Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ja.25.

JAK I OD KIEDY DBACIE O ZĄBKI?

Polecane posty

Pytanie może takie zadane nie za bardzo:) , ale... Głównie chodzi mi o czas od pierwszego do kilku ząbków. Nie pytam o dzieci, które już mają pełną szczękę:) (bo zwykle te dzieci już same umieją umyć ząbki). Ciekawi mnie: - od kiedy myjecie ząbki? czy już od pierwszego? - jaką szczoteczką? - jaką pastą (jeśli w ogóle) - co ile chodzicie do dentysty? No i jeszcze taka rzecz: na innym topiku przed chwilą przeczytałam, że jakaś mama chodzi z dzieckiem do dentysty na lakowanie już od pierwszego ząbka - to nie jest lekka przesada? Pytam bo chciałabym się wreszcie dowiedzieć jak robią to inne mamy, bo czasem mam wrażenie, że źle pielęgnuję te ząbki:( Z góry dzięki za odpowiedzi.

Gość może spytaj się
swojego/ej dentysty/stki

Gość tresta twarda
maly ma 16 zabkow. myjemy mu szczoteczka, bez pasty... zaczelismy jak zaczely sie zabki pojawiac, bo wczesniej mimo checi z naszej strony by przecierac gazikiem dziasla, nie pozwalam na to ;-)

Zawsze zapominam zapytać pediatry:) Więc dbam o nie po swojemu. U dentysty mój Mały nie był - nie widzę jeszcze potrzeby. Wszyscy mnie wyśmiali jak chciałam z dwoma zębami do dentysty iść :D:D:D

Ale już taką szczoteczką z włosiem czy może taką silikonową? Bo ja mam taką i taką, Mały ma 6 zębów więc jeszcze dużo wolnego dziąsła, a ta silikonowa jest delikatniejsza. Ale nie wiem.

Jak synek skończył 3 -mce to myłam dziąsełka wodą przegotowaną szczoteczką silikonową na palec (tak mi zalecił mój dentysta), jak skończył 6 m-cy dodawałam odrobinkę pasty dla dzieci kupioną w aptece, wypłukiwałam szczoteczkę i oczyszczałam ząbki już sama wodą. Jak mały skończył chyba 10 m-cy to kupiłam mu szczoteczkę i pokazałam do czego służy. Było to dość nieudolne, ale później go poprawiałam. Teraz ma 16 m-cy i umie sam sobie umyć ząbki (oczywiście na miarę swojego wieku) tyle tylko, że nie umie jeszcze płukać buźki, więc dalej wypłukuję szczoteczkę i sam dalej szczotkuje, ale juz samą wodą i to \"płukanie\" powtarzamy 2 razy. U dentysty jeszcze nie był, ale wybieramy się po nowym roku.