Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuzynka Marty

kapusta dla Marty

Polecane posty

smietana nadaje fajnego smaku. bez smietany wyjdzie rownie niezdrowa i tuczaca potrawa, tylko dodatkowo o nieciekawym, postnym smaku. i pare kalorii mniej, faktycznie, wielki mi zysk :P jak chcesz jesc dietetycznie, to w ogole nie rob tej kapusty, bo pal licho smietane, ale ziemniaki to dopiero obciazenie dla organizmu i kalorie. lecz jesli sie ziemniaki je gora raz na tydzien, i w niewielkiej ilosci, to raczej mozna spac spokojnie ;) wersja bardziej dietetyczna musialaby miec znikoma ilosc ziemniakow i ew. chudsza smietane, a cebule bardzo delikatnie uduszona w oliwie.

Gość kuzynka Marty
ja powiem tak, wolę to robić raz na kwartał w wersji normalnej niż raz w miesiącu w wersji odchudzonej :D

Gość Wiecie co..
Dobre jest ale jednak wole sama uduszona w niewielkiej ilosci wody kapuste lekko osolona bez tych ziemniakow smietany i cebuli..no koperek musi byc;)

Jak to mówią,chuda kapusta gryzie w zęby.A wątrobę,dziękuję,mam zdrową.Mi smakuje,choć tak razem z ziemniakami miałam obawy czy będzie dobra.

Gość kapucha. ziemniory
A dupa coraz wieksza

nie ma co porownywac kapusty w formie podstawowej (czyli sama kapusta), z tym daniem, gdzie jest duzo produktow. to tak, jakby ktos porownywal np. sama ugotowana marchewke do zupy jarzynowej ... a dupcia bedzie rosla, jak sie wcina kartofle, kluski i kotlety codziennie, nie mowiac o ciastach i tortach :D raz na jakis czas cos niedietycznego na smak nie zaszkodzi ... tym bardziej, ze jak jest takie pyszne i idealnie przyprawione, to nie trzeba tego nawet zjesc duzo, ino co na smak, a mozg zdola szybko odnotowac smakowa satysfakcje ;)

Gość pytanie do Konczity
kochana czytam Twoje rady odnosnie gotowania i troszke się wzoruję:) dlatego chciałabym wiedzieć czym przyprawiłaś te kapuste:)

Gość siebzieziebzie
a mozecie mi powiedziec z jakiego regionu polski pochodzi ta potrawa?? kiedys podobna robił makłowicz, tylko ze tamta miala postac pure.....

Ja właśnie ugotowałam wg przepisu i jest pyszna ;) Moge polecic z czystym sumieniem :)

Gość zapewne z wielkopolski

Gość siebzieziebzie
znalazłam: wędrówka 61 - smak kapusty Puree z kapusty i ziemniaków + kiełbaski Składniki: - 1 kg - ziemniaków [po poznańsku pyr], - 1 główka kapusty, - 1 główka czosnku, - 10 kiełbasek - lub co kto lubi - 0,5 l - mleka - 0,25 kostki masła Plan działania: - ugotować kartofle [pyry, zmiemniaki - bulwy ???], - obrać czosnek o dodać do gotujšcych się ziemniaków, - wykroić głšba z kapusty [z najbliższego otoczenia też], - a kapuste ładnie, drobno posiekać i dodać do kartofli i czosnku, - mleko lekko podgrzać, - odcedzić to, co w garze następnie dodać: masło, gałkę muszkatułowš, sól, pieprz, - wszystko sprytnie udukać podlewajšc mlekiem - zeby wyszło puree, - kiełbaski obsmażyc na patelni smacznego...

odnosnie pytania powyzej: sol, pieprz, ziarno selera i wedzona ostra papryka. tym zastapilam kostke rosolowa. seler na rosolkowy posmak. zamiast tego moze byc lubczyk, lub troche selera w innej postaci. wedzona papryka dla posmaku wedzonki, czyli to co kapustka lubi najbardziej ;) wsztstkie te przyprawy dodalam do gotujacej sie kapusty, ale ziemniaki tez troche posolilam. z sola trzeba jednak ostroznie, bo ta potrawa jest prawie slodkawa i delikatna w smaku :) na koncu sprawdzic, co jeszcze ew. mozna dodac.

a idelanie byloby te ziemniaki nie ugotowac ale upiec. zachowuja wiecej smaku i wartosci odzywczych :)

Gość Znalazlam ten przepis
Wreszcie I zrobilam.:) Najadlam sie jak swinia :D