Gość larai Napisano Grudzień 16, 2008 Witam. Mam problem związany z tabletkami Novynette. Mianowicie biorę je regularnie od ok 2 lat, zgodnie z zaleceniami lekarza wykonuje kontrolne badania zarówno krwi jak i USG. Od samego początku nie miałam żadnych niepożądanych objawów, poza zbyt dużą krzepliwością krwi (biorę acard) co jakiś czas również robię sobie przerwę w braniu tabletek. Jednak pomimo tego wszystkiego ostatnio wystąpił problem. Podczas badania USG wyszło, że pomimo brania tabletek na jajniku pojawił się pęcherzyk sugerujący rozpoczętą owulację.Dodam, że badanie było robione tydzień po miesiączce, jeśli to ma znaczenie. Moja ginekolog nie potrafiła mi jednoznacznie odpowiedzieć, czy np mam się dodatkowo zabepieczać przy współżyciu, czy to jest normalne (przecież jak biorę tabletki to nie powinno to mieć miejsca...?)nie wiem też czym to mogło być spowodowane (nie chorowałam ostatnio, nie działo się nic co mogło zmniejszyć wchłanianie tabletki np biegunka czy wymioty) Nie wiem co o tym myslęc i podstawowe pytanie czy jestem zabezpieczona przed ciążą? Tabletki biorę nadal ale się boję. Na kontrolne USG mam się zgłosić za 3 mies ale nie wiem czy wytrzymam tak długo. Bardzo zależy mi na opinii specjalisty, jednak będę wdzięczna za każdą odpowiedź na zadane pytania. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach