Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qsASA

temat siadania i krzesełka

Polecane posty

Gość qsASA

moj synek skonczy za pare dni 5 miesiecy. Nie siada jeszcze sam, posadzony tez sie sam nie utrzyma w tej pozycji, ale podtrzymywany bardzo chetnie siedzi, sztywno trzyma glowe i plecki. Czy ja moge juz go sadzac w krzeselku do karmirnia takim z oparciem tez na rece?? wiecie o co chodzi

Gość też przyszła- już obecna mama
Jeśli nie chcesz by Twój Maluszek miał w przyszłości problemy z kręgosłupikiem to Go nie sadzaj. W temacie orientuję się o tyle, że moje Dzieci z racji swojego wcześniactwa miały problemy właśnie w kwestii ruchowej (asymetria ułożeniowa + wzmożone napięcie mięśni), tak więc musiały przejść rehabilitację, gdzie zostałam poinstruowana m.in. w kwestii rzeczonego siadania i sadzanie.Dziecka nie powinno się sadzać (podciąganie za rączki, nawet gdy Dziecko chwycone za rączki samo "siada"), Dziecię powinno usiąść samo.........wówczas na 100% wiadomo, że krzywdy dla Niego z tego nie będzie, bowiem właśnie wtedy Jego kręgosłup jest przygotowany do tego "kroku". Jeśli będziesz Dziecku "pomagać" w tej kwestii może się to skończyć skrzywieniem kręgosłupa, a to - jak wiadomo oznacza same problemy. Tak więc daj Malutkiemu czas, zobaczysz, ani się obejrzysz jak nagle usiądzie zupełnie samodzielnie :)