Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przypisynaukowe_helpme

przypisy naukowe - pomocy

Polecane posty

Ludki kochane, Napisałam prace - pisałam byle by napisać , ładnie mi wyszła, sprawdzało mi ją 3 osoby, pisałam i sciagałam duzo materiałów z netu przerabiałam na swój sposób i praca się stworzyla. To praca zaliczeniowa. Tylko facetka chce przypisy naukowe - co mam zrobic teraz? Skąd je wziąźć jesli nie korzystałam z ksiazek;/ Jak tworzyć przypisy naukowe?

Gość nieladnie...........
jesli babsko nie rozumie raz po polsku, ze nie korzystalas z zadnych materialow-skieruj na darmowe badania sluchu.

meaa masz GG?

ale przypisy tylko z netu? Nie wiem dwóch rzeczy tylko: bo praktycznie wzięłam jednej cytat - ale zmieniłam w nim jedno zdanie. zrobic mam Por. (i adres www) czy zrobic kursywe?.. W drugim natomiast w internecie wynalazłam ksiazke gdzie troche jest opisane.. i tam jest cos podobe co ja pisałam jest nawet podana strona..

Wg Henri Fayol - kierowanie nie jest cechą wrodzoną i można jego się nauczyć. Dla Henri Faloy kierowanie nie jest cechą wrodzoną, dlatego też można się go nauczyć. Końcówke zmieniłam. Zrobić tylko Por. bez zadnych kursyw?

Gość ja tez czytam ten topic
A na jaki temat pisałaś ta pracę? Może wykładowca po prostu nie wierzy, że można napisać coś w temacie opierając sie jedynie na własnej wiedzy.

a ostatnio mnie wyśmieli ze robie przypis z wikipedii

to taki temat gdzie mozna opierać się na własnej wiedzy :)

MAm kolejny przypis:D Wyróżnił on trzy podstawowe grupy ról kierownika, rozbite na dziesięć precyzyjnie określonych ról zarządzającego, odnoszących się do poszczególnych sytuacji z zakresu jego działalności. Na tej podstawie wyróżniamy grupę ról interpersonalnych, których wykonywanie ułatwia kierownikowi utrzymanie niezakłóconego funkcjonowania organizacji. Role zaliczane do tej grupy przyjmowane są nie tylko w procesach zarządzania przez kierowników, ale znane są z szeroko pojętego życia społecznego i rodzinnego, przyjmowane często w nieformalnych stosunkach z innymi ludźmi. Pierwszą z tych ról jest postawa reprezentanta; zarządzający formalnie występuje jako reprezentant organizacji w obliczu stosunków bądź komunikacji z innymi; z racji autorytetu stanowiska i autorytetu moralnego reprezentuje poglądy i zasady wyznawane przez jej członków. Drugą rolą interpersonalną jest miejsce łącznika, pośrednika (najczęściej pomiędzy działami); zarządzający komunikuje ze sobą dwie oddzielne komórki organizacji, wyłącznie przekazując informacje bądź działając w kierunku osiągnięcia pewnego wspólnego celu. Trzecią interpersonalną rolą menedżera jest stanowisko inspirującego innych przywódcy; rola ta wypełniana jest nie tylko ze względu na charakter stanowiska kierowniczego, ale przede wszystkim z powodu indywidualnych cech i umiejętności menedżera; znaczące w pełnieniu tej roli jest łączenie autorytetu formalnego (autorytet stanowiska) z autorytetem moralnym przywódcy, co umożliwia sprawne wypełnianie powyższej roli. Druga grupa ról wyróżnionych przez H.M. Mintzberga to role informacyjne. Dwie łączące się ze sobą role informacyjne to zbieranie i przekazywanie informacji; menedżer (zarówno w stosunku do podwładnych jak i przełożonych) jest źródłem ważnych danych oraz ich przekaźnikiem dla innych; role informacyjne są nierozerwalnie związane z hierarchiczną strukturą organizacji; pozwalają na przepływ informacji pozwalających wykonawcom działać sprawnie i efektywnie oraz aktywnie uczestniczyć w procesach zachodzących w przedsiębiorstwie, a menedżerom wyższego szczebla skutecznie zarządzać całą organizacją i podejmować słuszne decyzje. Trzecią rolą informacyjną jest pełnienie przez zarządzającego funkcji rzecznika; sprowadza się ona do reprezentowania poglądów jednej ze stron w jakiejś sprawie i opiera się na wspomnianym wcześniej autorytecie; często rola taka pełniona jest w sporze zarządu przedsiębiorstwa ze związkiem zawodowym. Grupa ról decyzyjnych łączy w sobie cztery ważne elementy. Podejmowanie inicjatywy i wdrażanie nowych zamierzeń to jedna z ról kierowniczych; działania takie menedżer podejmuje zazwyczaj w obliczu zmian zachodzących w organizacji lub jej otoczeniu, ale nie tylko; rolę tę wypełnia również usprawniając procesy pracy czy po zapoznaniu się z wynikami kontroli ex post; inicjatywę podejmuje również, kiedy nagle „wpada na pomysł” ulepszeń w przedsiębiorstwie, mimo braku wyraźnych przesłanek o konieczności podjęcia działań. Kolejna rola związana jest z zajmowaniem się nieporozumieniami, rozwiązywaniem krytycznych sytuacji; menedżer pełni ją w nagłych przypadkach, które wbrew pozorom zdarzają się stosunkowo często; decyduje o podjęciu działań np. gdy nastąpi przerwa w dopływie prądu, konkurencja obniży ceny czy pracownicy ogłoszą strajk; pełnienie tej funkcji wymaga umiejętności szybkiego, trafnego podejmowania decyzji, zdolności działania pod presją czasu i wpływem stresu. Menedżer, według Mintzberga, występuje także w roli negocjatora; prowadzi negocjacje wewnątrz przedsiębiorstwa, ze współpracownikami, jak i z kontrahentami zewnętrznymi, dostawcami; pełnienie powyższej roli wymaga nie tylko umiejętności negocjacji (dziś prowadzone są specjalne kursy kształcące w tym kierunku) ale i dokładnej wiedzy na temat potencjału firmy w zakresie negocjowanej kwestii. Najbardziej rozpowszechniona, a zarazem najtrudniejsza rola decyzyjna związana jest z przydzielaniem środków; zarządzający decyduje o rozdziale narzędzi pracy, środków pieniężnych, czasu pracy i innych czynników; rola ta wymaga dużych kompetencji, odpowiedzialności i dokładnej znajomości procesów zachodzących w przedsiębiorstwie, co konieczne jest dla „sprawiedliwego”, racjonalnego podziału zasobów. Por. Bolesław R. Kuc, „Zarządzanie doskonałe”, Warszawa 2000r., Wydawnictwo Menedżerskie PTM i ktoś dał taki przypis. JA tez pisałam o tych rolach i krótko je opisałam

