Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asia-lublin25

jakie ciasta pieczecie na świeta? moze wymienimy sie przepisami? mam zamiar...

Polecane posty

Gość asia-lublin25

...zaczac piec od poniedzialku :)

Gość Gdy widzę słodycze to kwiczę
Nie piękę, ciasto to zło, chyba że jakieś zdrowe, ale to już nie ten sam smak co te wypieki z tony cukru, masła ( margaryna jest zabójcza, żebyście czasem jej nie używali, w Kanadzie ją już wycofują) Lubię fale dunaju, ale nie potrafię piec i całe szczęście bo bym ważyła tonę, kocham jeść!

Gość asia-lublin25
ja sernik budyniowy pyszny :) ze spodem murzynka, normalnego murzynka, biszkopt z jabłkiem i z czekoladową polewą drugi:) polewe robie sama wedlug naprawde starego przepisu. i jeszcze cycki murzynki :P

Gość asia-lublin25
dlaczego margaryna zła? uzywam czasem mlecznej do ciast..

Gość dfsdfsdfsdfsdfs
O co chodzi z margaryną?

Ja się przyznam :p piekę fale dunaju i niebo w gębie :) mamusia napewno upiecze babkę, makowiec, sernik lub karpatkę, o karpatkę, mam ochotę na karpatkę, sernik odpada w takim razie :p

O! A mozesz podać przepis na cycki murzynki? Raz jadlam nie wiem gdzie i mi smakowalo to ciasto :)

Gość pewnie tradycyjnie
sernik, makowiec, kora i cos tam jeszcze.;)

Gość asia-lublin25
wii jasne zaraz ci napisze :) a jak sie robi fale dunaju ??? :)

Gość asia-lublin25
najpierw na ciasto CYCKI MURZYNKI : w przepisie jest tak: Biszkopt: 150 g mąki pszennej; 100 g cukru; 4 jajka; 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 150 st. przez 30 min. ale ja robie spod troche inny, bardziej mi smakuje ten biszkopt: 1/2 kostki masła 3 jajka 1/2 szkl. cukru 1 op cukru waniliowego dwie łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie ja daje) masło cukier i cukier waniliowy rozetrzec na jednolita mase, dodac kolejno jajka ciagle mieszajac. Make z proszkiem do pieczenia wymieszac i stopniowo wsypywac mieszajac. Ciasto wyłozyc do formy, piec ok 45 minut w temp. ok. 200 stopni

FALE DUNAJU: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 margaryna 2,5 lyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 2 tyżeczki kakao 2 lyżki mleka Żóltka utrzeć z margaryną i cukrem (podobno ręcznie ale mikserem te ż jest ok, ja tak zawsze robię bo szybciej), bialka ubić na sztywno. Do utartej masy dodac bialka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (nigdy nie przesiewalam), wymieszać, i podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą bialą wlać na brytwankę, a do drugiej dodac kakao, wymieszać i wlać na bialą masę.( Polecam wziąć lyżkę dużą i troszkę to tak jakby podziurawić, no ogólnie dużo razy powtykac w to ciaso lyżkę żeby się ladne fale porobily :p ). Piec ok. 50 minut. Masa: 1 budyń śmietankowy (najlepiej ten duży, oczywiście ugotowany, tak na gęsto) 1 margaryna 6 lyżek cukru pudru Cukier utrzeć z margaryną i budyniem (mikserem też jest ok). Tą masę kladziemy na upieczony i przestudzony placek. Polewamy polewą czekoladową. SMACZNEGO :D :D :D :D

Gość koza wilkiem
zrobię coś od niechcenia

Gość asia-lublin25
aha i do ciasta jeszcze wiórki kokosowe wg. uznania :) !! po wyjeciu biszkoptu z piekarnika smarujemy go kremem do karpatki. (taki w proszku kupuje:) ) -Nastepnie do jakiejs miseczki wlewamy pól szklanki wody, z 2 połówek cytryny wyciskamy sok, pół łyżeczki olejku waniliowego, 2-3 łyżki wódki lub spirytusu, łyżeczka cukru . Namaczamy w powyższej miksturze okrągłe kruche biszkopty i takie namoczone układamy na ciasto. Na środku każdego biszkoptu układamy rodzynke, lub jak ktos nie lubi rodzynek to orzeszka i całość polewamy polewą czekoladową. żeby polewa równomiernie sie rozlała ja podgrzewam w 0.5 litrowym garnuszku i wylewam od razu na ciacho rozsmarowujac łyżką :)

Gość asia-lublin25
dzieki wiii ! :) mam nadzieje ze mi wyjdzie! :) Przegrałam Życie Na Kafeterii moglabys podac nam przepis na 3-bita:) ????

Gość aska_____
Hej, jaki masz przepis na 3 bita??? Jadłam kiedyś taki pyszny z ziarnami słonecznika bodajże i szukam przepisu :)

Ja również dziekuję :) I też dopisuje się do prośby o przepis na 3bita :p

Gość asia-lublin25
wiii jeszcze jedno! ja w przepisie mam napisane ze sok z 2 polowek cytryny ale zawsze robilam z jednej bo wydaje mi sie ze to pomylka w przepisie !! :) zapomnialam wprowadzic ta poprawke jak przepisywalam

juz podaje składniki: masa krówkowa w puszce smietana łaciata duza 30% kostka masła herbatniki śmietan fix cukier waniliowy budyn smietankowy mleko gotujemy budyn i odstawiamy aby wystygł, na foremce układamy warstwe herbatnikow ktore pojedynczo namaczamy w mleku, rozsmarowujemy krówke, kładziemy kolejna porcje herbatnikow, ubijamy wystygniety juz budyn z kostka masła i smarujemy warstwe na herb., i układamykolejna warstwe ciastek, ubijamy smietane, do której wsypujemy smietan fix i cukier waniliowy i wstawiamy do lodówki na 10-15 min, po czym rozsmarowujemy tą smietane na całość tego wszystkiego i posypujemy startą czekoladą lub kakao, jak kto woli:)

Gość asia-lublin25
Przegrałam życie na Kafeterii dzieki! przynajmniej jedno ciacho na zimno zrobię:D

Gość asia-lublin25
a ta smietana fix to co to za smietana , taka do ubijania w proszku ? :)

Gość lomatko
a potem bedziecie zakladac topik o odchudzaniu :(

Gość asia-lublin25
aha ok, dzieki :)) lomatko świeta to świeta! ;] trzeba sie objadać dla tradycji.. a tak poważnie to cała rodzina sie bedzie czestowala tym ciachem i wiele dla mnie nei zostanie

Gość asia-lublin25
hehe, no to mam jak w banku że przytyje w te swieta ;D