Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurdee belee

czy mozna przewozic foteli na przednim siedzeniu?

Polecane posty

Gość kurdee belee

bo mi sie nie zapina w aucie wiec nie wiem czy tylko w moim modelu czy w ogóle

Nosidełko tak,dla starszego też,ale tylko wtedy jezeli nie masz poduszki powietrznej po stronie pasazera.

Gość Zupkowa mama małej zosi
Ale przeciez mozna tez samemu zrobić pasy do fotelika.........co za pomysł.Wyłaczyć poduszkę.No ludzie.

Zgodnie z art. 39 ust. 3 prawa o ruchu drogowym dziecko przewozi się w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci odpowiadającym właściwym warunkom technicznym, jeżeli ze względu na wagę lub wzrost dziecka nie jest możliwe bezpośrednie wykorzystanie tych pasów. Ponadto kierującemu pojazdem zabrania się: przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera oraz przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego. Zatem można przewozić dziecko również np. w \"nosidełkach\", jako innych urządzeniach do przewożenia dzieci odpowiadającym właściwym warunkom technicznym.