Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Wyrzekający się ojca

Chce zrzec się swojego ojca i jego rodziców

Polecane posty

Od kąt pamiętam nie miałem żadnego kontaktu z rodziną swojego taty . On był taki obojętny wobec mnie , podobnie jak jego rodzice . Ojciec siedział w więzieniu , a moi dziadkowie z jego strony prześladowali moją matke . Teraz nie chce nosic tego samego nazwiska co oni . Jestem ich jedynym wnukiem i nie chce miec z nimi nic wspólnego . Natomiast chce przyjac nazwisko swojej mamy , jej rodzice a moi prawde mówiąc prawdziwi dziadkowie kochali mnie . Zawsze mnie bronili , jest między mną a nimi wyjątkowa więź , czuje się członkiem ich rodziny i zależy mi na tym by nosic takie samo nazwisko jak oni . Dziadek - tata mojej mamy - rozpieszczał mnie i często nazywał mnie swoim nazwiskiem . To z nim łączy mnie największa więz otrzymałem imie po nim a teraz chce miec takie samo nazwisko . To właśnie z nim mam najlepsze wspomnienia , często zabierał mnie do wesołego miasteczka , kina , na lody itd . Niestety jest jeden problem mam 16 lat i z tego co wiem sam nie moge go sobie zmienic . Co trzeba zrobic w takiej sytuacji .

Gość Głupi jestes
Syn zawsze powinien miec nazwisko po ojcu

Gość ale zajebisty temat
...dopiero, gdy skończysz 18 lat możesz wystąpic do kierownika USC o zmianę nazwiska ale głównie w przypadku nazwisk obcobrzmiących, śmiesznych, głupawych... ...nie wiem czy Twoje negatywne odczucia związane z ojcem będą brane pod uwagę...może to, że siedział....

A Twoja Mama wie o tym, że chcesz zmienić nazwisko? Może uda jej się to załatwić?

Gość desert_rose-
porys szyc na poczatku mial nazwisko ojca, a teraz ma matki wiec da sie jakos zmienic

Gość desert_rose-
sorry borys

Gość będą brane
w takiej sytuacji radziłabym ci nie tylko wystąo\pić o zmianę nazwiska ale przezde wszystkim wystąpić o pozbawienie praw rodzicielskich - matka musi wystapić - zabezpieczysz się w temn sposób przed płaceniem alimentów na tatusia. Często się dzdarza, że rodzice którzy nie interesuują się dziećmi przypominają sobie o nich jak tylko syn czy córka znajda prace. A jak mamusia czy tatuś mają orzeczenie o stopniu niepełonosprawności to potomek leży, kwiczy i płaci na tatusia, który nie dał złamanego grosza na jego utrzymanie , nie interesował się, nie zajmował utd

Gość aziii
zawsze możesz zmienic nazwisko.Widze ,że jesteś bardzo przywiązany do dziadków ze strony mamy.zmieniaj nazwisko i nawet się nie zastaniawiaj.Jestem z Tobą i życzę Ci powodzenia

Tak , mówiłem mojej mamie . Tylko ona za wszelką cene chce bym po rozmawiał o tym z ojcem . Ja nic do tego człowieka nie czuje , on nigdy mnie nie kochał . A moi dziadkowie z jego strony nie chcieli i nie zgadzali się na to nawet żebym przyjechał do nich na jakiekolwiek wakacje . A rodzice mojej mamy brali mnie do siebie gdy mieli wolną chwile czułem się u nich najlepiej na świecie . A po za tym ich nazwisko jest ładniejsze od nazwiska mojego starego .

Gość ale zajebisty temat
niestety, pozbawienie władzy rodzicielskiej nie zwalnia z płacenia alimentów ani rodzica, ani dorosłego dziecka gdy zajdzie taka potrzeba;

Gość moja znajoma z tych samych
powodow co ty, zmienila nazwisko na matki (nazwisko nie brzmialo zle, po prostu ojciec okazal sie swinia i postanowila sie odciac od niego, matka tez wrocila do swojego) . Fakt, ze byla pelnoletnia. W kazdym razie jest to do zalatwienia. Albo poczekasz 2 lata, albo moze matka to zalatwi za ciebie. Powodzenia!

