Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matkaniewiedzaca

czy msza roczkowa to masza w rocznicę urodzin czy chrztu dziecka?

Polecane posty

Gość matkaniewiedzaca

niestety ja nie wiem, może to głupie pytanie ale... wydaje mi się z obserwacji, że to masz św. w rocznicę urodzin, zwykle są to małe dzieci, a chrzczone są dzieci w różnym wieku zwłaszcza ostatnio... ale może mi to ktoś potwierdzi?

W mojej parafii msza św. w intencji rocznych dzieci jest za dzieci, które urodziły się rok temu w danym miesiącu.

Gość matkaniewiedzaca
dzieki za inf :> tez mi sie tak zdawalo, a ktos jeszcze tak uwaza?

nie, msza z okazji roczku jest w rocznicę chrztu św. bo tak czyta ksiądz \"dzieci które rok temu przyjęły chrzest\", poza tym po mszy jest błogosławieństwo tego dziecka

U nas też jest msza w rocznicę urodzin a przynajmniej zwykle tak jest , że w danym miesiącu są dzieci które urodziły się w tym miesiącu rok temu. Jednak pamiętam , że jak mój synek miał roczek to było dziecko które właśnie w tym miesiącu miało chrzest a nie urodziny więc różnie to bywa.

Gość w mojej parafii
msza jest w rocznicę urodzin dziecka, ale dzieci dostaja po mszy pamiątkę rocznicy chrztu świetego, taki obrazek z imieniem nazwiskiem i datą

Gość matkaniewiedzaca
no i zas nie wiem :/ chyba brutalnie zapytam sie ksiedza :)

Gość agszfa
u nas roczek mozna zrobic dziecku gdy minie rok od chrztu a nie w dzien urodzin to dziwne ale tak jest kolezanka przyjechala z irlandi i chciała zrobic dziecku roczek wlasnie w jego urodzinki ale niestety ksiadz powiedział ze za mało czsu uplyneło od chrztu wiec dziecku mozna zrobic roczek w rok po chrzcie przynajmniej u nas tak jest w kazdej parafi.

Gość manolaa
:-) msza ,a po co.Ja z okazji 1 ur.dziecka zrobiłam takie małe przyjecie.

Gość manolaa
:-) a jakbym miała przejmowac sie ksiedzem ,bo on mowi,ze roczek mozna zrobic rok po chrzvcie to musiałabym dopiero po 9 m-ach od roczku robic roczek. Czy Wy az tak przestrzegacie zalecen(wymyslen) ksiezy:-)

Gość agszfa
ja tez nie robiłam roczku w kosciele tylko w domu dla dziecka i rodziny a nie dla sasiadów i plotkarzy żeby widzieli ze byłam w kościele.Ale nie chodzi o to sam fakt ze ksieza maja swoje zasady i nie robią roczku wczeniej niestety,i tak właśnie jest jeżeli dziecko ma chrzest w 9 m a nawet 12 z jakiś powodów to wychodzi na to ze roczek w kościele można odprawić jeżeli dziecko skończy 2latka to jest durne ale tak jest .

Gość manolaa
agszfa ja chrzciłam dziecko w 9 m-cu zycia nie z jakichs powodow,tylko po prostu pod naciskiem rodziny sie ugiełam,bo miałam w ogole nie chrzcic.Do komuni poszedł tez ,ale juz bierzmowania nie ma,bo nawet sam nie chciał:-)

Gość no cóż ...
córka urodziła się we wrześniu, chrzczona była w styczniu, a roczek z pewnych względów zrobiliśmy w październiku. Dla księdza nie stanowiło to problemu

Gość moherowe berety królują
fe :O:O:O:O:O:O:O:O

Gość u nas jest tak
u nas w parafii zależy od rodziców czy msza odprawiana jest w rocznice urodzin czy chrztu poprostu ksiądz nie pyta o szczegóły Przecież wiele jest też mszy odprawianych z okazji 18 urodzin...a nie 18 rocznicy chrztu ...więc chyba to zależy od parafii

Gość matkaniewiedzaca
no ja zbyt wielkiej roznicy miedzy rocznica chrztu a urodzin nei amma bo tylko 2 mce. jasne ze urodziny zrobie malemu, ale msza roczkowa to tez tradycja i musi byc, a chyba wyposrodkuje i zrobie jak skonczy 11 mcy :D bedzie i na urodziny i na chrzest :D:D: ja tez mialam msze na 18 urodziny :D i wiele osob zamawia msze na urodziny i nie widze w tym nic zlego ani pzresadnego :D

Gość matkaniewiedzaca
tfu mialo byc 13 vmcy :>

Gość u nas jest tak
pewnie że tak przecież nie jest ważne ile dni przed czy po będzie ta msza to zależy od Was kiedy Wam pasuje.W naszej parafii często rodzice nawet wybierają msze w tygodniu a generalnie u nas są to msze w niedziele o 15

Gość Palapina29
Małą urodziłam 25.01.2011 chrzcilismy 05.06.2011 a roczek za tydzien czyli 05.03.2011 -ksiadz raczej ugodowy ,takie daty nam odpowiadały ze wzgledu ze chrzestny pracuje za granica:)niestety chrzestna zawiodła;( i nie zjawi sie na roczku młodej;(

Gość Palapina29
:)

Gość karolka8512
ja zamawiała mszę na roczek dziecka , ale tak jak dziecko sie urodziło a nie tak jakby rok od chrzcin i nic ksiądz nie mówił zamawiała na roczek i teraz na dwa latka też i mówię do księdza że chcem zamówić mszę za córkę w pierwszą rocznicę urodzin

Gość mamamamam26
u nasz msza na roczek chrztu - ksiadz tez czyta dzieci ochrzczone w danym miesiacu