Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość na L4

jak to jest z tym ZUS-em??

Polecane posty

Gość na L4

jestem na L4 od 3 tyg,zaczynam 5 miesiąc,ciąża zagrożona,łożysko się odkleja,do 33 dni płaci pracodawca,a później ZUS i jak to jest z wypłatą,ile ZUS ma czasu na wypłacenie pieniędzy i w jakich terminach wypłaca,L4 mam pisane co 2 tyg czyli ZUS będzie wypłacał co 2 tyg??

Ja już od trzeciego miesiąca jestem na l-4 teraz jestem w ósmym i u mnie wygląda to tak że dostaje normalne wypłaty w normalnym terminie przelewane z firmy a firma ściąga to sobie z zusu :)

Gość na L4
wiem,że tak jest jak firma zatrudnia ponad 20 osób,u mnie niestety nie ma tyle i będzie mi płacił bezpośrednio ZUS,w poprzedniej pracy też miałam w terminie bezpośrednio od szefa,a teraz??ZUS ma te swoje 30 dni od otrzymania L4,czyli wypłata będzie wiecznie z opóźnieniem?

też miałam L4 co 2 tygodnie, i tak też ZUS płacił, co 2 tygodnie. Wpłaty na koncie miałam w ciągu tygodnia po skończeniu się danego L4. Gdzieś czytałam że mogą w ciągu 30 dni przelewać. I pilnuj terminów dostarczenia L4 do firmy. Masz na to tydzień. Po przekroczeniu terminu mogą Ci obciąć wypłatę z ZUSu.

Gość na L4
no to nieźle,bo teraz po tyg oddania L4 księgowa zorietnowała się,że nie ma mojej daty urodzenia i muszę to poprawić,ale jeszcze nie minęły mi te 33 dni u pracodawcy,więc chyba ZUS tu nic nie zrobi??

z tych nie, bo przez te 33 dni pracodawca płaci i ZUS raczej nie ma nic do tych pieniędzy. Ale zew swoich to na pewno by obciął.