Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość simple beuty_

allegro - jak składac reklamacje?

Polecane posty

Gość simple beuty_

Pomóżcie. Kupiłam rowerek stacjonarny, który po dwóch tygodniach się rozleciał. Jak go zareklamować? Czy sprzedawca uzna reklamację? Na początku wszystko działało bez zarzutu, po tygodniu zaczęło coś trzeszczeć, teraz nie mozna go normalnie używać. Nigdy niczego nie reklamowałam nie wiem jak za to się zabrać. Pomózcie, doradźcie coś.

Sprawdź na stronie sprzedawcy jakie są warunki zwrotu... masz jakąś gwarancję na ten rowerek? Bo to nie jest "reklamacja w allegro" tylko u tego konkretnego sprzedawcy, załatwianie tego przez allegro (tzn jeśli facet się wypnie, stwierdzi ze nic nie oddaje, itp) jest bardzo mało wydajne - dużo papierów, szarpania się o grosze, a i tak pewnie skonczy sie na tym, ze nic nie dostaniesz.

Gość simple beuty_
Pomózcie mi. Jak się za to zabrać. Lepiej zadzwonić czy wysłać maila? Jak z tytmi reklamacjami. Pewnie lepiej się orientujecie. To nie jest mały sprzęt, pewnie trzeba będzie odesłac na własny koszt. A jak mi nie uzna reklamacji? sama nie wiem co robić:(

Gość simple beuty_
Mam niby roczną gwarancję na produkt, ale nie dostałam zadnego paragonu ani faktury tylko potwierdzenie od kuriera.

A od kogo to kupiłaś? Jeśli to duży sklep, masz paragon, jakąś gwarancję, to na stronie sprzedawcy powinny być warunki zwrotu opisane - jeśli ich nie ma to napisz maila albo zadzwoń. Gorzej, jak to przypadkowy gość, który akurat miał taki rowerek i go sprzedał. Pewnie nie będzie chciał zepsutego z powrotem, ale zawsze możesz próbować.

Zadzwoń do sprzedawcy. musisz mieć jakąś gwarancje na to ;) A ja mam pytanie troszkę z inej beczki. Licytuje przedmiot na allegro, w sumie to zestaw do paznkokci :) W Kup teraz cena waha sie od 100 - 200. Czy np wylicytuje za 30 i wygram czy sprzedawca ma prawo sie wycofac z powodu braku zysku?

Gość simple beuty_
To jest duży sklep, w sumie hurtownia sprzętu sportowego. Saem pozytywy, na 2000 komentarzy tylko 3 negatywy. Zwrot towaru za włąsny koszt. Rower waży ponad 30kg wysyłka pewnie nie bedzie tania. Poza tym jak gośc nie uzna reklamacji?

Niby nie ma, ale sprawdź, czy nie jest tam podane, że jest jakaś cena minimalna - wtedy, o ile jej nie przekroczycie w licytacji, nie sprzeda produktu.

no wlaśnie nie ma żadnej ceny minimalnej ... pamętam kiedys szukałam czegoś na allegro i widzialam właśnie gdzieś że cena minimalna nie została przekroczona ... liczę bardzo ze w licytacji kupię ten produkt o wiele taniej :)

Gość simple beuty_
Jak napisac taką reklamację? Opisac co sie zepsuło i jak i co? Zapytać sie jakie są warunki zwrotu? No podpowiedzcie coś

nie masz dowodu zakupu? kupowałaś od osoby nie prowadzącej dg? sprawdź na stronie sprzedającego jakie są warunki zwrotu (jeśli to firma). Nie wysyłaj towaru bez uzgodnienia tego ze sprzedawcą. Zarządaj potwierdzenia odbioru (usługa pocztowa/kurierska) jeśli wyślesz Jeśli to nie jest firma i ktoś sobie sprzedał na lewo, to sprzedając rzeczy nowe i tak prawnie udziela ci gwarancji, na bodajże 12 mcy w dochodzeniu swoich spraw polecam strony konsumenckie

Ja Ci radzę zadzwonić. będzie szybciej i od razu będziesz wiedziała czy koleś jest w porządku czy leci w kulki. Tylko sprawdź czy można dzwonić w świeta ;)

jeżeli sprzedający wycofa się z transakcji, bo cena licytacji jest za niska, to zgłaszasz sprawę do Allegro (po to jest opcja ceny minimalnej, a jak sprzedawcy szkoda mu ją opłacić, to widocznie mniej mu będzie szkoda jak dostanie ostrzeżenie lub zawieszą mu konto)

Gość simple beuty_
Napisałam maila do sprzedawcy, opisałam dokładnie co i jak. Niby respektują reklamacje, udzielają rocznej gwarancji na produkt. Tylko trzeba zwrócić towar na swój koszt. zzjeżeli nie będzie zadnej reakcji zadzwonię. Niby to firma szanowana i poważnie podchodząca do klienta. Nigdy niczego nie reklamowałam stąd moje obawy.

Gość simple beuty_
Ale nie mam zadnego paragonu ani faktury. podałam numer aukcji, rower kupiłam niedawno.

Gość simple beuty_
Gdyby był to jakiś bzdet olałabym to. Ale na rower wywaliłam 700zł i nie nadaje się do użytku. Szkoda mi tej kasy. Pół roku odkładałam a tu taki klops.

Gość simple beuty_
Myślisz, że gładko pojdzie?