Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stokrotka niebieska

kto płaci za chrzest??

Polecane posty

Gość stokrotka niebieska

Mam pytania ? 1) kto płaci za chrzciny?? rodzice maleństwa czy ktorys z rodzicow chrzestnych?? 2) Ile dać księdzu za chrzest. bardzo proszę o radę

co za pytanie, a za wesele placa swiadkowie czy mlodzi (rodzice mlodych)?

Gość ufff
ochrzciłam już dwóje swoich i dwóch chrzestniaków i pierwsze słyszę że chrzestni mają za coś płacić

oczywiscie chodzilo mi o slub a nie o wesele :P :D z tego co wiem to chrzestny kupuje tylko cos takiego jak swiece itp

Gość PATOLOGICZNAA
nie wiem, czy na ten temat są jakieś zwyczaje, ale nawet jeśli, to w życiu bym sienie zgodziła, zeby chrzestny płacił za to, ze ja sobie wymyśliłam , że chcę ochrzcic dziecko

Gość za chrzest zazwyczaj placi
ksiadz - wraz z parafianami

Gość ufff
tak chrzestny kupuje świecę ,a chrzestna białą szatę( ksiądz życzył sobie wyhaftowanej daty i inicjałów). Na ostatnich chrzcinach chrzestny nie przywiózł świecy bo nie ma w jego stronach nie ma takiej tradycji (ksiądz był wściekły i nie chciał dziecka ochrzcić szczęście że wcześniej były komunie to rodzic ją miał od kogo pożyczyć)

Gość stokrotka niebieska
Stad moje pytanie, bo jak sie dowiedzialam ze za chrzest mego braciszka płacił jego tato chrzestny to sie zdziwiłam

No tak tylko zaplata za chrzest jest juz pewnego rodzaju prezentem i nie trzeba "dziecku" dawac czegos innego.

kiedyś tak było że ojciec chrzestny płacił za chrzest i musiał mieć świecę ale to było za czasów gdy księża brali grosze za chrzest a teraz zdzierają od ojców bo kto by chciał jeszcze jeździć i załatwiać opłatę z księdzem bo teraz wołają sobie kilka dni wcześniej a nie tak jak kiedyż po mszy nie mają zaufania księża do ludzi i boją się że im ktoś nie zapłaci