Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brunetka poludniowa pora....

czy USG robione zbyt czesto moze miec szkodliwy wplyw na plod?

Polecane posty

nie słyszałam o takim zagrożeniu. Jeśli twój stan w ciąży tego wymaga to jest wręcz odwrotnie, dzięki USG można wiele zobaczyć i wyleczyć. Jeśli natomiast w ciąży nic a nic tobie i dziecku nie dolega to chyba bez sensu robić USG często...bo po co? Tak dla zabawy? Ja na początku musiałam i miałam raz w tyg nawet robione a teraz jest na szczęście ok więc rzadko.

ja jestem skazana na czeste USG bo lecze sie u dwoch lekarzy-polskiego i zagranicznego(tutaj mieszkam) ale rodzic bede w Polsce.Niedlugo mam wizyte + USG w tutejszym szpitalu a za 2 tygodnie wizyte i USG w Polsce,noi zastanawialam sie czy to nie jest zbyt czesto?

Gość taktaktak
Może być szczgólnie szkodliwe dla dziewczynek.Ok 5 miesiaca ciaży ma już jajniki i jajeczka i zbyt częste usg może niekorzystnie wpłynąć na jej płodność w przyszłości i jej ewentualnych córek.

Gość do taktak
większych głupot nie słyszałam:-o

ja tez nie słyszałam, ale człowiek "uczy" się całe życie. Nie jestem lekarzem, ale ufam swojemu ginekologowi, a badanie usg mam co wizytę. Poczytaj raczej ile korzyści płynie z wykonywania tego badania i o zagrożeniach wynikających z braku jego wykonywania. (nie wykryte na czas choroby itp)

Gość Gabkkkkkoooooooo
Wydaje mi sie ze jesli nie ma przeslanek to lepiej nie przesadzac, usg co wizyte to chyba lekka przesada, mimo iz nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy szkodzi to nie mozemy byc pewni czy na pewno nie szkodzi.

Gość a moim zdaniem to przesada
tak panikować. Usg to nie rentgen a poza tym skoro lekarz robi usg co wizytę to wie co robi.