Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość coraz mniej Polski w Polsce

Dlaczego zanikają tradycyjne polskie imiona

Polecane posty

Gość coraz mniej Polski w Polsce

Władysława, Bronisława, Czesława, Mieczysława. Kazimiera, Józefa, Franciszka itd Tak samo z męskimi, kruluje zachodnia szmira :o

Gość pewnie tutaj..................
nie zanikają, jak ktoś lubi to daje tak na imię dziecku. Bardziej zanika tradycyjna ortografia... krÓluje :)

Gość wypraszam sobie bardzo
Moj 2 letni syn ma na imię Rafał. Nie jest to stare imie, ale nei jest tez zachodnie. córka koleżanki to Zofia. Syn kolegi męża - Zbigniew. Syn koleznaki ze szkoły Franciszek. i co? gdzie tu jakieś Nikole, Keviny??

a zresztą dałbyś córce na imię Bronisława? bo ja nie :P proponuję od razu Hermenegilda i Krzywosąd

Gość Bogini Nanna
Córka kuzynki ma na imię Aniela - po nieżyjącej prababci (mojej i kuzynki babci)

ja mam wrazenie, ze istnieją przegięcia w obie strony, albo ktos daje paskudnie jak w filmach, ale ejst tez moda na takie stare imiona jak zosia albo franciszek. oczywiscie teog pierwszego przypadku jest więcej. ja tam sobie wypośrodkuje :P

Gość miskkkkaaaaaaaaa
jak bede miec corke nazwe ja zofia, łucja lub róża a synka kubuś lub lucjan:P nic mnie nie interesuje moda, co kto lubi i tyle:)

właśnie dlatego mam Rafała. znam też przypadki starych imion ale takich ładniejszych niż Franciszek (akurat Zofia mi isę podoba). mianowicie daleka kuzynka ma córkę Esterę. bardzo ładnie moim zdnaiem.

Gość Nena24
(inne znaczenia) - imię

do maskopatol - no bo w końu ile może biegać po polskiej ziemi Ann, Katarzyn, Ew, Tomaszów, kKzysztofów i Adamów??? :P

no wlasnie chodzi o to ze takie imiona juz nie biegają. ja ucze 9 klas czyli ponad 200 dzieci. jedna kasia, dwie anie.

żartujesz?? tak mało ?? straszne aha, inna moja znajoma dala córce Olivia a inna z kolei Janina

Gość Mi sie bardzo podobaja polskie
stare, imiona :) Ale nie chcialabym tym skrzywdzic dziecka i dac corce np na imie Kazimiera (chociaz mi sie np podoba) ;) Ale juz Katarzyna, Anna, czy dla mezczyzn Przemyslaw, Stanislaw. Juz sa ok ;) Byle nie przegiac ;) Chociaz moze i wroci moda na imiona naszych prababc ;) Moja ladnie miala na imie: Waleria ;) A moj pradziadek Walery ;) Ale sie dobrali :)

Krzysztof i Adam - bardzo ladne i wlasnie takie nie przesadzone ;) Tzn mysle, ze dziecko nie bedzie sie czulo skrzywdzone ;)

Gość Genowefa Pigwa
Adam to jest staropolskie? Pzeciez ono i w stanach jets polularne, to imie biblijne nie staropolskie Anna i /ewa tak samo.

A gdzie ja napisalam, ze top staropolskie sa imiona? :D Napisalam tylko, ze ladne ;)

Moj syn ma na imie Mateusz a w przyszłości jesli zdecydujemy sie na kolejne dziecko to bedzie w zaleznosci od płci Maurycy lub Kalina. Przerażaja mnie te wszytkie Sandry, Roksany, Kevin itd...

Gość a czy podoba się Wam imię
Diana?

Gość po prostu teraz miec
na imie Bronka Staska Czy Franciszka jet wstyd... kiedys bylo Ok. teraz sa marty kasie anie zosie czy martyny czy joaski czy beaty... nigdy przenigdy nie nazwalabym dziecka CZeslawa Kazimiera Czy Jozefa... albo Wladzia... mysle ze wstydziloby sie..

Gość a czy podoba się Wam imię
tak ma na imie moja córkai jest jedyną Dianą w szkole, wśród Wiktorii, Julii, Zuzek i Amelek..

Ladne ;) Ale nie nazwalabym tak corki ;) Moja (jesli bedzie) bedzie nosila imie Beata ;) A syn (ewentualny) Robert ;)

Akurat ja mam tez nietypowo a imie. I chociaz uwielbiam moje imie, to jest jedyna rzecz we mnie, z ktorej ejstem dumna, to chcialabym nadac moim dzieciom tradycyjne imiona. Bo to trudno miec w szkole inaczej na imie ;) Wiem cos o tym :)

Gość sinka motylka
ale są modne staropolskie imiona : Antosia :-) Marysia :-) a Michał, Jakub to też staropolskie Franek

A Jakub ponoc kiedys pisalo sie przez "Ó" ';)