jeśli to wszystko masz w głowie to gratuluję. Ale jakbys składała u mnie pracę, to też bym ją odrzuciła za brak przypisów, bo z opracowań naukowych czerpiesz, jak w mordę strzelił ;)

\"Nie wiem dwóch rzeczy tylko: bo praktycznie wzięłam jednej cytat - ale zmieniłam w nim jedno zdanie. zrobic mam Por. (i adres www) czy zrobic kursywe?..\" z tego co mnie uczono to to jest plagiat, gdy czyjas opinie przedstawiasz jako swoja, zmieniajac nieco kontekst, budowe zdan, etc.

oj lepsze takie niż wcale , co nie? A jak się robi przypis z jakiejś gazety np. Wiedza biznesu, z jakiegoś artykułu?

Wiesz, jak ja robię? Jeśli w czyjejs pracy znajduję spory fragment, który nie ma przypisu, to wklepuje go do gg i w 99% wyskakuje mi gotowiec. A wtedy stawiam 2... Nie mam litości dla oszustów i krętaczy.

w google ;) Nie gg ;) To znak, że trzeba iść spać. Dobrej nocy

to co ja mam zrobić !:/

ale ja napisałam prace od siebie i nic nie kopiowałam!

przecież jeżeli ktoś pisze pracę, która potem ląduje na necie, a Ty podasz do niej adres, możesz mieć nieprzyjemności :O na większości portalów, z których można ściągać prace są klauzule, że absolutnie nie można pobierać materiałów w celu wykorzystywania ich we własnej pracy! poza tym na wielu uczelniach są programy, którymi sprawdzana jest autentyczność dzieła, wrzuca się kawałek tekstu i patrzy, na ile jest podoby do innych skoro była to definicja, którą podała autorka pracy powołując się na jakąś publikację naukową, trzeba dotrzeć do źródła, czyli tej książki i ją właśnie podać jako źródło wtedy można zacytować normalnie - z książki, bez obawy o plagiat, który jest karalny!! - są prawa autorskie! 🖐️

Ja podaje przypisy ze stron internetowych: z wikipedii.. Moze być.

a jesli korzystam ze słownika.. Porównujac znaczenie jakiegos słowa.. To wpisac adres strony czy np. SŁOWNIK ..i adres? Czy Por. i adres?