Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karrollaaa

Jak oszczędzacie? np. wodę, prąd itd

Polecane posty

Gość karrollaaa

-po domu nie chodze wygolaszona - więc nie odkręcam na max kaloryfera, -kiedy wychodze w ogóle z domu lekko je przykręcam, jak przychodze odkręcam jesli trzeba, -myjąc zęby zakręcam wodę, -nie myje naczyń pod bierzącą, a jak płucze juz czyste to w zimnej, -jak wychodze z pokoju zawsze gasze światło -nie gotuje całego czajnika wody jak robie 1-2 herbaty... -gotuję pod przykrywką tez tak robicie? dla mnie to naturalne...ale wiem, ze nie wszyscy tak robią....moze jestem dziwna? :O

Gość jolka wiercipiętka
robie tak samo,najgorzej jak widze ze ludzie nie oszczedzaja wody i myja zeby z odkreconym na fuul kranem

Gość gsgsg
nie ma innego problemu w bożo narodzeniowy wieczór?

Gość a moim zdaniem jest kiepsko
robię dokładnie to samo :) woda i prąd kosztują jak wszystko , a jeśli ktoś zapala notorycznie światła w pomieszczeniach w któych nie przebywa to proszę żeby wyrzucił 10 zł do kosza bo dla mnie to to samo :O

Gość karrollaaa
nie moge patrzec jak mój facet się goli a z kranu leci gorąca woda, on się goli i tylko czasem moczy golarke..:O nie jest tego nauczony, mieszką z rodzicami i nie płąci rachunków :P

Gość oszczędzanie
"jak wychodze z pokoju zawsze gasze światło" ale trzeba pamiętać o tym, że zapalanie co 5 minut jeszcze bardziej ciągnie prąd (sam moment włączania najbardziej), dlatego, jak na krótko, to się nie opłaca, jeszcze większe są różnice przy TV i komputerze, komputera nawet na 30 minut się nie opłaca wyłączać, bo więcej wyciągnie włączenie i wyłączenie.

Gość karrollaaa
oszczedzanie-----zgadzam się z toba wyłączam tez tv całkiem, tzn. żeby nie było tego swiatełka czuwania - tez żre prąd Mało kto z moich znajomych czy rodziny tak robi, jak zauważyłam...dlatego was pytam :P

Gość robie co moge....
-tez przykrecam kaloryfery. Ale musze sie naprawde cieplo ubierac, bo mamy kiepsko ocieplony budynek :( -Nie moge zakrecac wody kapiac sie czy myjac zeby, bo jak zakrece to potem zimna leci i zanim znow ciepla poleci wiecej traci sie wody niz jak leci caly czas :( -naczynia myje pod biezaca woda, nie moge inaczej, obrzydza mnie to :O -swiatla tez wszedzie namietnie gasze :D -w czajniku tez zawsze na tyle na ile moge ;) -co sie da to pod przykrywka Do tego: - zawsze dobrze uszczelniam okna - jak wietrze to na przestrzal i krotko - w kibelku czesto splukuje woda z plukania - kapie sie w pracy :P

Gość pienodisperanza
ja jeśli chcem zaoszczeszic to musze zamknąć drzwi na dolny zamek i nie wpuszczac wspolokatorów ( nie maja klucza od tego zamka) - oni w ogole nie licza sie z tym ile zuzyjemy np pradu czy np wody wyobrazacie sobie drogie Panie zuzyc w 4 osoby 18 kubikow wody w 1 miesiac?

Gość karrollaaa
- w kibelku czesto splukuje woda z plukania -----alke przecież..........grubsza sprawa ni epoleci :P hahah

Gość robie co moge....
a ze tv wylaczam, kompy, video to oczywista :D Zawsze tak robilam. I to nie tyle z oszczedzania pracu, co z oszczedzania urzadzienia ;) A poza tym tez dla zdrowia ;)

Gość do kapie sie w pracy
przeciez woda w pracy kogos ( chocby panstwo, czyli nas) kosztuje...

