Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asia-lublin25

jakie ciasta pieczecie na świeta? moze wymienimy sie przepisami? mam zamiar...

Polecane posty

Gość asia-lublin25

...zaczac piec od poniedzialku :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gdy widzę słodycze to kwiczę
Nie piękę, ciasto to zło, chyba że jakieś zdrowe, ale to już nie ten sam smak co te wypieki z tony cukru, masła ( margaryna jest zabójcza, żebyście czasem jej nie używali, w Kanadzie ją już wycofują) Lubię fale dunaju, ale nie potrafię piec i całe szczęście bo bym ważyła tonę, kocham jeść!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asia-lublin25
ja sernik budyniowy pyszny :) ze spodem murzynka, normalnego murzynka, biszkopt z jabłkiem i z czekoladową polewą drugi:) polewe robie sama wedlug naprawde starego przepisu. i jeszcze cycki murzynki :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asia-lublin25
dlaczego margaryna zła? uzywam czasem mlecznej do ciast..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfsdfsdfsdfsdfs
O co chodzi z margaryną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja się przyznam :p piekę fale dunaju i niebo w gębie :) mamusia napewno upiecze babkę, makowiec, sernik lub karpatkę, o karpatkę, mam ochotę na karpatkę, sernik odpada w takim razie :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
O! A mozesz podać przepis na cycki murzynki? Raz jadlam nie wiem gdzie i mi smakowalo to ciasto :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pewnie tradycyjnie
sernik, makowiec, kora i cos tam jeszcze.;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asia-lublin25
wii jasne zaraz ci napisze :) a jak sie robi fale dunaju ??? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asia-lublin25
najpierw na ciasto CYCKI MURZYNKI : w przepisie jest tak: Biszkopt: 150 g mąki pszennej; 100 g cukru; 4 jajka; 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 150 st. przez 30 min. ale ja robie spod troche inny, bardziej mi smakuje ten biszkopt: 1/2 kostki masła 3 jajka 1/2 szkl. cukru 1 op cukru waniliowego dwie łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie ja daje) masło cukier i cukier waniliowy rozetrzec na jednolita mase, dodac kolejno jajka ciagle mieszajac. Make z proszkiem do pieczenia wymieszac i stopniowo wsypywac mieszajac. Ciasto wyłozyc do formy, piec ok 45 minut w temp. ok. 200 stopni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FALE DUNAJU: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 margaryna 2,5 lyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 2 tyżeczki kakao 2 lyżki mleka Żóltka utrzeć z margaryną i cukrem (podobno ręcznie ale mikserem te ż jest ok, ja tak zawsze robię bo szybciej), bialka ubić na sztywno. Do utartej masy dodac bialka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (nigdy nie przesiewalam), wymieszać, i podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą bialą wlać na brytwankę, a do drugiej dodac kakao, wymieszać i wlać na bialą masę.( Polecam wziąć lyżkę dużą i troszkę to tak jakby podziurawić, no ogólnie dużo razy powtykac w to ciaso lyżkę żeby się ladne fale porobily :p ). Piec ok. 50 minut. Masa: 1 budyń śmietankowy (najlepiej ten duży, oczywiście ugotowany, tak na gęsto) 1 margaryna 6 lyżek cukru pudru Cukier utrzeć z margaryną i budyniem (mikserem też jest ok). Tą masę kladziemy na upieczony i przestudzony placek. Polewamy polewą czekoladową. SMACZNEGO :D :D :D :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koza wilkiem
zrobię coś od niechcenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asia-lublin25
aha i do ciasta jeszcze wiórki kokosowe wg. uznania :) !! po wyjeciu biszkoptu z piekarnika smarujemy go kremem do karpatki. (taki w proszku kupuje:) ) -Nastepnie do jakiejs miseczki wlewamy pól szklanki wody, z 2 połówek cytryny wyciskamy sok, pół łyżeczki olejku waniliowego, 2-3 łyżki wódki lub spirytusu, łyżeczka cukru . Namaczamy w powyższej miksturze okrągłe kruche biszkopty i takie namoczone układamy na ciasto. Na środku każdego biszkoptu układamy rodzynke, lub jak ktos nie lubi rodzynek to orzeszka i całość polewamy polewą czekoladową. żeby polewa równomiernie sie rozlała ja podgrzewam w 0.5 litrowym garnuszku i wylewam od razu na ciacho rozsmarowujac łyżką :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asia-lublin25
dzieki wiii ! :) mam nadzieje ze mi wyjdzie! :) Przegrałam Życie Na Kafeterii moglabys podac nam przepis na 3-bita:) ????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aska_____
Hej, jaki masz przepis na 3 bita??? Jadłam kiedyś taki pyszny z ziarnami słonecznika bodajże i szukam przepisu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja również dziekuję :) I też dopisuje się do prośby o przepis na 3bita :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asia-lublin25
wiii jeszcze jedno! ja w przepisie mam napisane ze sok z 2 polowek cytryny ale zawsze robilam z jednej bo wydaje mi sie ze to pomylka w przepisie !! :) zapomnialam wprowadzic ta poprawke jak przepisywalam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
juz podaje składniki: masa krówkowa w puszce smietana łaciata duza 30% kostka masła herbatniki śmietan fix cukier waniliowy budyn smietankowy mleko gotujemy budyn i odstawiamy aby wystygł, na foremce układamy warstwe herbatnikow ktore pojedynczo namaczamy w mleku, rozsmarowujemy krówke, kładziemy kolejna porcje herbatnikow, ubijamy wystygniety juz budyn z kostka masła i smarujemy warstwe na herb., i układamykolejna warstwe ciastek, ubijamy smietane, do której wsypujemy smietan fix i cukier waniliowy i wstawiamy do lodówki na 10-15 min, po czym rozsmarowujemy tą smietane na całość tego wszystkiego i posypujemy startą czekoladą lub kakao, jak kto woli:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asia-lublin25
Przegrałam życie na Kafeterii dzieki! przynajmniej jedno ciacho na zimno zrobię:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asia-lublin25
a ta smietana fix to co to za smietana , taka do ubijania w proszku ? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lomatko
a potem bedziecie zakladac topik o odchudzaniu :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asia-lublin25
aha ok, dzieki :)) lomatko świeta to świeta! ;] trzeba sie objadać dla tradycji.. a tak poważnie to cała rodzina sie bedzie czestowala tym ciachem i wiele dla mnie nei zostanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asia-lublin25
hehe, no to mam jak w banku że przytyje w te swieta ;D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×