Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość swiatecznieeeee

SZUKAM PRZEPISU NA ŚWIATECZNE -CIASTECZKA-PIERNICZKI

Polecane posty

Gość swiatecznieeeee

SZUKAM PRZEPISU NA SWIATECZNE CIASTECZKA: -sprawdzony -szybki -prosty Dzieki z gory:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joaśka.alkjb
szybszego i prostszego chyba już nie ma ;-) Ja robiłam parę dni temum, pierniczki są super • 1/4 szklanki miodu • 5 łyżek miękkiego masła • 1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem) • 1 jajko • 2 i 1/4 szklanki mąki • 1 łyżeczka sody • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam więcej) • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką (podsypałam sporo, by się ciasto nie kleiło), na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki. Piec ok.15 minut przy 170 stopniach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość swiatecznieeeee
joaśka.alkjb - te pierniczki klasc na blache wysmarowana tluszczem ?czy nie? jezeli chodzi o pieczenie to srednio mi to idzie no ale chce sprobowac:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość swiatecznieeeee
joaśka.alkjb - te pierniczki klasc na blache wysmarowana tluszczem ?czy nie? jezeli chodzi o pieczenie to srednio mi to idzie no ale chce sprobowac:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość swiatecznieeeee
joaśka.alkjb - te pierniczki klasc na blache wysmarowana tluszczem ?czy nie? jezeli chodzi o pieczenie to srednio mi to idzie no ale chce sprobowac:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie mój przepis ale
blachę zawsze się czymś smaruje, bo inaczej nie będą chciały ciastka z niej odejść

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joaśka.alkjb
mżesz blachę posmaroweać czymś, ja położyłam piuerniczki na folii aluminiowej, ale to już wynika z mojego lenistwa (trzeba później ta blachę myć ;-P )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość swiatecznieeeee
na folie aluminiową , ktorą stroną? ukladac pierniczki na matowej stronie czy tej blyszczacej?chyba to tez ma znaczenie?czy nie? dzieki za przepis:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bio...
a duzo wychodzi tych pierniczkow z tego przepisu? a i jeszcze jedno a np na papier sniadaniowy mozna wylozyc czy lepiej na ta folie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Soczewka
Ja zawsze robię takie: - ok. 0,75 kg mąki - 0,25 kg miodu - 0,25 kg cukru - 5 dag masła - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - łyżka kakao Połowę mąki wsypać do miski, dodać sodę. W rondelku rozgrzać miód , masło i przyprawę do piernika. Gorący miód wlać do mąki wymieszać. Trochę ostudzić. Dodać jajka i cukier. Wyrobić ciasto , dodając mąkę aż ciasto nie będzie klejące. Wałkować na grubość ok. 0,5 cm. Piec w temperaturze 180-200 stopni ok. 15 minut. Jest to ilość na naprawdę dużo pierników, możesz zrobić z połowy. Można zrobić takie piernikowe witrażyki na choinkę , wtedy w pierniczku trzeba wyciąć otworek, pokruszyć (wałkiem, w woreczku) landrynki, napakować do otworków (z górką). Przy pomocy słomki lub wykałaczki można wyciąć otworek na wstążkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość swiatecznieeeee
0,75 kg mąki - 0,25 kg miodu - 0,25 kg cukru - ILE TO BEDZIE W PRZELICZENIU NA SZKLANKI????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Soczewka
Ok. 3 szklanki mąki niepełna szklanka miodu niepełna szklanka cukru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Sprawdzony, szybki i prosty przepis na pyszne tradycyjne świąteczne pierniczki to ten: ugotujmycos.pl/pierniczki/. Pierniki zawsze wychodzą, są aromatyczne i bardzo, bardzo smaczne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×