Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Badaczka natury

Co to jest kobieca cnota?

Polecane posty

Gość Luśka z W..
Gem 🖐️ Moja cześć i tak nikogo nie interesuje, a na badania socjologiczne szkoda mi czasu więc zostawię to zadanie innym niewiastom :)

Gość frufru
poczytaj \"Państwo\" Platona to się dowiesz. wydaje mi się jednak że przytoczyłam dośc dokładnie co tam jest uznane za cnotę. Platon opisuje np cnotę noża, którą jest cięcie. nóż jak żaden inny przedmiot się do tego nadaje, wręcz jest to sensem istnienia noża, jest zatem jego cnotą. a jelsi przytoczyłam dwie koncepcje cnoty i poparłam jedną, to nie wymagaj ode mnie żebym się opowiadała z drugiej :) poza tym - jeśli chodzi o trzy cnoty główne to są to cnoty CZŁOWIEKA w ogólności a nie tylko jednej jego płci.

Gość Nota księgowa nr 2/2009
Du auch, Gem? Donnerwetter!

Co pisze w tym względzie starożytny filozof, to ja zupełnie nieźle wiem. :-)

pass auf...das kann aber auch eine schoene Sprache sein...:)

He, he, he... Obywatelka chyba zapomniała albo jest niedoedukowana. Owszem, Platon zajmuje się cnotami człowieka. Tyle że on kobiety za człowieka nie uważał. :-) Takie wówczas były czasy i poglądy. :)

Luśka - jesteśw całkowitym błędzie - nawet nie wiesz, ile osób z chęcia poznałoby tę informację ...;)

Meinst Du? Mehrheit in Polen hat etwas andere Meinung in dieser Sache. :)

...zmykam...wesołej debaty życzę...🖐️ Prawdziwa cnota................................................:D

Gość Luśka z W..
Gem, skoro tak mówisz to widać masz jakieś podstawy. Tyle, że ja jestem jednak za skromna, żeby dać wiarę, iż nie sa to li tylko czyste żarty i podpuszczenia ;-)

Bis bald, Gem. Amuesiere Dich gut. :)

Gość frufru
noża też raczej za człowieka nie uważał, a cnoty mu przypisywał. czytaj ze zrozumieniem - \"trzy cnoty główne to są to cnoty CZŁOWIEKA w ogólności a nie tylko jednej jego płci.\" - czy ja pisałam że trzy cnoty główne to PLATON?...

Wolnym człowiekiem był wyłącznie mężczyzna. Obywatel. Wszelkie uwagi Platona odnosiły się wyłącznie do tak zdefiniowanego człowieka. :)

Ogólny człowiek za Platona, to wolny obywatel. Wolnym obywatelem mógł być wyłącznie mężczyzna. :) Kobieta za Platona była nikim. Czymś na kształt niewolnika. Niewolnikami Platon gardził. :)

Gość frufru
u Platona??... weź Ty go jednak poczytaj.

U filozofa Platona i innych. :)

Gość
CnotA niesprecyzowana = dziewictwo. Cecha występujaca krótko najczęściej do czasów gimnazjalnych (pomijam osobniczki pozbawione urody :P ). CnotY kobiece są takie same jak męskie. W przeciwieństwie do cnoty, którą choć na krótko, (ale zawsze) posiada każda kobieta, są niezwykle rzadko spotykane w ogóle. Podobnież zresztą jak u płci męskiej.

Gość Luśka z W..
Nota, Ty to byłbyś w czasach Platona nieźle sytuowany gość. Pomyśl ile byś zaoszczędził na wydatku w postaci kobiety :P