Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość XERIALINE 80

Zdrada w związku a HIV

Polecane posty

Gość XERIALINE 80

Witam, Tyle sie mowi o zdradach w zwiazkach, a wiec mam do was pytanie, czy nie macie w sobie lęku przed zarazeniem sie wirusem od swojego partnera ?? Faceci chodza do agencji towarzyskich, zaliczaja jakies nieznajome panienki w klubach, na dyskotece etc. Tak naprawde to nie wiesz, kim jest osoba poznana na portalach randkowych. Faceci ukrywaja to oczywiscie przed swoim stalymi partnerkami, a pozniej taki partner/ka nie ma pojecia o seksualnej przeszlosci partnera. Tu nie tylko chodzi o HIV, ale jakas kile, chlamydie, rzezaczke, enteroccocus faecalis etc Ps.Moze to glupie, ale nie chodze do manikiurzystki, bo boje sie zadrapania, otarcia. Na moich oczach manikiurzystki pryskaja jakim sprayem te cazki i pilniczki, ale nie mam do tego zaufania... Jak poznac, ze nowo poznana osoba nie jest zarazona ? Co o tym myslicie ?

Gość masz słuszne obawy
ale nie ma co na tyle panicznie się bać, żeby nie chodzić do kosmetyczki. ze spokojem. musiałabyś też zrezygnować z ginekologa, stomatologa, nie iść nigdy do pobrania krwi, szpitala itp. oczywiście, że w takich miejscach też istnieje jakieś ryzyko zarażrenia się, ale nie dajmy się zwariować. najbardziej uzasadnione wydają mi się obawy dotyczące partnera seksualnego. mężczyźni (ale też wiele kobiet) bardzo często żyją w dużej rozwiązłości seksualnej, tak jak napisałaś korzystają z prostytucji i faktycznie tu o jakieś paskudztwo nie trudno. nigdy jednak nie będziesz miała pewności czy twój chołopak, a nawet mąż nie zaraźli się w przeszłości, albo nie zdradził cię. jeżeli bardzo męczy cię niepewność to możesz zaproponować swojemu partnerowi test na hiv. oczywiście będzie to niezwykle kłopotliwa sytuacja dla ciebie i dla niego. nie jesteś w stanie sprawdzić tak "gołym okiem" czy partner nie ma hiv ponieważ można wiele lat być zarażonym i nic o tym nbjie wiedzieć, a także nie mieć żadnych dolegliwości.. mam nadzieję, że trochę ci pomogłam. :)

rozumiem cie ja czesto o tym mysle, ktos kiedys powedzial "sypiajac ze swoim chlopakiem to tak jakbys spala ze wszystkimi jego bylymi" czesto mysle o tym czy moglam sie czyms zarazic. Nie znam dokladnie jego przeszlosci...zycie to ryzyko

Gość nie zgadzam się z tym .
ginekologiem i kosmetyczką:O Poza ustrojem człowieka wirus hiv niszczy wysoka temperatura, wyschnięcie, czy zwykłe mydło.Każdy rodzaj dezynfekcji niszczy wirus hiv. Więc zakażenie u ginekologa, który założy czyste rękawiczki, jest praktycznie niemożliwe. U kosmetyczki juz bardziej. Ale nie są to częste przypadki. Wystarczy sprzet spryskać alkoholem, jakims środkiem do dezynfekcji i wytrzeć i w zasadzie ryzyko zarażenia, nawet jeśli wczesniej używał go ktoś zakazony- jest prawie zerowe. Żeby zarazić się hiv przez krew trzeba miec kontakt ze świeżą krwią i w jakis sposób wprowadzić ja do swojego krwiobiegu. Ludzie żyją z dziećmi zakażonymi hiv czy innymi członkami rodziny latami i nic im nie dolega. Co innego seks- tutaj zwłaszcza kobiety, zarazżają się bardzo łatwo, bo sperma partnera zostaje w nich i wirus ma idealne warunki żeby przedostac się tam, gdzie trzeba. Kobiety podczas kontaktów seksualnych z osobami zakażonymi zakażają się częśćiej niz mężczyźni. A hiv to nie taka rzadka obecnie choroba. Co roku w Polsce przybywa kilkaset chorych, zdiagnozowanych osób. A wiele pewnie o tym nie wie. Poza tym seks z kimś, kto już ma duży przebieg grozi np. wirusem hpv i rakiem szyjki macicy, czy żółtaczką.

Gość marceliiiinkaaaa
chyba o stałym partnerze nie mówicie chyba, że jest starszy i miał juz wiele partnerek wtedy niech sie zbada ale nie wiem jak on to odbierze Poza tym chyba nie robisz tego bez zabezpieczenia? bo o dzidziusia raczej sie nie staracie