Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stokrotka niebieska

kto płaci za chrzest??

Polecane posty

Chrzestny ma płacić za chrzest nieswojego dzieciaka? Ubaw po pachy! Zdecydowałaś się drogi rodzicu na tą całą szopkę? To płać za nią.

my płaciliśmy 300 zł za chrzest 7 lat temu bo ksiądz na gwoździe zbierał bo pałac sobie budował a nie kościół ,szybki bez żadnej mszy ,więc ja wierze w to że ktoś dał 400zł ,z kolei teraz byliśmy załatwiać chrzest ale w parafii męża tam gdzie kiedyś mieszkał i daliśmy 100zł.

Chrzestny ma płacić za chrzest nieswojego dzieciaka? Ubaw po pachy! Zdecydowałaś się drogi rodzicu na tą całą szopkę? To płać za nią.

Gość Zonnnia
50zł to istnieją jeszcze księża z powołania- u nas o wiele drożej _______________________________________________ Pobieraj i oglądaj filmy bez ograniczeń z MegaVideo i VideoBB: http://skocz.pl/filmybezlimitu

pierwsze słysze zeby chrzestny płacił u nas płąca zawsze rodzice chrxestyn to kupuje swiece a chrzestna szatke

Gość wettrhh
50zł ale w kopercie wiec nie widzial ile dajemy nie chcial nic jak mu ja dawałam ale pozlozylam i wyszłam ale to prawda akurat mamy nowego ksiedza i jest super

Pierwszy raz słysze aby za chrzest płacił ojciec chrzestny. Mi by było wstyd ale jak widac są rózne zwyczaje. U nas za chrzest jest co łaska.

Gość czerwiec32
Sakramenty są bezcenne. Nie stać ani mnie ani was. Ksiądz w imieniu Chrystusa udziela chrztu. Ciekawe czy Jezus albo Jan Chrzciciel brali kase. Każdy ksiądz powinien udzielic sakramentu bez opłat. taka praca trudno.

Gość mi się przez
U nas chrzest 300-400 zł:/Masakra Za ślub płaciliśmy księdzu 800 + 100 kościelnemu + 100 organiście:/ Tylko u nas to księża,to raczej nie z powołania...a proboszcz to już w ogóle:/ U nas to nawet ksiądz na mszy potrafi powiedzieć,że nie życzy sobie aby ludzie po 50 gr dawali na tacę,bo on nie ma zamiaru tego liczyć:/

Gość nanajjjjjj
rodzice

Gość grdge
za chrzest placa rodzice chrzestna kupuje szate a chrzestny swiece

Gość grdge
przesadzacie. jesli ktos nie ma pieniedzy a chce ochrzcic dziecko i pojdzie do ksiedza i powie mu jaka jest sytuacja to ksiadz ochrzci za darmo. nie wyolbrzymiajcie tak wszystkiego.

Gość mi się przez
Oj nie kochana... znajoma była w bardzo trudnej sytuacji,do tego samotna matka.Nasz ksiądz powiedział,że dziecka nie ochrzci i żeby sobie pojechała do innej miejscowości:/ A poza tym dlaczego ja mam płacić 400 zł a ktoś inny nic? W takim razie powinien powiedzieć co łaska...ale u nas niestety jest CENNIK:/

Gość grdge
dlatego ja nie chodzę do kościoła. bo chyba Bóg nie chciał, żeby pobierać opłaty za wiarę. myślę, że Bóg wybacza mi, że omijam kościół z daleka.. sam widzi, co się teraz dzieje.

Gość fhthvgft
oczywiście ze płacą rodzice dziecka my płaciliśmy 100zł , ojciec chrzestny kupuje świece, a matka chrzestna białą szatkę przynajmniej u nas jest taka tradycja

Gość ja ostatnio miałam
u nas jest tak przyjęte, że chrzestna ubiera dziecko do chrztu a chrzestny płaci za chrzest. mój mąż ostatnio podawał mojego siostrzeńca i ksiądz jasno powiedział, że 200 zł to was będzie kosztować, dosłownie. u nas nikogo nie dziwi taki podział ale co jakis region Polski to widzę, że inaczej