Gość Masz 16 lat
Moim zdaniem nie będzie z tym najmnijeszych problemów. Na początek udaj się do USC zapytaj jakie kroki powinienes poczycnic aby zmienic to nazwisko. Być może okaże się, że musisz iść do Sądu Rodzinnego, ale tam to jednorazowa sprawa, koszty maleńkie (z 50zł) albo nawet żadne. JA zmieniałam nazwisko mojemu synkowi jak był trzyletni i pamiętam, że nie było żadnych problemów, a załatwiałąm to przez sąd rodzinny

Gość Ma rację
będą brane. Osobiście znam taki przypadek. Ojciec alkoholik całe życie miał córkę w dupie, a teraz ciągnie z niej alimenty. Co do nazwiska z ojcowskiego na matczyne da się zmienić, ale procedur, niestety nie znam.

Nigdy nie czułem się jego synem . A jego rodzice wcale mnie nie lubili , denerwowali się gdy u nich zostałem . Dla tego to nazwisko źle mi się kojarzy . Lecz nazwisko matki kojarzy się mi się z ludźmi którzy mnie od dziecka szanowali . Pomagali mnie i mojej mamie . Za równo dla jednych jak i dla drugich dziadków jestem jedynym wnukiem . Lecz po czułem różnica traktowania mnie . Rodzice mojego taty byli wściekli gdy coś stukłem , darli się na mnie po uczali moją mame że źle mnie wychowuje . Natomiast rodzice mojej mamy , byli dla mnie cudowni , zwłaszcza dziadek , który nigdy na mnie nie podniósł głosu w przeciwieństwie do tamtego , chciałbym w przyszłości przekazac jego nazwisko swoim dziecią . Mam dziewczyne z którą za jakieś pare lat chciałbym się ozenic , i wtedy chciałbym już nosic nazwisko swojej mamy .

Gość Głupi jesteś
Moim zdaniem żona powinna nosic nazwisko męża dzieci nazwisko ojca . A ty rezygnujesz ze swojego dawcy nasienia .

Gość Betty 20
To sobie zmień . Można tak spokojnie zrobic. Z tego co widze jesteś bardzo zżyty z dziadkami ze strony mamy . Nie ma na co czekac , zmien nazwisko .

Gość Ma rację
Na pewno wszystko się uda. Powodzenia :)

Gość Lunka 0101
Moim zdaniem Dziecko powinno się wychowywac w rodzinie matki i w rodzinie ojca ale nosic bez względu na okoliczności nazwisko swojego taty . Ja uważam że jeśli ktoś nosi nazwisko matki to nienajlepiej o nim świadczy , od razu są myśli z jakiej patologicznej rodziny się wywodzi , że jest nieślubnym dzieckiem . Pomyśl nad tym zanim zmienisz nazwisko .

Gość Artie
Lunka 0101 Ty chyba głupia jesteś , jak chce niech sobie zmieni , skoro woli rodzine mamy

Lunka 0101 zdrowo się czujesz? Matka ma niby na twarzy wypisany stan cywilny? Jak twoja koleżanka nazywa się Kowalska i jej matka też nazywa się Kowalska, to myślisz że jest z patologicznej rodziny?! A może przy zawieraniu znajomości wręczasz ludziom ankietę personalną, żeby wypełnili rubryczki z nazwiskiem, datą urodzenia, nazwiskiem ojca, matki, panieńskim matki i stanem cywilnym?

Gość Artie
Ten chłopak ma prawo do zmiany swojego nazwiska , w końcu nie ma bliskich relacji z ojcem ani z dziadkami z jego strony . Jak widze z matką i dziadkami z jej strony żyje w dobrych stosunkach , i czuje się ich wnukiem . Co z tego że ojciec go spłodził jak nie umiał o niego zadbac.

