że po 30tc już nie ma takich cichych dni :-) Mały kopie aż miło i nawet tęsknię to jego leniuchowania czasami :-)

wydaje mi się nawet, że mnie lekarz kazał liczyć ruchy dziecko dopiero ok 26tc.

Gość a jedna taka sobie
Dziewczyny a jak byscie opisaly ruchy.Jak to sie czuje?

kurcze, ja na początku nie wiedziałam, czy czuje ruchy dziecka czy po prostu... gazy. Ale powiem ci, że jak już naprawdę zaczął kopać to wierz mi nie pomylisz tego uczucia z żadnym innym. Na początku czułam \"pukanie\" w brzuch od środka, niezbyt mocne ale wyczuwalne. Potem były mocniejsze kopy - czuł je mój mąż jak położył rękę. A potem już solidne kopniaki.. przeciąganie się, szarpanie. i najbardziej irytujące w nocy - czkawki :-)

Gość kroliczka
Dziękuje za szybki odpis. odrazu mi lżej:) a ja tęsknie za maluszkiem jak nie kopie, jakby go" w domu nie było";). Dodam ,że to moja pierwsza ciąża i to bardzo upragniona stąd moje obawy,a czasem wiele ich mam. Co do czucia ruchów dziecka to na początku są bardzo delikatne musnięcia,a z czasem są mocniejsze i nawet momentami bardzo widoczne dla oka:) bardzo super uczucie jak na pierwsze ruchy. nie da sie tego pomylić z niczym innym co mogło by sie dziac w brzuchu. Ja poczułam pierwsze ruchy w połowie 17-tego tyg (muśnięci w 16-tym tyg,ale to trzeba wczuć się w swoje ciało), a pod koniec 18-tego dostawałam juz nie złe kopniaki aż guzy wypierało.na razie mój maluch ma" leniwe dni",jak to opisała koleżanka z forum i czekam znów na kopniaki. wcześnie zaczęłam czuć ruchy swego malca tak wyrażnie, dlatego, że jestem chuda i wcale nie wyglądam na 20-ty tydz ciąży:) trudno:)

Gość kroliczka
A moje dziecko chyba nie ma czkawki, bo nie wyczówam takich rytmicznych "ruchów" ...hmm, sama nie wiem. A kiedy dziecko może mieć czkawke w brzuchu? jak coś zjem? ale jak zjem coś konktetnego czy tak poprostu???

u mojego maluszka czkawka pojawiła się ok 30tc. Nie wiem od czego jest zależna, wydaje mi się czasem, że po słodkim ale to chyba nie ma znaczenia. Czkawkę dziecko ma po nałykaniu się wód płodowych. Najczęściej dopada go w nocy i wieczorem, w ciągu dnia sporadycznie - ale nie mogę wtedy wysiedzieć w spokoju :-)

Gość bbbiiibbbiiibbbiii
czkawka u maluszka w brzusiu jest śmieszna, hehe :D to brzjmialo jak lekkie pukanie rytmiczne, takie pyk pyk pyk... lubilam ten odgłos :) a ruchy były cudowne :)) az mi brakuje ciąży... :)

Gość lindeee
ja jestem w 21 tc i czuje ruchy dzidzi równiez... na poczatku tez nie wiedzialam czy to gazy... czy jelita... bylo pukanie bulgotanie... motylki... teraz sa kopniaki;)

Gość vinylly
Dziewczyny a czy takie jakby drganie mięsnia w dolnych partiach brzucha to ruchy dzidzi???????? jestem w 19 tc... i nie wiem czy to to:>?

Widzę,że nie jestem sama i wreszcie się odezwał ktoś komu robią się \"guzy\" podczas ruchów:) Kroliczka masz je w dole brzucha? Ja tak i pojawia się taka kulka i troche mnie wtedy boli,ale tylko na chwile. Masz coś podobnego? Też jestem w 20tc

Gość kroliczka
tak,dokładnie tam w dole brzucha gdzie włochy zaczynają rosnąć:). mnie tam ciagle kopie,czasem troche wyżej, z tym,że to mnie nie boli,fajowe uczucie:). tylko jak już pisałam wcześniej przez ostatnie 3 dni mało czuje tych ruchów i troche sie nie pokoje,koleżanka z forum opisała to że ma "leniwe dni" maluszek ,ale mam nadzieje, że w końcu zacznie znów się ruszać i kopać tak mocno jak 3 dni temu.

Mój też ma leniwe dni,czuję go,ale nie tak często jak ostatnio. Ważne,że się rusza:) Mnie boli tylko wtedy jak robi mi się ta kulka,ale staram się tym nie stresować

Gość kroliczka
Wydaje mi się,że musisz poprostu przyzwyczaić sie do ruchów dzidzi:) . Jk tak to mój maluch musi być bardzo leniwy,bo dziś cały dzień nie czuje go. w poniedziałek byłam na usg i było ok,ale martwie sie ze tak nagle nic już nie czuje. zawsze mocniej kopał jak kładłam się na plecy jakby tego nie lubił, a teraz jak kłade sie na plecy to nie czuje nic.

Poczekaj spokojnie,zjedz cos i napewno poczujesz:) Mój też najmocniej kopie kiedy leżę na plecach:) Ostatnio też się stresowałam,bo nie czułam i położyłam się na chwile na brzuchu, od razu mu ciasno było i poczułam kopniaka:)))

Gość kroliczka
a masz duży brzuch? bo ja mam mały:(

Ja też, przed ciążą ważyłam 48kg i dopiero pod koniec 3 miesiąca przybył mi jeden, teraz ważę 51

/ale ja się cieszę,bo duży brzuch to jednak ciężar a mnie już bolą plecy,co dopiero gdybym miała większy.

Gość też tak miałam
własnie gdzies ok 20-=22 tygonia. nawet poszłam do położnej i okazało się ze dziecko sięruszało ale jakoś inaczej ze ja tych ruchów nie czułam. Teraz jestem w 32 tc i kopniaki sa aż czasmi bolesne:)

Gość kroliczka
no ja waże teraz 57, ogólnie ujestem chuda i mam 170 cm i jak na prawie 6 mies to mam mały brzuch ,każdy żdziwiony,że jużtaki okres ciąży,bo nie widać . To i ja położe się na brzuch na chwilkę to może go ruszy,bo oszaleje jak dziś go nie poczuje:( a jem non stop.

Gość na brzuch to
bym sie nie kładła- mozesz coś zrobić dziecku. Lepiej pomasuj brzuszek to moze sięodezwie

Gość kroliczka
położyłam sie na plecy,marmoliłam brzuch na wszystkie strony to w koncu jak kopnął to aż podskoczyłam,kopnął 2 razy i znów cisza. czyżby tak spał? ale lenicha bede miała,chyba nie po mamie:). no nic będe czekać na więcej znaków od swego maluszka, ale ciśnienie to potrafi podnieść. jak bym na brzuch sie kładła to tak delikatnie na pare sekund,jest dobrze chroniony nic mu nie będzie,ale poczekam aż sam się obudzi.

Gość Magduska2
jestem w 5 miesiącu i od jakiegos czasu czulam delikatne kopnięcia, a od 2 dni nic nie czuje :( juz sie zaczynam martwić,nie dawno bylam na wizycie i lekarz powiedzial ze wszystko jest Ok, a nastepna wizyte mam za miesiac...tyle ja nie wytrzymam..:(