Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chciałabym zrobić

BIGOS Z PIECZAREK - kto jadł, robił, oceni??

Polecane posty

Gość chciałabym zrobić

Znalazłam przpis ale nie wiem czy zaryzykować na imprezke. Jeśli tak to do tego do wyboru lepiej zrobić podudzia z kurczaka (pałeczki) czy krokiety?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tyska123
bigos z pieczarek? Ze niby co się tak dodaje? kapustę? Napisz proszę chociaż jakie są składniki, może u nas się to inaczej nazywa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chciałabym zrobić
już ci pisze :) pieczarki kiszone ogórki kiełbasa cebula koncentrat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kokosekk
brzmi dobrze :) takie leczo bez fasolwki szparagowej i papryki :) Albo cos jak bigos meksykanski tylko bez czerwonej fasoli i papryki :) bedzie dobre albo dodaj do tego wlasnie jeszcze puszke czerwonej fasoli i pokrojona papryke zolta i czerwona :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bigosik z pieczarek jest rewelacja , ja często podaje na imprezkach i zawszę sie sprawdza , super smak ,choc składniki moga sie nie wydawać szczegolne, mozna dla urozmaicenia podac w bułeczkach kajzerkach z wydrążonym miąszem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chciałabym zrobić
Goliasz - super pomysł!!! Powiedz mi czy to nie przecieka przez tą bułeczkę, jak bardzo wydrążyć??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
odetnij wierzchołek bułeczki i w miare mozliwosci wydrąż jak najwięcej miąszu , nie uszkadzając skórki z bułeczki wstaw do piekarnika na kilka minut zeby chrupiaca sie bułeczka zrobiła , do srodka daj bigos i od razu podawaj , nie przesiaknie bo to dośc małe porcje , raczej goście pozra bułeczki niz przesiaknie :):) ja tak podaje na imprezach większosc potraw jednogarkowych , typu lecza, bigosy, gulasze itd itp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a czy możecie
podać proporcje mniej więcej i przyprawy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bigos z pieczarek
?? Podstawowym składnikiem bigosu jest kapusta i bez tego + paru innych składników to bigosem nazwać tego nie możńa. A z takich składników to można najwyżej zrobic boeff strogonova dla ubogich :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chciałabym zrobić
Wszystkiego po pół kilo, oprócz koncentratu oczywiście a przyprawisz wg. siebie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chciałabym zrobić
Już sie ktoś czepia - taka nazwa i już o co ci chodzi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -m-
ogorki kiszone kroi sie w kosteczke?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a czy możecie
dzięki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chciałabym zrobić
Nie ma za co :) Wszystko kroisz i smażysz oddzielnie na koniec łączysz jak trzeba dolewa sie wody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a czy możecie
ja myślę, że kiszonych ogóków dodam troche mniej, a wlaśnie - jak długo podsmaża się te ogórki?????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość DO GOLIASZA
Powiedz na czym te buleczki podajesz, na talerzu? i z łyzką czy widelcem? Gratuluję pomysłu! I czekam na odpowiedź :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kochani ja mój \"bigos\" z pieczarek robie tak : po pół kilo pieczarek , cebuli , kiełbasy cienkiej( mozna jak ktos woli szlachetniejszą szynkę), wszystkie składniki pokroic w kostkę i smazyć kilkanaście minut na wolnym ogniu z kilkoma kroplami oliwy czy margaryny , jak juz sie poddusi do miękkości to dodać 3 łyzeczki koncentratu pomidorowego i pokrojone w kostkę ogorki kiszone , niestety tu nie moge podac proporcji bo to zalezy od smaku , z ogorkami poddusic jeszcze chwile doprawić sola , pieprzem lub ulubionymi przyprawami ja moje kajzerki z nadzieniem podaje na talerzykach z widelcem lub łyzką w zalezności jak kto sobie zyczy zeby zjeśc środek a bułeczke to i tak kazdy \"skubie \" paluszkami :):) cieszę sie , ze moj pomysł komus sie spodobał te kajzerki mozna tez podać z jajkiem sadzonym z szynka posypane serem i zapieczone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mi tez sie pomysł podoba mniam ;) dobre to bedzie i o konkretnym smaku. Może na liścu zielonej sałaty to podać? a bułeczka jak tym przesiaknie to będzie pychota :D :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość DO GOLIASZA
Ostatnie jeszcze - na ile porcji wystarcza ( ile kajzerek?) robie jutro i nie wiem czy nie podwoić porcji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kurcze nie wiem jak pomóc,a na ile ludzi masz ta impreze?? i ile kajzerek potrzebujesz ?, jesli się obawiasz , ze moze braknąć bigosu zrob jak piszesz z podwujnej porcji , jak zostanie zamrozisz i będzie na znów .. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ania bania
moze rozwieje wątpliwości..pocztałam i wychodzi ,że to może nazywać się bigos od siekania potraw..podaję cytat Pochodzenie słowa bigos, według Andrzeja Bańkowskigo, jest niejasne. Może być zapożyczeniem z niemieckiej formy imiesłowowej begossen albo beigossen czasowników begießen (oblać, polać) i beigießen (dolać). Może też wywodzić się od włoskiego bigutta (kociołek do warzenia rosołu). Niewykluczone jest połączenie obu zapożyczeń. Pierwotnie słowa używano do określania sposobu siekania (siekać coś na bigos 1534), nieco później nazywano tak galaretę z siekanego mięsa (1588). W XVIII była to już potrawa z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Od XVII wieku słowo było używane również w szerszym znaczeniu jako siekanina, a w znaczeniu przenośnym mówiono: "bigosować" w bójce, czyli: siekać na drobne kawałki (np. szablą).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tyska123
u mnie to się nazywa leczo pieczarkowe a nie bigos ;) skład:" - czerwona cebula, - pieczarki - pierś z kurczaka, - kiszone ogórki - papryka - przyprawy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tyska123
no i oczywiście koncentrat/ Z kiełbasą też może być, ale to raczej taka wersja dla domownikow. jak robie na impreze zawsze z kurczakiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×