Gość robie co moge....
to z tym swiatlem to przy energooszczednych zarowkach: tych nie oplaca sie wylaczac na 5 min. Ale zwykle tak ;)

Gość robie co moge....
Ale oszczedzam na rachunkach, nie? A kapac sie musze. Tez sie kapiecie przeciez :P Poza tym mniej wtedy wody zuzywam, bo w domu nie moge wylaczyc jak sie namydlam ,a w pracy moge ;)

Gość do kapie sie w pracy
a dlaczego nie mozesz w domu wylaczyc jak sie namyslasz? Ja wylaczam

Gość karrollaaa
aha o nie uwazam że pod prysznicem oszczedza się wode :O ja musze miec cały czas odkręcona jak sie namydlam szoruje robie cokolwiek.....nie potrafie tak stac sucha i zeby woda nie leciała dlatego kąpie sie ew wannie..nie nalewam po brzegi, tyle ile mi potrzeba

Gość robie co moge....
Ja tez wylaczam - dlatego sie kapie w pracy - bo tam moge... Juz pisalam dlaczego nie moge wylaczyc. Bo leci ciepla, a jak wylacze to potem zimna po wlaczeniu i zanim znow ciepla poleci to musze sporo wody spuscic i zadno to oszczedzanie ;)

Gość robie co moge....
karola---> A grubsza sprawa tez ladnie leci... Przeciez wody z plukania czasem jest duzo :D

nie też obrzydza spłukiwanie naczyń w miseczce albo w czymś zamkniętym. Musi być bieżąca, ale jakoś z tym żyję :P

Gość karrollaaa
a co ty tak pluczesz ciągle?:D:D ja po sikaniu naciskam mały przycisk , po grubszym - duzy :P---jest podział na 3l i na 6 l wody w kibelku

Gość karrollaaa
ja spłukuje tez pod bierząca! :O ale myje gąbką z płynem i wtedy nie leje non stop wody na to....odkrecamjak mi potzreba

Gość Galantynka
wody nie oszczedzam bo sporo sie kapie i piore tez stale, ale prąd żarówki mniejsze wkręc, grzania nie otwieram wcale prawie.

Gość robie co moge....
Ja musze miec przy zmywaniu caly czas odkrecona niestety :( Bo znow to samo... Jak zakrece to potem zimna leci :/ A dwoch guziczkow nie mam... Mam sedes z PRL-u :classic_cool:

Gość karrollaaa
jka się kąpie :) i wody na sobie nie oszczędzam, piorę normalnie ---po prostu np. jak myje zęby nie puszczam bezmyślnie wody :O

Gość karrollaaa
to ze ktos 'oszczedza' nie znaczy ze chodzi brudny i w brudnych ciuchach :O mozna wszystko z głowa robić

Gość robie co moge....
ja zeby najczesciej przy uzyciu kubka... Bo jaknie to niestety - woda musi leciec caly cza, bo jak zakrece to potem zimna leci :P

Gość karrollaaa
hahahah rozumiem ze masz piecyk gazowy i tak tez ogrzewanie wody - gazem?

Gość Galantynka
Lubię się kąpac jak Penelopa, stale i w duzej ilosci wody...ale grzanie oszczedzam! Tylko kurna mam niskie zwroty, kombinatorzy maja wysokie....bleeee

Gość karrollaaa
tez się lubie kąpac :D i kąie sie w wannie, nienawidze prysznica :O często czyli co ile --- jakies 3, 4 razy dziennie???? bo dla mnie to by było często norma jest dwa albo raz dziennie :) (kąpiel całościowa ze tak powiem, wanna, prysznic)

Gość 1122334455
"robię co mogę"----> rozumiem, że masz wodę grzaną piecykiem gazowym? tak? to znam Twój ból z tym czekaniem na nagrzanie się wody czasem do kąpieli nalałam za mało wody i żeby sobie dolać musiałam najpierw wymarznąć się w zimnej, która najpierw spłynęła, żeby w końcu popłynęła ta ciepła i tym sposobem czasem chcąc szybko się wykąpać siedziałam godzinę w wannie pełnej nie do końca ciepłej wody :p nienawidziłam tego, ale myślę że to i tak lepsze niż to, co mam teraz - po zmianie miejsca zamieszkania, czyli na 2 osoby bojler 40l. :o nie ma szans by się wykąpać 2 osoby jedna po drugiej albo wykąpać się i umyć włosy masakra wolę już piecyk gazowy