Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajaca mamusia

ZASIłEK WYCHOWAWCZY - POMOCY !

Polecane posty

Gość pytajaca mamusia

Gość ale ze co potem
o co chodzi?

Gość pytajaca mamusia
MAM PYTANIE DROGIE MAMUSIE 16 grrudnia ide na wychowawczy , dostalam juz pismo z zakladu pracy o przyznaniu mi urlpu wychowawczego . urlop wychowawczy zaczynam do 16 grudnia . W zwiazku z powyzszym mam pytania : kiedy mozna juz starac sie o ten dodatek płatny ile on wynosi i jakie dokumenty przygotowac i gdzie sie udac no i jakie trzeba spełniac warunki prosze kochane mamusie o pomoc bo jestem zielona - wiem ze pelno jest tematow na kafeterii . Ale chcialabym info bierzące na ten temat od tych mamus ktore niedawno sie staraly o taki dodatek . Z gory wszystkim za pomoc dziekuje .pozdraiwam

Gość pytajaca mamusia

Musisz isc do opieki i zlozyc wnosek o urlop wychowawczy czyli ten papier co dostalas z pracy,dochody twoje i partnera za ubiegly rok.Wychowawczy wynosi 420 zl.

Gość zaniepokojona mama00331
a przyznali ci urlop płatny czy bezpłatny?

jeśli płatny to musisz iść do mopsu do działu świadczeń rodzinnych i tam złożyć dochody z skarbówki za zeszły rok umowe o prace tzn do kiedy jesteś zatrudniona zgode na urlop wychowawczy akt urodzenia dziecka dowód osobisty wszystko musisz zkserować z zusu zaświadczenie że są odprowadzane składki pit 11 to chyba wszystko

Gość pytajaca mamusia
ktos przyznaje urlop płatny ? tak sugeruje przedmowczyni

aby dostac zasiłek wychowawczy musisz złozyc wniosek o przyznanie zasiłku rodzinnego w tym wychowawczego ... otrzebujesz złozyc wypełniony wniosek , zaswiadczenie od pracodwacy, ksero dowodu, zaswiadcznie z urzedu skarbowego twoje i męza za rok 2007 , zaswiadczenie z zusu o opłacanych regularnie składkach ... najlepiej złozyc wniosek w grudniu , zreszta jak sie tam dopytaszto ci dokładnie powiedzą ... zasiłek wynosi 400 zł +48 zł rodzinnego

na urlop wychowawczy płatny (jeżeli ci się należy pod względem dochodów) wyraża zgode pracodawca choć wcale nie musi a urlop bezpłatny należy się każdej matce która pracowała przed ciążą i nikt łaski nie robi aby dać zgodę na ten urlop i dlatego pytałam czy to będzie urlop płatny czy nie bo przecież do urlopu bezpłatnego nie trzeba tyle papierków składać o dochodach itd bo poco.

Gość sooooorrryy
zaniepokojona mama hehehe pracodawca to ma obowiązek udzielenia urlopu jeśli złożysz podanie w terminie.MA OBOWIĄZEK A czy płatny czy nie to on nie decyduje.Decyduje średnia na jednego członka rodziny z twoich dochodów za poprzedni rok.I te dokumentu składa sie w mopsie a pracodawcy guzik do tego

Ale przeciez pracodawce nie prosisz o urlop wychowawczy płatny lub bezpłatny tylko o urlop.

Gość sooooorrryy
jest tak jak pisze mini chociaż ja nie składałam zaświadczenia z zusu. wypełniasz dokumenty które ci tam dają,dołączasz zaświadczenie o dochodzach ze skarbówki twoje i twojego męża,przy czym twój dochód nie liczy sie do średniej,bo jest dochdem utraconym do tego wszystkiego jeszcze zaświadczenie z zakładu pracy,że udzielony masz urlop wychowawczy i oświadczenie małżonka ,że on w tym czasie nie skorzysta z urlopu wychowawczego i wtedu oni to wyliczają i dostaniesz decyzję

Gość sooooorrryy
jeśli nie chcesz żadnych zasiłków to po prostu składasz podanie u pracodawcy a on zgłasza do zusu i koniec.Nie musisz do żadnego mopsu chodzić.

Gość sooooorrryy
o dochód do zasiłku nie może przekraczać 504 zł na osobę.Chyba,że podnieśli coś:) I twoje dochody nie są wliczane jeśli np twój mąż dużo zarobił w poprzednim roku i jest wysoka średnia ale np teraz zarabia dużo mniej,lub nie pracuje to warto takie zaświadczenie z zakładu pracy też załączyć

Gość pytajaca mamusia
moj dochod bedzie utracony - wiec w zwiazku z tym gdzies to sie pisze czy jest jakis druk na taka info ?

Gość musisz złożyć PIT 11

Gość pytajaca mamusia
a po co mam skladac pit 11 ?

to jest właśnie zwiazane z tym utraconym dochodem nie wiem jak oni to obliczają ale wiem że jest potrzebny ten pit ja przynajmniej musiałam złożyć zapytaj wszystko ci powiedzą co potrzeba.