Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie umiem policzyc

od kiedy urlop macierzynski?

Polecane posty

Gość nie umiem policzyc

rodze w maju 2009 zwolnienie lekarskie czyli te 182 koncza sie 21 kwietnia i nie wiem od kiedy liczy sie macierzynski? od 22 kwietnia te 20 tygodni czy od dnia narodzin dziecka? jezeli od dnia narodzin dziecka to co jest w tym czasie kiedy konczy sie zwolnienie a czeka sie na macierzynski, o ile cos takiego jest jak taka luka;-)

po 182 dniach zwolnienia, trzeba złożyć do ZUS-u wniosek o świadczenie rehabilitacyjne. A urlop macierzyński rozpoczyna się od dnia narodzin dziecka, lub na 14 dni przed planowanym porodem

Gość nie umiem policzyc
annacel i wtedy mi zus placi to swiadczenie rehabilitacyjne czy zaklad pracy? w jakiej wysokosci jest to swiadczenie? kiedy najlepiej zlozyc to podanie do zusu? wiem tylko to ze macierzynski bedzie placil mi zaklad pracy

Gość Karrina
nie będę zakładać nowego topiku zapytam tutaj może ktoś wie. Dowiedziałam się że by pójść na urlop wychowawczy zarobki liczone na jednego członka rodziny nie mogą przekroczyć 500 zł. Jak ja mam to policzyć . Co się jeszcze uwzględnia przy odliczeniu. Dodam jest nas trójka mąż, ja i nasz skarbek. Razem mamy miesięcznie około 6tyś.

Gość nie umiem policzyc
na wychowawczy pojsc mozesz ale nie dostaniesz zasilku wychowawczego ot to wszystko co ja wiem

Gość Karrina
milka a Twój mąż?

Gość Karrina
to znaczy że dla państwa za dużo mamy kasy. śmieszne co to jest 6tyś przy dzisuejszych cenach za wszystko

wniosek o świadczenie rehabilitacyjne należy złożyć na 6 tygodni, przed upływem tych 182 dni. Jeśli za zwolnienie wypłaca Ci pracodawca, to świadczenie rehabilitacyjne też płaci pracodawca, a rozlicza sobie w składkach zus. świadczenie rehabilitacyjne płatne jest 100% tak jak zwolnienie

Gość nie umiem policzyc
a posluchajcie jezeli jestem z ojcem dziecka a nie mamy slubu jednak jestem u niego zameldowana to jak sie rozdzili dochod do wychowawczego? musze go zssumowac bo mieszkamy raem czy tylko moj podzielic na mnie i dziecko?

Gość Karrina
aha to znaczy że mam liczyć tylko dochody męża ?

Gość Karrina
jeśli tak mój mąż ma około 4,5 tyś.

MUSIZ ZANIESC ZASWIADCZENIE O DOCHODACH SWOICH I MEZA Z US ALE TAK NAPRAWDE TYLKO MEZA DOCHOD LICZA A TWOJ TO DOCHOD UTRACONY BO PRZECIEZ NIE PRACUJESZ

Gość Karrina
hehe jeszcze nie narazie interesuje się tym teoretycznie:)

Gość nie umiem policzyc
a co ze mna? prosze odposzcie? to wychodzi ze ja nie mialam zadnego dochodu?

Gość Karrina
a urlop macierzyński też są takie kryteria?

Gość Karrina macie
6 tys.? i liczysz na zasilek 400zl? Tojest dla tych mniej zamoznych, co mają pensje minimalne. Nawet 4,5 na 3, to jest ok 1,5 na osobę.

Gość Karrina
wiesz no jak ja nie będę pracować to te 1500 zł będzie mniej wiec zawsze coś tam się przydało. Ale to tylko 400 zł uuu myślałam że więcej:(

Gość Karrina
eee w taki układzie się nie opłaca aha jeżeli chodzi o amcierzyński to jeżeli 100% to tak.Bo jestem zatrudniona na umowę o pracę. A jak długo trwa urlop macierzyński. Sorka że tak pytam ale niewiem bardzo a niedługo mnie to czeka

Gość Karrina
co zrobić taki kraj to teraz rozumiem czemu są takie kryteria przyznawania tych zasiłków

Gość Karrina
czyli około 6 m-cy

Gość nie umiem policzyc
karrina duzo ci nie zaplaca na co ty liczysz;-) z reszta jak ktos wyzej napomnial to jest dla osob o nizszych dochodach;-) a czy teraz moze mi ktos wyjasnic jak bedzie kiedy skonczy sie zwolnienie lekarskie to co z tym zusem kiedy musze im zlozyc podanie o ten zasilelk i beda mi go placici przez miesiac bo rodze w maju a l4 skonczy sie w kwietniu a macierzynki mi z pracy beda placic bo zatrudniaja wiecej niz 20 osob i jakie dokumenty musze zawiezc do pracy o macierzynski czy oni sami sie tym zajma

Gość nie umiem policzyc
20 podzielic na 4 rowna sie 5 liczyc nie umiesz

Gość nie umiem policzyc
heh ja tez w sumie nie umiem policzyc ale kiedy i co i gdzie zlozyc

Gość Karrina
ups przepraszam umiem umiem pomerdalo mi się