Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamilka24

czy moge juz troszke przyprawic np sola moja coreczka ma osiem miesiecy

Polecane posty

Gość kamilka24

Gość jskaoakdoakdokaod
mojej znajoma córka je już pomału to co oni i wiadomo że jest tam sól więc nie powinno nic się stać jak i Ty posolisz troszkę

Gość a po co solic
A po co chcesz solić. Jak chcesz żeby miało dobry smak to dodaj ziół a nie soli która niszczy nerki.

Gość kamilka24
ale nie kazde ziola sa dpobre i na niektore moze byc uczulona

Gość A sół niby zdrowsza.
???

Gość xyxx
to ja powinnam mieć dawno nowe nerki :-O kiedyś nie było dań w słoiczkach i moja mama sama gotowała dla mnie zupki i troszeczkę soli do samaku zawsze dodawała. Tym bardziej, ze jak miałam roczek skończony to jadłam prawie to samo co reszta rodziny. Oczywiście nie mam na myśli smażonego, tłustego....

Gość kamilka24
a co dzis zdrowe nawet warzywa sa na nawozach!!!!!!!!

Gość to po co jeszcze dodawać
Skoro wszystko jest takie niezdrowe to po co jeszcze dodawać dziecku tych niezdrowych rzeczy. Beznadziejne tłumaczenie. Jesli dziecku smakuje to co je bez soli to po co mu dodawać?

Gość kamilka24
zeby poznalo nowe smaki np dlatego i nie mowi sie o nie wiadomo jakiej ilosci tylko o odrobinie

Gość To po co się pytasz na forum
To po co się pytasz na forum skoro i tak wiesz co zrobić. Chciałaś żeby ci przyklasąć, bo widzę, że jak ktoś mówi nie to i tak wiesz od niego lepiej.

Gość W Polsce mamusie
Sa nieco przewrazliwione na temat zywienia dzieci. ale to lepiej, bo UK widuje niemowlaki jedzace chipsy i pijace cole ;)

Gość A ja popieram
A ja popieram, skoro chcesz żeby poznało smaki, daj mu ziół do potraw.

Gość koczkodanko
nie powinno sie uzywac soli nawet do drugiego roku życia . a jak tak bardzo chcesz zeby poznawało nowe smaki to moze dasz mu do spróbowania troche kawy , wina albo ajerkoniaku :O

Gość kamilka24
moze to porostu wyrazenie swojego zdania!!! chyba na tym polega forum

Gość kamilka24
jesli ty tak robisz to gratulauje odpowiedzialnosci

Gość kamilka24
slyszalam rozne opinie na taen temat dlatego pytam!!!

Gość koczkodanko
tobie gratuluje, skoro niemowlakowi chcesz fundowac sól :O

Gość ty najpierw zapytałąś
Ale ty najpierw zapytałaś, a potem stwierdziłaś, niektóre zioła są niedobre, a niektóre alergizujące (które są które?). następnie stwierdzasz, żeby poznało nowe smaki. No to odpowiedź to twoje dziecko niech poznaje to co uważasz za słuszne.

Gość koczkodanko
da mu jeszcze parówke bo to bardzo wartosciowe jedzenie . mamuśki sie przebijają , która wczesniej da ten syf dziecku ta wygrywa :O

Gość W Polsce mamusie
Ja dawalam ,tylko umiarkowanie . W koncu sol tez jest potrzbna do zycia!! i moje dzieci sa zdrowe i juz prawie dorosle.

Gość koczkodanko
he he no tak sól jest niezbędna do życia :O

Gość W Polsce mamusie
Jest. widze ze masz nikle o tym pojecie..

Gość Ale sól jest zawarta w wielu
Sol jest zawarta w wielu produktach i wcale nie trzeba jej dodawac, akurat jest dodane tak, tyle zeby wystarczylo do zycia. Maslo, pieczywo itd. Poza tym nie chodzi tu najbardziej o zdrowie a o uczenie nawyków żywieniowych. To tak jak słodzenie dzieciom wszystkiego, podawanie słodyczy, słodkich napojów i innych.

Sól składa się z dwóch niezwykle reaktywnych pierwiastków: sodu i chloru. W czystej postaci są toksyczne i nieprzyswajalne przez człowieka. Jednakże w postaci chlorku sodu, czyli właśnie soli – mają niebagatelny wpływ na gospodarkę wodno - elektrolitową organizmu. Oczywiście co za dużo to niezdrowo, ale nadmierne ograniczanie spożycia sodu także nie jest wskazane. Sód odpowiada za utrzymanie właściwej objętości i ciśnienia krwi, a także za transport wielu składników odżywczych (aminokwasów, cukrów i witamin). W niektórych sytuacjach (np. u osób bardzo aktywnych fizycznie) może dojść do jego znaczących niedoborów, co przejawia się m.in. gwałtownym spadkiem wydolności fizycznej i narastającym znużeniem, czasami prowadzić może nawet do zasłabnięcia i utraty przytomności. Najczęściej dzieje się tak w przypadku znaczącego odwodnienia organizmu, na co szczególnie łatwo narazić się latem lub bardzo intensywnie ćwicząc. Ponadto, chlorek sodu, czyli sól podaje się również w stanach gorączkowych, przy rozległych oparzeniach, długotrwałych wymiotach, cukrzycy, przetokach żołądkowych, jelitowych, żółciowych i trzustkowych.

Gość Zapotrzebowanie na chlorek
zapotrzebowanie dzienne na chlorek sodu wynosi około 2-3 g. A my zjadamy około 15-20g. Po co to fundować dzieciom?

Gość W tych opstatnich podaje się s
sol fizjologiczna, czyli roztwor. po co to wkleilas? bo uwazasz ze to jest potrzebne, coz za bezsens. a wkleic ci ile powoduje negatywnych rzeczy dodawanie soli? sol jest obecnie zawarta prawie we wszystkim wiec po co ja dodawac jeszcze. jeszcze dziecko zdazy sie jej najesc ale dobrze ktos powiedzial to twoje dziecko, rob sobie z nim co chcesz.

Gość Wole dziecku poslic
Lekko zupe niz dac parowke czy inny syf.

Gość a ja woleq
a ja wole nie solic i nie dawac mu parowek. a solic moge zaczac poxniej niekoniecznie w wieku 8 miesiecy.

kto pyta nie bladzi a ztego co piszesz bardzo nie lubi9sz nie miec racji i bardzo nie lubisz jesli ktos nie robi tak jak ty radzisz czy maslisz