Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patrycja mmmmm

jak odczytać wynik badań e-coli ??? POMOCY

Polecane posty

Gość patrycja mmmmm

martwię się bo odebrałam wyniki badań 5 miesięcznego dziecka i okazało się ,że ma bakterię coli ( w moczu) ale nie umiem dokładnie odczytać wyniku - czy jest to duże zakażenie czy małe, kto umie to odczytać: wyhodowano: (Org,1.) escherichla coli liczność kolonii : >100000/ml i jak jest leczona ta bakteria? z tego co czytałąm na forum jest dość ciężko ją leczyć. Boje się,żeby nie wylądować w szpitalu - czy można to leczyć w domu lekami, antybiotykami?? pomóżcie, za 3 dni mam wizytę u pediatry ale umrę z niepokoju do tego czasu.

Gość patrycja mmmmm

Gość patrycja mmmmm
nikt nie wie

jedno jest pewne - bakterii w moczu być nie powinno. Wynik po prostu podaje, że z 1 ml moczu było więcej niż 10^5 bakterii. Ja lekarzem nie jestem, ale myślę, że zwalczycie to zakażenie i wszystko będzie dobrze. Małe pewnie dostanie antybiotyk. i jeśli to dziewczynka, to koniecznie zwróć uwagę przy wycieraniu pupci, żeby zawsze wycierać ku dołowi, żeby właśnie baterie z przewodu pokarmowego (jak E. coli) jej nie zakażały.

Gość patrycja mmmmm
dzieki gryzzelda oby nie było szpitala tylko. a mam chłopca. moze ktoś jeszcze napisze?

Gość mój synek też to miał
dokładnie w takiej samej ilości, mój miał to gdy skończył 2 miesiące prawdopodobnie został nadkażony już w szpitalu, na początek możliwe że przepisze ci furagin, natomiast gdy to nie pomoże to inny antybiotyk, mi po 3 posiewie u dziecka gdy nadal znajdowały się w nim śladowe ilości e coli został skierowany do kliniki nefrologicznej na usg gdzie wyszło podejżenie że jest refluks moczowy, na szczęście kolejny posiew okazał się jałowy a badanie wykonane po 3 kolejnych miesiącach nie wykazało nieprawidłowości w nerkach. Winowajcą okazał się sklejony napletek