Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gwiazdka_71

Ważne pytanie dotyczące ciąży

Polecane posty

gwiazdka temp to jest sprawa indywidualna. W momencie wystąpienia owulacji skok może być jedynie o 0,2 stopnia. ja tak miałam przed owulacją miałam temp. 36-5, 36,6 po owulacji skoczyła do 36,8 a następnie rosła aż zatrzymała się na poziomie 37.1, 37. 3. w 19 dniu podwyższonej temp zrobiłam test i od razu pokazały się dwie kreski :)

Gość gwiazdka_71
Ahh, skok o 0,2 ;P A mi skoczylo o stopien ;P No trudno. Poczekam, mysle, ze jak w poniedzialek zrobie test, to juz powinno sie cos pokazac. Jesli nie- powtorze w dzien okresu i tyle. Dziekuje bardzo ;**

0,2 stopnia wystarczy dkla potwierdzenia że owlacja była pod warunkiem ze wyższa temp utrzymuje się

Gość gwiazdka_71
No cóż... Mnie jak narazie utrzymuje sie trzeci dzien. Dokladnie od 15 wieczorem do teraz.

Gość gwiazdka_71
Własnie nie, przeciez mialam plastry, nie sadzilam, ze takie pomiary kiedykolwiek i sie przydadza...:( Ale 37,5 to chyba nie jest srednia normalna temp czlowieka,prawda?Zwlaszcza, ze wczesniej bylam chora(bo jak wspomnialam bralam antybiotyk) i nawet w czasie choroby mialam gora 36,7! Wiec jakim cudem teraz mam stopien wyzej..

Gość gwiazdka_71
Mam jeszcze pytanie, co do testow ciazowych Slyszalam, ze sa rozne stopnie czulosci, jaki najlepiej kupic, aby jak najszybciej wykryl ciaze (np po tygodniu)? Czy takie czule sa normalnie dostepne w aptekach i drogeriach jak te "normalne"?

Gość gwiazdka_71
I w ktorym dniu zaczyna byc wydzielnay i przez co hormon, ktory wywoluje pozytywny wynik ?? Wtedy, gdy zagniezdza sie w sluzowce, czy macicy? Bo moze to byc kolo 7 dni, chyba w 2 godziny poziom hormonow az tak ie wzrosnie,aby wykryl je test A mnie naprawde zalezy na czasie :(

Gość gwiazdka_71
Podbijam, prosze o odpowiedzi :)

jeśli nie mierzysz temp cały cykl to ie sugeruj się tym jaką masz temp teraz. Wiem że sa testy które wykrywają ciąze po kilku dniach od zagnieżdzenia sie zarodka (bow tedy zaczyna się wytwarzać ten hormon) a do zagnieżdzenia może dojsc dopiero po 7 dniach od zapłodnienia.

Gość gwiazdka_71
Mhm, no dobrze. Czyli tak mysle po okolo 15 dniach od stosunku powinno byc juz dosc wiarygodne..? Bo to wypada na czas miesiaczki.

Gość gwiazdka_71
Cholera. Jak ja wytrzymam jeszcze tyle dni, to chyba posiwieje.. :P

Gość gwiazdka_71
No liczmy dniami miesiaca. Pierwszy dzien byl 1 grudnia, (tak wypadlo akurat) wiec teraz to jest 19 dzien. Zaplodnienie 15 grdunia, czyli rowno 14 dni po pierwszym dniu okresu.

Gość gwiazdka_71
Pewna nie jestem ale pierwszy raz w ciagu brania plastrow bolaly i nadal bola mnie piersi. Bardzo, stanika zalozyc nie moglam :( Poza tym odstawilam plastry dzien przed okresem,czyli pierwszym dniem cyklu, wiec z tego, co tu ktos pisal- bardzo male prawdopodobienstwo, aby po pol roku stosowania nie miala owulacji...

