Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuzynka Marty

kapusta dla Marty

Polecane posty

smietana nadaje fajnego smaku. bez smietany wyjdzie rownie niezdrowa i tuczaca potrawa, tylko dodatkowo o nieciekawym, postnym smaku. i pare kalorii mniej, faktycznie, wielki mi zysk :P jak chcesz jesc dietetycznie, to w ogole nie rob tej kapusty, bo pal licho smietane, ale ziemniaki to dopiero obciazenie dla organizmu i kalorie. lecz jesli sie ziemniaki je gora raz na tydzien, i w niewielkiej ilosci, to raczej mozna spac spokojnie ;) wersja bardziej dietetyczna musialaby miec znikoma ilosc ziemniakow i ew. chudsza smietane, a cebule bardzo delikatnie uduszona w oliwie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuzynka Marty
ja powiem tak, wolę to robić raz na kwartał w wersji normalnej niż raz w miesiącu w wersji odchudzonej :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wiecie co..
Dobre jest ale jednak wole sama uduszona w niewielkiej ilosci wody kapuste lekko osolona bez tych ziemniakow smietany i cebuli..no koperek musi byc;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak to mówią,chuda kapusta gryzie w zęby.A wątrobę,dziękuję,mam zdrową.Mi smakuje,choć tak razem z ziemniakami miałam obawy czy będzie dobra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kapucha. ziemniory
A dupa coraz wieksza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie ma co porownywac kapusty w formie podstawowej (czyli sama kapusta), z tym daniem, gdzie jest duzo produktow. to tak, jakby ktos porownywal np. sama ugotowana marchewke do zupy jarzynowej ... a dupcia bedzie rosla, jak sie wcina kartofle, kluski i kotlety codziennie, nie mowiac o ciastach i tortach :D raz na jakis czas cos niedietycznego na smak nie zaszkodzi ... tym bardziej, ze jak jest takie pyszne i idealnie przyprawione, to nie trzeba tego nawet zjesc duzo, ino co na smak, a mozg zdola szybko odnotowac smakowa satysfakcje ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytanie do Konczity
kochana czytam Twoje rady odnosnie gotowania i troszke się wzoruję:) dlatego chciałabym wiedzieć czym przyprawiłaś te kapuste:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siebzieziebzie
a mozecie mi powiedziec z jakiego regionu polski pochodzi ta potrawa?? kiedys podobna robił makłowicz, tylko ze tamta miala postac pure.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja właśnie ugotowałam wg przepisu i jest pyszna ;) Moge polecic z czystym sumieniem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapewne z wielkopolski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siebzieziebzie
znalazłam: wędrówka 61 - smak kapusty Puree z kapusty i ziemniaków + kiełbaski Składniki: - 1 kg - ziemniaków [po poznańsku pyr], - 1 główka kapusty, - 1 główka czosnku, - 10 kiełbasek - lub co kto lubi - 0,5 l - mleka - 0,25 kostki masła Plan działania: - ugotować kartofle [pyry, zmiemniaki - bulwy ???], - obrać czosnek o dodać do gotujšcych się ziemniaków, - wykroić głšba z kapusty [z najbliższego otoczenia też], - a kapuste ładnie, drobno posiekać i dodać do kartofli i czosnku, - mleko lekko podgrzać, - odcedzić to, co w garze następnie dodać: masło, gałkę muszkatułowš, sól, pieprz, - wszystko sprytnie udukać podlewajšc mlekiem - zeby wyszło puree, - kiełbaski obsmażyc na patelni smacznego...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
odnosnie pytania powyzej: sol, pieprz, ziarno selera i wedzona ostra papryka. tym zastapilam kostke rosolowa. seler na rosolkowy posmak. zamiast tego moze byc lubczyk, lub troche selera w innej postaci. wedzona papryka dla posmaku wedzonki, czyli to co kapustka lubi najbardziej ;) wsztstkie te przyprawy dodalam do gotujacej sie kapusty, ale ziemniaki tez troche posolilam. z sola trzeba jednak ostroznie, bo ta potrawa jest prawie slodkawa i delikatna w smaku :) na koncu sprawdzic, co jeszcze ew. mozna dodac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a idelanie byloby te ziemniaki nie ugotowac ale upiec. zachowuja wiecej smaku i wartosci odzywczych :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Znalazlam ten przepis
Wreszcie I zrobilam.:) Najadlam sie jak swinia :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×