Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lerivonka

Czy warto osobie niepełnosprawnej kupić chomika - za i przeciw

Polecane posty

Gość Lerivonka

Witam. Jestem niepełnosprawna. Czuję się samotna. Kocham zwierzęta. Na koty jestem uczulona, z psem trzeba wychodzić, a co myślicie o chomiku dla mnie? Jeśli tak, to jaka rasa. Płeć już zdecydowałam - samczyk, bo podobno mniej intensywnie pachnie i jest przyjaźniejszy. Ile będzie mnie kosztować zakup chomika i akwarium oraz dodatków? Zmieszczę się w 100 złotych? Ile będę miesięcznie wydawać na żywienie i potrzebne rzeczy? Tak więc mam dwa zasadnicze pytania - czy w ogóle kupić (ręce mam sprawne), a jeśli tak, to ile będę wydawać. Bogata nie jestem...

Gość bluum
jesteś niepełnosparawna to jak najbardziej :) chomik bardzo dobry wybór. Na rasach nie znam się, coś około 100 zł wydasz bo chomik to ok 60 mi się wydaje no i akwarium też trochę kosztuje ale więcej niż 150 nie wydasz. Na żywienie to ja uważam około 10 zł

Gość terrma
Wg mnie chomik nie da ci radosci. Kup sobie lepiej kota bezsiersciowego o nazwie Sphynx. Kosztuje oklo 2500 tysiaca zlotych. A jezeli juz tak bardzo chcesz chomika to moze poszukaj na allegro albo na stronie "graty z chaty" (nie pamietam dokladnego adresu ale wpisz to w google to ci znajdzie stronke). Tam ludzie zamieszczaja ogloszenia ze oddadza rozne rzeczy za darmo. Moja siostra wziela z tej strony szczurka. OOOOO moze szczurek lepszy? Inteligentne zwierze:)

Szczurek nie miło pachnie, miałam kilka. Ile razy by go nie wziaść na rece, zawsze obsiusia bo zaznacza swoj teren. Chomiczek kosztuje jakies 5-10zl.

nalepszy jest kroliczek miniaturka. kosztuje 60 zl i ok 50 zl klatka miesiecznie wydaje na jedzenie i trociny 10-15 zl do tego marchewka jakas, jablko . a do kroliczka zawsze mozna sie przytulic a do chomika raczej nie bardzo

Gość chmiki sa super
tylko jest problem bo one krotko zyja gora 2-3 lata niestety. przywiazesz sie i zaraz trzeba bedzie sie pozegnac :( ja zastanowilabym sie jeszcze nad szynszylem, krolikiem miniaturka, albo papuga. najlepszy bylby pies, ale skoro nie mozesz wychodzic to odpada. moze jest jakas rasa kota, ktora nie uczula, bo kot bylby najlepszym rozwiazaniem, a wlasciwie kotka, sa wierniejsze. mialm kilka chomokow. koszt utrzymania niski bo mozesz dawac marchewke czy suchara jak braknie karmy. trzeba sprzatc srednio raz w tygodniu.

Gość terrma
ale sluchaj jak jestes uczulona na psa i kota to i pewnie na inne zwierzaki tez wiec chomik nie moze byc i inne futrzaki. Kup Sphynxa.

Ten topik to żarty, czy na serio? Jasne, że Ci wystarczy 100 zł na wszystko. Jakie 60 zł za chomika???!!! Chomik kosztuje kilka, kilkanaście zł, klatka kilkadziesiąt , w zależności od wielkości, nawet na domek, trociny i jedzenie Ci wystarczy. A co do zapachu, to niestety ale samczyk bardziej pachnie, bo to przecież on oznacza swoje terytorium.

Problem będzie tylko wtedy ja ucieknie, ba tak łatwo nie da się znaleźć i z tego powodu pomyśl może nad szczurkiem, samiczką. Nie jest taka duża, oswaja się bardzo łatwo i przywiązuje do właściciela. Nie będzie strachu jak ją wyjmiesz z klatki, nie ucieknie. Sama z klatki wyjdzie, jak otworzysz i do niej wróci. I to nie prawda, że za każdym razem obsika jak weźmiesz na ręce. Może się zdarzyć, ale to zdarzyć, tak jak i każdemu zwierzaczkowi. Kupuj zwierzę jak najmłodsze, łatwiej oswoić.

Gość kruca fuks
Wlasnie pomysl nad szczurem, ja mialam samczyka. Latwo oswoic, nie ucieka, nie gryzl niczego. Je praktycznie wszystko(poczytaj jakies stronki o gryzoniach). Wbrew obiegowej opinii to sa naprawde czyste zwierzatka, plusem jest inteligencja- chomik, krolik czy swinka morska sie kryja. Przychodzi na wolanie- chomika tego nie nauczysz i bedzie problem jak go zza szafy wyciagnac. Klatki nie potrzeba duzej, bo wylata sie po domu, nie inwestyj w jakies bajery(kolka do biegania itp), bo bedzie mial to gdzies.