Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość preferencje pole obowiazkowe

czy potrafi kto zinterpretowac wiersz konopnickiej ,,Czy marza?

Polecane posty

czy potrafi kto zinterpretowac wiersz konopnickiej ,,Czy marza?''

Czy marzą kiedy te czoła schylone, Które dźwigają cierniową koronę Codziennej troski nad zbladłą w łzach twarzą... Czy one marzą? Czy w tych źrenicach zamglonych rozbłyska Niekiedy iskra wielkiego ogniska, Przy którym duchy od wieków się grzeją Wspólną nadzieją? Czy te ramiona od taczek swej biedy W chwilach tęsknoty podnoszą się kiedy Tam, gdzie ludzkości całej ideały Tron mają biały? Bladzi nędzarze przy cudzym warsztacie, Co zasypiają pod snów ciężką strażą, I ci, co wloką dnie w zapadłej chacie — Czy oni marzą? Czy słyszą kiedy wśród samotnych godzin Głuchy szum wieków idących z kolei I ciche szmery tajemnych narodzin Wielkich idei? Czy w odrętwieniu swoim lodowatem Czują ten płomień braterskiej miłości, Co łączy duchy nad nędzą i światem W imię przyszłości? Czy ci schyleni tak blisko do ziemi Naglą jej pochód tętnami własnemi? I czy się czuje myśl wydziedziczona Cząstką miliona? Duchy znużone i duchy mdlejące Czy wierzą, że się te zmroki przeważą? Czy przeczuwają jaśniejszych dni słońce? Czy one marzą? Jeśli nie — szerzej rozniećmy ognisko! Niech spotężnieje i światło, i ciepło; Uściskiem bratnim rozgrzejmy tu nisko Pierś ludu skrzepłą! Jeśli nie — wyżej podnieśmy sztandary! Niech nędzarz dojrzy walczących z ciemnotą I niech dosłyszy okrzyk, pełen wiary W jutrzenkę złotą! Źródło: „http://pl.wikisource.org/wiki/Czy_marz%C4%85%3F”

Gość gematria
kup sobie encyklopedię szkolną. interpretacje ponad stu wierszy, streszczenia, słownik, wszystko jest i nie trzeba ludziom na forum dupy zawracać :classic_cool:

chodzi mi o taka glebsza interpretacje a nie tylko o co tam chodzi :)

ponad stu wierszy hehee gwarantuje Ci ze tego wiersza tam nie ma :D

do jakich sytuacji odnosi sie ten wiersz itd ineresuje mnie filozoficzny i refleksyjny sens

Gość gematria
dobra, zwracam honor, rzeczywiście nie ma :D

Gość nie znalam tego wiersza
a jest jak widze zawsze aktualny, wg mnie b piekny- zadumaj sie troche nad nim, przeciez o tu chodzi, a nie o sciagniecie skads gotowca. Przeciez chyba masz jakis wlasny stosunek do roznych spraw, myslisz...Naprawde nic ci do glowy nie przychodzi?!

heh to nie takie proste bo moj profesor zawsze widzi w wierszach cos innego niz zwykli smiertelnicy :D :) jasne tez mam swoje przemyslenie na ten temat ale myslalam ze moze ktos zauwazy cos czego ja nie dostrzegam :P

Wg mnie, ten wiersz jest o ludziach biednych, może bezdomnych, często odrzuconych przez społeczeństwo. Autorka zastanawia się czy oni czasami marzą, cieszą się, czy znają radość życia. W ostatnich zwrotkach nawołuje społeczeństwo, aby pomogli tym odrzuconym ludziom, dali schronienie, być może edukację

yhy czyli mozna powiedziec nawiazanie do pracy u podstaw...

tak, dokladnie, nie zapominajmy, ze Konopnicka wlasnie w tych czasam pisala, kiedy hasla te byly aktualne

a poza tym czy widzisz tu jakas filozofie, nawiazanie do innej epoki, utworu??

ok :) dzieki za wszystko :)

jasne :) i jeszcze raz dzieki :)