Gość gwiazdka_71
Poza tym, nigdy w czasie brania plastrow, na ktory wypadalaby owulacja nie mialam zmian w sluzie, a teraz mam i to bardzo.. odczuwalne..? Mam go od cholery, co 2 godziny zmieniam wkladke, jest biały lub prawie przezroczysty, nieciagnacy,bardzo plynny. Do tego pierwszy raz zbadalam szyjke macicy, jest "w zasiegu palca", jest chyba twarda, tak mi sie zdaje,bo w sumie nie mam porownania. Ale poraz pierwszy potrafia ja wyczuc.

a w sumie dlaczego zrezygnowałas z antykoncepcji hormonalnej? wiesz po odtsawieniu organizm może troche wariować

Gość gwiazdka_71
Nie zrezygnowalam w zadnym wypadku! Poprostu jakis czas temu, gdy bylam u ginekologa, to radzil mi zrobic sobie miesieczna przerwe co pol roku, wtedy organizm odpoczywa od homonow.. I Bog jedyny wie, jak sie ta przerwa dla mnie skonczy... Rozumiem, ze organizm szaleje, ale jakia jest mozliwosc, ze w 14 dzie cyklu (w ktorym przed hormnami mialam zawsze owulacje-bol piersi, duzo sluzu) akurat wtedy pojawily mi sie takie same objawy owulacji,jakie mialam zawsze wczesniej.. Przeciez to logiczne, ze mialam poprostu owulacje.. Taki przypadek objawow tomusialby byc jakis totalny pech.. Jak myslisz??

Gość gwiazdka_71
"wtedy w organizmie trwa prawdziwa burza! co wiecej - po odstawieniu tabsow jest wieksze ryzyko ciazy - organizm chcac nadrobic czas bezowulacyjny, moze dopuscic nawet do dwoch owulacji podczas cyklu!no i latwiej tez o ciaze mnoga!" Jak czytam takie wypowiedzi, to az mnie w dolku sciska.. Jedno dziecko- dam rade, ale dwojka?! Trojka?! Matko boska.. Moze znasz jakas strone z dobrymi statystykami w takich tematach? W ogole jaka jest mozliwosc zajscia w ciaze przy wspolzyciu w dzien owulacji?

w sumie ok objawy wskazują, ze faktycznie była owulacja. Z decyzją lekarza nie polemizuje, ale takich lekarzy jest chyba coraz mniej....ja brałam tabletki przez 3 lata bez przerw i lekarz ani razu nie propnował przerw bo to tylko zamieszanie dla organizmu. Ale widocznie co lekarz to inne obyczaje

Gość gwiazdka_71
Mama tez mowila mi, abym nie robila zadnych przerw, bo wtedy wszystko sie pomyli, pomiesza i bardziej zaszkodze, niz pomoge No ale coz- ja naprawde wierzylam lekarzowi, ze to dobry pomysl..:( Komu mam w koncu wierzyc, jak nie specjaliscie :( Moja siostra robila sobie w pigulkach przerwy raz na rok i nigdy jej sie nic nie pomylilo, wszystko gralo,jak nalezy. Juz sama nie wiem, kogo mam sie radzic, skoro lekarz zle mi podpowiada..:(

wiesz zawsze możesz np skonsultowac sie z innym lekarzem. W sumie czesto jest tak, że jak dziewczyna ma regularne cykle zanim zacznie brac tabletki to po ich odstawieniu też jest wszytsko OK. Ale wiadomo każda kobieta jest inna :)

Gość gwiazdka_71
Jasne. ;) Dobrze, więc dziękuję Ci bardzo za poświęcenie mi czasu i pomoc, tylko jeszcze jedno pytanie- mierze sobie temerwaturę od tego dnia stosunku. Jeżeli utrzyma się na tym samym poziomie caly czas, to znaczy, że jest ciąża, prawda? Jeżeli wróci do normy, to znaczy, że była owulacja bez zapłodnienia? Jak na razie już 4-ty dzień utrzymuje się na tym samym poziomie (37,5 z kreska w gore lub dol, zależy od pory dnia)

Gość gwiazdka_71
W tej chwili mam 37,6.

po owulacji temp. wzrasta i utrzymuje się na wyższym poziomie przez około 14 dni tzn do początku kolejengo cyklu. Czasem opada zanim pojawi się miesiaczka, czasem opada w pierwszych dniach krwawienia. Jeżeli temp utrzymuje się na wyższym poziomie przez ponad 20 dni to już pewne ze jest ciąża. Temp mierzymy rano przed wstaniem z łóżka zawsze o tej samej porze i zawsze w tym samym miejscu oraz tym samym termometrem.

Gość gwiazdka_71
Ahmm wiec okazuje sie, ze jednak malo wiem :P Ja mierzylam temp co prawda tym samym terometrem, ale w okolicach godziny 11 a wieczorem kolo 20. I zawsze jest prawie identyczna. Ok, dziekuje raz jeszcze ;*