Gość fasolkaaaa Napisano Grudzień 8, 2008 Od 3 lat biorę pigułki Yasmin. W piątek zaczęłam brać antybiotyk Duomox (amoksycylina), który może osłabiać skuteczność pigułek (tak jest napisane w ulotce Doumox, w ulotce Yasmin nic nie ma o amoksycylinie). Co najśmieszniejsze, lekarz który przepisał mi antybiotyk powiedział, że nie wpływa on na pigułki, dopiero w domu przeczytałam ulotkę i teraz nie wiem co robić. Tego samego dnia kiedy zaczęłam brać antybiotyk rozpoczął się trzeci tydzień przyjmowania pigułek. Antybiotyk mam brać tydzień, czyli skończę go w pierwszy dzień przerwy bez pigułek. W ulotce Yasmin jest napisane, że trzeba dodatkowo się zabezpieczać w czasie brania antybiotyku i tydzień po. Ale nie jestem pewna jednego zdania z ulotki: \"Jeżeli okres jednoczesnego przyjmowania innych leków obejmuje również przerwę między opakowaniami preparatu Yasmin, kolejne opakowanie należy rozpocząć bez zwykle stosowanej 7-dniowej przerwy.\" Czy to znaczy, że mam nie robić tygodniowej przewrwy po skończeniu antybiotyku? Przecież przerwa nie przypada na czas brania antybiotyku tylko zaraz po jego zakończeniu. A jeśli zrobi się przerwę jak zwykle, to czy pełne zabezpieczenie jest od piuerwszego dnia nowego opakowania pigułek? Z góry dziękuję za odpowiedź. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach