Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ona...82

u jakiego lekarza zaltwia sie urlop macierzynski?

Polecane posty

pracuje na umowe o prace. jestem w ciazy w 8 miesiacu.juz zle sie czuje pracujac .chce isc na urlop.jak sie zalatwia taki urlop? musze isc do lekarza rodzinnego czy do lekarza medycyny pracy? a pozniej z zaswiadczeniem do pracodawcy czy do zusu? jak to wyglada?

Gość nbmhvj
idz na l4, jak ci sie dziecko urodzi to dopiero na macierzyński

Gość a ja wam zazdroszcze
idz na L4 do ginekologa, macierzysnko dostaniesz w dniu porodu, szpital ci wypisze zaswiadczenie ze urodzilas i z tym do ZUSU, teraz tylko L4

ale jak teraz w 8 miesiacu pojde na l4 to bede dostawac pieniadze? czy macierzynski bede miala dopiero platny jak urodze?

Gość będziesz dostawać
100% podstawy. i macierzyński też będziesz miała płatny. ja byłam na L4 od trzeciego miesiąca.

Gość będziesz dostawać
rodzinny nie wiem, ale na pewno do ginekologa tez chodzisz, prawda?

tez chodze.jednak chcialabym to dzisiaj zalatwic. dzisiaj akurat ginekolog nie pracuje....myslalam ze moze zalatwie to u rodzinnego .i jak to wyglada....dostane jakies zaswiadczenie ze jestem w ciazy i z tym mam isc do pracodawcy ? czy to samemu zalatwia sie w zusie?

Gość będziesz dostawać
zanosisz do pracodawcy i tyle. odpoczywasz. mysle że rodzinny nie będzie sprawial klopotów bo należy ci sie odpoczynek. może Ci dać pare dni a resztę dostaniesz od ginekologa.

dzieki za odpowiedz:) widze ze jestes w temacie :) mam jeszcze jedno pytanie.... ciagle widze rozne okreslenia : URLOP WYCHOWAWCZY URLOP MACIERZYNSKI ZASILEK MACIERZYNSKI czy wszystko to jest to samo czy to sie rozni......Mnie zalezy natym aby nie chodzic do pracy a dostawac pieniazki. czyli mam poprosic o urlop macierzynski czy zasilek czy urlop wychowawczy?

pytam bo nie chce niczego pokrecic jak pojde do lekarza. chcialabym to dzisiaj zalatwic .....jestem w tym temacie zielona ;) przy 2 dziecku juz bede bardziej zorientowana ;)

jeszcze mam jedno pytanie .ile trezba przepracowac zeby wogole nalezal sie taki urlop? ja przepracowalam dopiero 2 miesiace czy nalezy mi sie platny urlop macierzynski?

Gość qwertyui
teraz możesz isć na L4. L4 w ciąży jest płatny 100%. Oczywiście musisz przedstawić zaświadczenie o ciąży. Macierzyński najwcześniej możesz wziąć 2 tyg. przed planownym porodem. Jest on w pełni płatny. A co do wychowawczego to możesz go wziąć po urlipie macierzyńskim. Nie otrzymujesz wówczas już pensji tylko specjalny zasiłek ale tylko gdy masz małe dochody na osobę w rodzinie.

Gość qwertyui
Ale w ogóle pracowałaś tylko 2 miesiące? Czy masz na myśli że u obecnego pracodawcy tyle pracujesz?

u obecnego pracodawcy pracuje dopiero 2 miesiace.od pazdziernika, jest to umowa o prace. wczesniej mialam u innych pracodawcow umowe zlecenie, o dzielo....

Gość qwertyui
z tego co wiem to chodzi o to żeby wcześniej przepracować łącznie 6 miesięcy. Nie musi to być u jednego pracodawcy.