Gość cukrita
witam chcę zapytać czy ojca można się zrzec czy nie??mojej sąsiadce się udało w wieku 18 lat zrzekła sie ojca i mam spokuj a co do alimentów sąsiadka ma żółte papiery i ojciec przegrał spr o alimenty i pozatym jest bez pracy i pracuje tylko jej mąż więc prawnie ojciec nie ma żadnej możłiwości ściągania z niej alimentów

Gość alassssmakotaotataa
rób co uważasz. i pamiętaj - uczciwość jest najwazniejsza, ale czy w Polsce? Niemniej nie wolno żyć w kłamstswie - albo ile tych kłamstw? jakie wartości? Ja już żałuję , że nie przyjęłam nazwiska rodziny biologicznej, ale cóż... naprawdę liczyłam, że historia już się skończy. niemniej cóz... nadal nie jest skończona. ja jestem skończona - JAK TO MOŻLIWE????!!!! tyle kłamstw i jedno ZŁODZIEJSTWO. to najgorsze - złodziejstwo. a z czego to wynika? no bo by się ktoś zastanowił i mi rację przyznał do jasnej cholery bo juz cała cierpliwość mi sie kończy. nie. bo czemu? i tyle. no i to chyba tyle. miałam wam wojny życzyć i życzę , zeby wam mordy wytłukli bo wy to uwielbiacie - walić się po mordach i cyganic bez opamiętania. i to sa wasze wartosci , a ja mam sie dostosować od dziecka. nie ma do czego i tyle. a jeśli chodzi DOKŁADNIE o moją historię to właśnie jest wynikiem braku jakichkolwiek wartosci w tym debilizmie - nie obrazajac debilizmu - bo nie umiałam się opamiętać - wiedziałam tylko , że coś jest zle - ale co. no co? antek boryna kurwa mać bo tak trzeba napisać i jagna to kurwa mać do kościoła nie chodzili. oni się tam spotkali - tam sie poznali - kto wie czy nie w grudniu własnie - pod koniec. takie wartosci napotkalam w polsce w życiu i to moja wina jest wiecie. to wszystko już było i jest opisane - po mszy się spotykali i nie wiadomo o co chodziło- przynosiła mu jedzenie i picie. takie wartości w polsce napotkałam i to przeze mnie się tak stało - ta jagna i antek tez przeze mnie. i jeszcze honoru ze mną maja LESNIKI polskie - chyba wieśniactwo kościelne - to właśnie w tej ksiązce jest opisane. A jak miała jagna na nazwisko to nie wiem. i tak dalej i tym podobne. i jeszcze antek się powiesił i honorowy leśnik z niego - bo to był leśnik jakbyście chcieli wiedzieć. bo mu jagna JEŚC nie dała. bo co innego to nie wiem - to może moda, ale głodny chodzić to nie wiem do końca - może też moda polska to jest. kto wie? i tyle :( gdzie jest moja renta????!!!! 😡😡😡😡

