Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asienka1722

Zapomniana tabletka Anty..

Polecane posty

Gość asienka1722

Dziewczyny mam ogromny problem i potrzebuje waszej rady:(( Od pol roku jestem na tabletkach antykoncepcyjnych Mercilon. Jak dla mnie bardzo dobrze dzialaja, jedynie na poczatku bylo troche nieporozumien..;pale teraz przejde do mojego problemu.. W piatek (tj. 10dzien cyklu brania tabletek antykoncepcyjnych) zapomnialam wziac jednej;/;/ w sobote niedziele i poniedzialek wzielam juz normalnie, a wlasnie w poniedzialek kochalam sie z chlopakiem;/ czyli 3 dni od pominiecia tej tabletki. zorientowalam sie o tym wszystkim we wtorek i w srode przyjelam tabletke escapelle okolo 48 godzin od stosunku. objawy mialam delikatnw, nudnosci. gdy kupowalam escapelle babka w aptece powiedziala ze mam dokonczyc swoje opakowanie tabletek anty, czyli wziac pozostale 7 tab do konca i wtedy powinno byc juz wszystko ok. Powiedziala jeszcze ze juz dlugi okres biore te tabletki antykoncepcyjne, wiec moj organizm sam w sobie jest zabezpieczony juz. Co mam o tym wszystkim myslec?

Gość asienka1722
:(

słuchaj, ja od 5 miechów biore i w tamtym miesiacu tez zapominalam o tabletkach, ale nie o jednej, tylko paru, a brałam po 24rogodzinnej przerwie.. sex codziennie a w ciąży nie jestem, okres choc dziwny, skapy ale byl, robilam test( bo w koncu plamienia tez w ciazy wystepuja) i wynik negatywny. nie panikuj, tylko dokoncz opakowanie i czekaj na okres, zrob tez test

Gość GosiaQ
W drugim tygodniu przy Mercilonie,a także przy novynette (ten sam skład) w razie pominięcia tabletki,należy ja przyjać jak najszybciej,nawet jeśli się weźmie dwie pod rząd. Nie ma konieczności zabezpieczania się dodatkowo :). Więc nie musiałaś brać escapelle,mimo,że nie wzięłaś tej tabletki,bo wszystko powinno działać. Skoro tak Ci powiedziała farmaceutka,to dokończ to opakowanie i zrób 7 dni przerwy.

Gość asienka1722
ale mi chodzi o to, ze jak ja pominelam ta tabletke w piatek to jej nie wzielam w przeciagu 24h. bo zauwazylam to dopiero w pon wieczorem

Gość GosiaQ
Wiem,ale po tym czasie i tak nie było obaw,ale lepiej tego nie stosować ;). Zrób jak mówiła babka w aptece,ja bym sobie dla spokoju ducha zrobiła jeszcze teścik :P

Gość asienka1722
chyba tak zrobie;p

asienka1722...Nie można brać anty i jeszcze tabletek po!To jest tyle hormonów, że nie jest to za bardzo bezpieczne...Możesz mieć rewolucje w organizmie... Sam w sobie jest zabezpieczony, owszem, ale ryzyko jest ZAWSZE 1 %, a Ty dodatkowo zapomniałaś tabletki, więc skuteczność została obniżona, tym bardziej, że nie wzięłaś tabletki zastępczej!! Co masz myśleć? - No nic, musisz czekać...Możesz mieć skutki tego łączenia tabletek...Myślę, że jeśli dobrze zażyłaś tą tabletkę po, według ulotki, czy lekarza, czy farmaceutki, to nie powinno być z tego ciąży, ale skutki możesz mieć jeszcze, plamienia jakieś czy coś... buuziaaczek...Gratuluje podejścia do sprawy i nieodpowiedzialnego postępowania:o...Mam nadzieje, że BĘDZIESZ odpowiedzialna, jak znajdziesz się w tym 1 % ryzyka i ewentualną ciążę potraktujesz poważnie...I uważaj, żebyś się nie zdziwiła kiedyś, skoro tak podchodzisz do sprawy...Ryzyko 1 % jest ZAWSZE, a Ty często zapominasz tabletek, jesteś świadoma tego, że ryzyko wzrasta z każdą jedna pominiętą tabletką??Chyba nie:o GosiaQ..."Wiem, ale po tym czasie i tak nie było obaw, ale lepiej tego nie stosować "--->Jak to nie było obaw?Ona zapomniała tabletki i nie wzięła tej zastępczej, czyli w jeden dzień tabletka nie została przyjęta w ogóle, co oznacza, że ryzyko wzrosło...

aaaaaaa ~ wiesz, świadoma wpadki jestem i jakbym zaciążyła to większego problemu w tym nie widze. Nawet moj chlopak dzidziusia by juz chcial, mowi o tym. ja tez sie nieraz przylapuje na tym ze mysle nad dzidzia. i zeby nie bylo, dziecka nie traktuje jako kaprys, chwilowa zabawke. ale jakos jeszcze nie moge zdecydowac sie na zupelne odstawienie tabl. no i jak nie zachodze tragedi nie ma a jak bym przez przypadkowo zapomniana tabletke wpadla to :) ( napewno bym chciala jak najlepiej dla mogjego bobasa)

Gość Może przesadzam
Dzieczyny ... nie wierzcie nikomu kto Wam pierniczy że skoro bierzecie tabletki kilka miesiacy to jestescie zabezpieczone mimo ze pominelyscie 1 czy 2 tabletki !!!

Gość Może przesadzam
autorka napisala ze tam pani aptekarka jej powiedziała ..:) smiech na sali

Gość kraksaaaaaa
ja kiedyś zapomniałam jednej nawet nie wiem kiedy wiem ze musiałam ja wyjąc z opakowania i nie połknąć bo znalazłam jedną pod kanapą(w sensie tabletkę), w ciąży nie jestem ;]

Gość GosiaQ
aaaaaaa wyczytałam na jakieś angielskiej stronie mercilonu,że podczas 2tygodnia nie wzrasta ryzyko,bo owulacja jest zahamowana

Gość GosiaQ
With Mercilon, if you have missed ONE pill anywhere in the packet, you will still be protected against pregnancy and you don't need to use extra contraception. Take the pill you missed as soon as you remember, then continue taking your pills as normal. a teraz znalazłam to

Gość asienka1722
teraz to mnie nastraszylyscie.. tabletke przyjełam dokładnie tydzien temu. rewolucji takowej w organizmie nie wyczulam:) ale plamien tez nie bylo. opakowanie tabletek antykoncepcyjnych dokonczylam i wczoraj wzielam ostatnią. i normalnie powinnam dostac okres w sobote. czy on po tej dawce hormonów moze sie jakos przesunac?

Gość asienka1722
haalo?:)

Gość asienka1722
???

Gość marsylianka
W piątek uprawiałam seks. Zarówno przed i po brałam regularnie tabletki, ale we wtorek zapomniałam zupełnie a alarm w telefonie nie zadzwonił:/ przypomniałam sobie o tym w środę rano i automatycznie zażyłam pominiętą tabletkę. Minęło 12 h więc wg ulotki, podświadomie wybrałam dokończenie opakowania i bez przerwy rozpoczniecie nastpnego. Ale czy to konieczne? w koncu minęło kilka dni od stosunku a przeciez plemniki gina po 3 dniach w organizmie kobiety. Nie chce ciazy, ale wolalabym sobie tez nic nie przestawiac. Do soboty skoncze opakowanie. Co potem?;/