Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MATMAANIEKUMAM

zadanie z matmy

Polecane posty

Gość MATMAANIEKUMAM

Adam codziennie idzie do szkoły 36 minut w piątek szedł 25% wolniej niż zwykle ile czasu potrzebował Adam aby dojść do szkoły .. wiem ze chodzi o proporcjonalnosc odwrotną ale nie umiem tegoo

Gość lalalalaaaa
45 minut?

Gość MATMAANIEKUMAM
Nie wałsnie nie mam samą odp i odp jest 48 czy jakos tak w kazdym razie wiecej niz 45

Gość Matematyk I stopnia
25% z 36 to 9 zatem 36+9 = 45 minut odp. Adam potrzebował 45 minut czasu, aby dojść do szkoły

Gość MATMAANIEKUMAM
MOWIE ZE 45 niee to musi byc jakos inaczej cos z proporcjonalnoscia odwrotna

Gość ghnfghff
musisz miec zle odpowiedz zapisana bo wychodzi 45 i nei ma innej mozliwosci...ja obliczalam z proporcji

Gość MATMAANIEKUMAM
NIE ALE MOJA BABKA Z MATYMY POWIEDZIAŁA ZE NIE 45 mi tez tak wyszłoo

Gość POZMANSK
no wlasnie... korzystajac juz z tej proporcjonalności odwrotnej skorzystamy ze wzoru y=a/x i przeksztalcimy go na sume wielkosci odwrotnego ruchu czyli a=x*y... 36 = 25y 25y = -36 / 25 = -1,44 (predkosc zwrotna przez odleglosc) nastepnie przeksztalcimy to na czas przesuwajac przecinek o 2 w prawo co da nam wynik 144 minut. Obliczamy 25 (bo procenty sie skrocily) ze 144 minut: 144 + 36 (normalny czas) = 180 25/180 = (7) zmienna przecinkowa 25/180*100 = 13 ze zmienna przecinkowa różnica miedzy proporcjonalnością wyniesie 3 przez co 13*3 = 39 i dodajac pierwsza zmienna przecinkowa czyli 7 da nam wynik = 48 minut ot cale zadanie.