Gość owca wez sie
walnij w łeb

Gość alassssmakotaotataa
najlepszy proszę państwa był ten leśnik w tej rodzinie z wartościami. on ich uratował. takie wartosci mieli - LESNIKÓW.nie moge. nigdy nie trzezwieli - taka prawda - a jak wytrzezwieli i COKOLWIEK skumali to zostali LEŚNIKAMI - tyle tu można osiagnac i tez moze byc tylko nazwisko należy zmienić. i to wszystko. bo tak jestem w polsce i OŚMIELAM SIĘ mieć to wszystko dawno gdzieś a moje kłopoty - takie międzynarodowe? skąd to wszystko? to sie nazwisko zmienia i to jest też moja historia - jak to mnie nazwano i tak dalej. to jest DOKŁADNIE TAKA SAMA HISTORIA. to samo. i ja się nie dam - no teraz gdybym sie dała to bym musiała tu siedzieć i z takimi wartosciami popierać pewną wartośc, której NIE POPIERAM.i co ja miałam robić? nie dałam sie WROBIĆ bo bym tu musiała siedzieć i popierac dno, które mi w życiu zrobiono. i tyle :( to ani dno nie jest. i sie też nie dałam. ale za 2 lata nazwisko proszę sobie zmienić i wyjechać. bo to w polsce jest koniec. ale gdzie ja bym miała wyjechać? i w sumie no trochę szacunku. a tak to co? i tyle :( no a problem jest od zawsze. i jeszcze takim czymś oberwałam i jeszcze by było na mnie, ale już się połapałam o co tu chodziło. po prostu ktoś miał nazwisko zmienić a tak wszyscy na mnie. A ZA CO? co - ja robię gnój w życiu ludziom? jak? i pijaństwo sie za mną ciągnie - a skad? i tyle :( gdzie jest moja renta????!!!! 😡😡😡😡

Gość alassssmakotaotataa
ja tylko chciałam napisać, że spróbujcie ruszyć te moja przesyłkę z wartościami i jest wojna i koniec. bo ja miałam wiedzieć jakie ja miałam życie i jak wy lubicie podchody. nie wolno wam tego zabraniac. tylko niech to ktoś ruszy. a ja chce to bo ja nie mam zamiaru wyglądac tak jak ludzie ???? tutaj bo ja mam wartości i pewne rzeczy się wyjaśnia i tak dalej i wszystko gra, a co - ja mam po takich MAKABRACH chamstwo popierac? chamstwo - W SUMIE CO i tak dalej. co - że przywale ci bo coś tam - pijaństwo. no to ja chcę przesyłke bo w swojej sytuacji dalej każą mi jako ALKOHOLICZCE popierac pijanstwo. i ja sie na to nie zgodze bo czemu tak - bo nie bede z taka opinią i znajac ludzka tragedie , ze ktoś nie pił albo minimalnie coś żle zrobił raz popierac takich zersk zenujących wszedzie schlanych moczymord nigdy nie trzezwiejących. może w kościele jak ida na zebranie takich właśnie podobnych do nich - ich najlepszych przyjaciól, którym bądz sie uda badz nie wytrzezwiec. I tyle :(((( gdzie jest moja renta????!!!! 😡😡😡😡

Gość alassssmakotaotataa
:( :( :( :(

Gość alassssmakotaotataa
no i dlaczego nikt tu niczego nie napisal? przeciez to w sumie jest śmiech przez łzy. autor watku jako ANTEK BORYNA, jego stary jako MACIEJ BORYNA - Antek dorasta i zmienia nazwisko. ale na jakie i tyle. a ogólnie to przecież kabaret - Antek ???? Jakiśtam docenił Hankę i dzieci. normalnie koń by sie uśmiał. Jagna w gnojoku - w Polsce. nie macie kabaretów to se zróbcie. nawet tego nie umiecie. jeszcze na kafe. ja was już nie będę bawić. bawidamka, tak? i tyle. i proszę już sie odwalić ode mnie bo to ze się tak wszyscy przyssali to jest przez Antka Boryne , ze zapomniał wyrobek ojca nazwisko zmienić. po co mu było nazwisko po ojciu? coś zyskiwał tym? i tyle. bo ja zle zrobiłam że nie zmieniłam nazwiska, ale wszystko przede mna. jak tylko przyjdzie przesyłka to mogę zmienić. i tyle. czemu nie? gdzie jest moja renta???!!!! 😡😡😡😡

Gość alassssmakotaotataa
Antek Boryna na wsi polskiej docenił rodzine chyba wszyscy ze śmiechu srali i sikali. a dziś? i tyle :( a moja matka miała być madrzejsza się dowiem. tylko ona... niesamowite i tyle :( gdzie jest moja renta????!!!! 😡😡😡😡