Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebuje to wiedziec prosz

JAK JEST PO NIEMIECKU Wywózka ? Wie ktos?

Polecane posty

Gość straszeeeelne
a jaka wywózka?

Gość cezarze oznajmili ci
pewnie chodzi o wywóz żydków do pieca:classic_cool:

Gość Edmund mały
die Wiwoozen

no, o wywózke Żydów, załóżmy.Bo w kazdym słowniku podaja inaczej i nie wiem. "die Wiwoozen" - na stówe/?

Jeśli w tym znaczeniu pasuje taki synonim, to wysiedlenie - die Aussiedlung. Może wykombinuję jeszcze jak ma być dosłownie "wywózka" :)

ranny dzieki;**** Bo to jest mi strasznie potrzebne i chce, by bylo dokladnie jak jest, wiecie;)

Die Ausweisung - wysiedlenie, deportacja, wygnanie Die Vertreibung - eksmisja, wydalenie -> przykład z wikipedii niemieckiej: Vertreibung von Juden durch Pogrome in zahlreichen Ländern sowie von anderen religiösen oder ethnischen Minderheiten - wysiedlenie Żydów po pogromie w licznych landach/krajach tak jak innych religijnych lub etnicznych mniejszości w niemieckim artykule o powstaniu w getcie warszawskim (Aufstand im Warschauer Ghetto) użyte jest po prostu słowo die Deportation jeśli chodzi o wywózki Żydów do obozów jako przyczyny wybuchu tego powstania -> Im Juli begannen die großen Deportationen - W lipcu zaczęły się wielkie deportacje Natomiast o wywożonych jest mowa \"wurden abtransportiert\" Widocznie słowa dokładnie identycznego jak polskie \"wywózka\" nie ma, a używane są te zamienniki. Mam nadzieję, że na coś sie to przyda :)