Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Heniek z Lubelszczyny

Nic nie mam do Śląska ale....................

Polecane posty

[ 01:38 [zgłoś do usunięcia] zaobserwowane nic zlego by nie bylo gdyby "gorol" nnie bylo okresleniem pejoratywnym] :d nie wiem gdzie mieszkasz u mnie gorol = hanys ;) tzn nie rowna sie wcale ale to przeciez to samo=> inny tylko mocniej zaakcentowana roznica i tak jak slyszalam "gorolka" "czanka" to nie bylo mile ale jak zrywalam z exem to pojechalam hanysami i nie tylko :) :D no wie pejoratywnosc jest wzgledna :)

Gość jestem z k-ce
@koloratka http://pl.wikinews.org/wiki/Język_śląski_ma_kod_ISO faktycznie, ustawa z 19 września 2007 chyba nie przeszła, ale głowy za to nie dam.

[ a co do jezyka jeszcze to mowie po polsku ale mowia mi ze mam akcent, slaski jest j nieczystym dlatego jest tylko mowiony, po slasku mowie tylko ze slazakiem] a to prawda na 100 % w pracy mam tak samo Hanyski ze soba "godaja" a z gorolkami "mowia" :D

Gość jestem z k-ce
swoją drogą żyjemy w popierdolonym państwie. w USA język śląski oficjalnie uznali i nadali ISO, a w kraju gdzie używa go ponad 60tys ludzi nie. hmm

Gość jestem z k-ce
wygląda na to że linki są za długie i forum bezsensownie jes pokroiło. trzeba skopiowac i wkleic do pasaka adresu

wkleilam i g... sory nie o tresc chodzi nic tam nie ma po prostu nie ze brak tresci zero zero nic moze inaczej wklej te linki (kafe blokuje wiekszosc linkow)

wikiepdia; Honorowy przewodniczący Rady Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk prof. dr hab. Walery Pisarek nazwał język śląski \"starszym bratem standardowej polszczyzny\". Na kształtowanie się słownictwa języka miały wpływ zapożyczenia z języków: polskiego, czeskiego (a raczej morawskiego, funkcjonującego dawniej jako odrębny język), niemieckiego (częściej z germańskiego dialektu śląskiego, niż standardowego niemieckiego) oraz częściowo słowackiego. W języku tym przeważa źródłosłów słowiański. ------------- ode mnie: Mma kilak znajomych filolożek i ejszce nei spotkałem sie z opinia zeby slaski był traktowany jako odzielny jesyk. jest po prostu regionalnym dialektem , którego zródłosów i garme tworzyły oscienne jezyki. paradoksalnie dialekt ślaski jest bardziej podobny do jezyka staropolskiego niz wspólczesny polski.

No,czytam,ze na Śląsku mieszkają oszołomy,że liza dupy Niemcom,itd....... Wczoraj,chyba Ty,pisałeś o warszawiakach.Nie masz innych tematów w zanadrzu,tylko pisanie o innych regionach w Polsce? Jakoś o Lubelszczyźnie nikt nie zaczyna pisać.......

Tak,Śląsk domaga się autonomii.I nie piszcie,ze człowiek inteligentny nie używa gwary.Co ma inteligencja do gwary? Żeby nie było,jestem ze Śląska,ale Cieszyńskiego.Mimo to,wkurza mnie,jak co jakiś czas,ktoś dowala do Śląska i pisze dyrdymały. Myślałby kto,ze tylko Śląsk,ma swoja gwarę....:O Każdy region w Polsce ma.Nawet warszawiacy,nie mówią czysto po polsku.

Jak chcesz,idź na Gazeta.pl,na Księstwo Cieszyńskie.Poczytaj,zobaczę,jaką opinię wystawisz Cysorokom.Bo my som Cysoroki,nie Hanysy:D:D:D

Ale Wy wszyscy macie pojęcie o Śląsku o_O Przede wszystkim ktoś tam napisał coś takiego mniej więcej, że u nas na Górnym Śląsku nie ma Niemców, a na Opolszczyźnie są. A to że tzw. "Opolszczyzna" w przeciwieństwie do woj. śląskiego składa się w znacznej większości z ziem Górnego Śląska razem z jego stolicą, Opolem, to już nieważne, nie? Przecież tam godajom taką samą godkom, może trochę się różniącą, ale np. różni się ona także między Katowicami a Raciborzem w kwestii paru słówek, obyczaje mamy te same, wspólną historię i kulturę. Niestety walka o stołki jak zwykle zrobiła swoje i teraz mamy taki a nie inny podział administracyjny, i stąd ludzie wygadują bzdury.

Dokładnie, GOP jest może bardziej zurbanizowany, ale stolicą Górnego Śląska i tak jest Opole. Tak jak stolicą Śląska jest Wrocław, a jak słyszę, że w mediach mówią, że w stolicy Śląska, Katowicach, to mi się ciśnienie podnosi...

Heniek,nie zapominaj o Śląsku Cieszyńskim.My mamy całkiem inna gwarę,inną kulturę i tradycje........Jednak,istniejemy........:D Do "granicy"z Górnym Śląskiem mam około 3 km(Kaczyce).

A tak swoją drogą, to ja się będę upierać przy odrębności mentalnej, kulturowej i historycznej Ślązaków i prawach Śląska do autonomii. Co do odrębności narodowej, też się raczej opowiadam za, teoretycznie też jestem narodowości śląskiej, bo taką wybrała moja rodzina w spisie ;)

Śląsk Cieszyński to też historyczny Górny Śląsk, tylko że nasze drogi się rozeszły po wojnach śląskich, stąd różnice. Ale siła Śląska może wynikać przecież z jego różnorodności :)

no ale ale z tą narodowoscia to nei sadzisz ze jest mocno naciagana sprawa, ok Slazacy sa grupa etniczna ale ale przeciez nigdy nei byli odrebnym narodem, slak zawsze nalzełam albo do polski , albo do niemeic albo do czech , albo 3 w jednym :-O

A może dlatego możemy uważać się za naród, skoro nigdy nie należeliśmy wystarczająco długo do żadnego z tych państw, żeby się w pełni zidentyfikować z narodowością któregoś z nich? Nas zwykle nie pytano o zdanie, kim się czujemy, tylko było "mieszkasz w Niemczech, jesteś Niemcem, mieszkasz w Polsce, jesteś Polakiem". Zresztą dla mnie jednym z najmądrzejszych cytatów w tym zakresie jest ten: "Tragedia Górnoślązaka polega na tym, że nie jest on ani Polakiem ani Niemcem, ale własnie Górnoślązakiem, i że w każdym wypadku robi mu się krzywdę, gdy zalicza się go do Polski albo do Niemiec." August Scholtis, pisarz