Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość die patin

ile dac jako chrzestna na chrzest?

Polecane posty

Gość die patin

zostalam poproszona o to by zostac matka chrzestna, zgodzilam sie z wielka radoscia. Niewiem jednak kompletnie ile "sie daje" na chrzest??? Dac kase czy moze prezent, jak tak to jaki? Kto mi moze w tej kwestii pomoc??

Gość ziutka .....
ja dałam złoty łańcuszek z medalikiem

Gość lancz tajm
załóż książeczkę oszczędnościową

Gość die patin
i to wszystko? czy to nie za malo jak na chrzestna?

Gość die patin
ksiazeczka to niezla mysl, a ile tam najlepiej pieniazko wplacic??

Gość ziutka .....
mozesz dać pieniądze, ja wolałam zeby dziecko miało pamiątkę

Gość lancz tajm
możesz np dac na poczatek 100 - 200 zł i potem wpłacac co miesiąc minimalną kwote - chyba 20 zł - tak jest w Pko

Gość anulka 13
Ja bede dawac 500zl. Wiem, ze to nie duzo, ale na tyle mnie stac i uwazam, ze akurat rodzice tez beda zadowoleni. Moim zdaniem ksiazeczka oszczednosciowa to przezytek. Rodzice beda chcieli, to sami zaloza jakas lokate czy knoto.

Gość koloboss
łancuszek z medalikiem, ale wiocha

Gość die patin
problem z ksiazeczka jest ten, ´ze ja mieszkam za granica i nie bede mogla regularnie wplacac...

Gość lancz tajm
racja - każdy daje ile może - ja załozyłam ksiązeczkę - i mam ja u siebie w domu - żeby rodzice czasami nie wydali na inne potrzeby:) Wpłacilam na poczatek 1000 zł i co miesiąc wpłacam róznie 50- 100 zł

Gość stolaz
20 ku.zwa zlotych miesiecznie!!! to ile ona ma te dziecko w koncu wydawac?!!!! stanowczo za duzo.

Gość lancz tajm
dokładnie - zrob jak mówia dziewczyny - tradycyjnie - lańcuszek i ubranko i git

U nas w rodzinie najczęściej robimy tak ,że kupujemy całą wyprawkę do chrztu tzn :ubranko ,świeca, szatka,i kwiatki (kto jak chce)a w kopertę dajemy 100 lub dwie .Z książeczka dobry pomysł .Jak dziewczynka to dajemy łańcuszek najczęściej z medalikiem ,czasem tez kolczyki .:)

Gość malenka2906
no bez przesady! ksiązeczka albo nie wiadomo jakie duze pieniądze! moim zdaniem dziecko powinno dostać coś pamiątkowego. po to zeby mogło kiedyś np. nosić ten łańcuszek i wspominać ze właśnie ma go od Ciebie:)

Gość die patin
no wlasnie, uwazam, ze w polsce zawsze sa bardzo duze sumy wydawane na chrzty, komunie itp. Ja mieszkam za granica i u nas nie przesadza sei tak z tymi PREZENTAMI na takie okazje, dlatego skierowalam pytanie do was moi drodzy. Ja bym tez najlepiej dala cos symbolicznego i zwiazanego z ta uroczystoscia, ale z innej strony glupio mi troche przed rodzina bo pewnie powiedza: no tak z niemiec jest, kase ma i tylko tyle dala....itp

weźcie z tymi łańcuszkami, patrzcie bo obwieszę sie moimi łancuszkami kolejno z chrztu, komuni i bierzmowania...ilu na codzień widujecie ludzi z takimi łancuszkami z medalikami?? bo ja praktycznie nikogo, moja Mała dostała na chrzest rowerek, ksiażeczke od chrzestnego do realizacji w wieku 18 lat, a za kasę kupiłam jej fotelik samochodowy. Łańcuszek też dostała i jakos wierzyć mi się nie chce ze bedzie w nim chodzić nawet za 10 lat :)

Gość anulka 13
A dlaczego rodzina ma wiedziec co dajesz? Przeciez nie rodzinie tylko temu dziecku i jego rodzicom... Jesli sie przejmujesz co powiedza inni, to musisz dac kase, bo w dzisiejszych czasach beda marudzic... tak to wyglada.

Gość die patin
no tak, wysluchalam waszych porad i opinii, dziekuje za pomoc. Chyba zdecyduje sie na ta ksiazeczke oszczednosciowa. Bede wplacac moze co roku na urodziny, i tak jak napisla jeden z poprzednikow, do zrealizowania przez chrzesnice po ukonczeniu lat 18. Chyba dobry pomysl co?

Gość Fingergda
mieszkam za granica moj brat z zoną poprosili mnie o bycie chrzestnym :)) mega zaszczyt dla mnie gdyz sam niemam jeszcze dzieci. Dla Wiktora stane na glowie choc jeszcze go na zywo niewidzialem. Uwazam ze ladny medalik kiedy dorosnie bedzie mial dla niego duzą wartosc wiem to po sobie