Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aguna

do studentow grafiki

Polecane posty

Gość aguna

zastanawiam sie czy nie studiowac grafiki. czy ci ktorzy wybrali ten kierunek moga go mi jakos przyblizyc, opisac , wyrazic swoja opinie czy sa zadowoleni itd. czy te studia przyraja sie do dalczej pracy np w agencji reklamowej jako grafik czy tam poprostu wystarczy byc kreatywnym itd.? na takich studiach sa takze zajecia z komputerami i programami graficznymi?

Gość Gimmemorr
Ja też mam takie zamiary. Raczej w kierunku architekta, bo współczesny malarz nie jest tak ceniony jak kiedyś. Możesz malować jak Rafael, ale i tak cię nie docenią. Polecam jakiś kierunek, na którym zarobisz. A umiejętności plastyczne zawsze można świetnie rozwinąć na zajęciach, dla przyjemności.

Gość aguna
ao architekturze zawsze marzylam jednak jest to niedoscignione poniewaz moja matematyka i fizyka pozostawiaja wiece do rzyczenia jak na uczelnie typu politechnika wiec chcialam wykominowac cos innego...

Gość ripostaaa
moze projektant wnętrz? ja się chylę ku temu...ale zobaczymy.

Gość aguna
ehhh... mieszkam w lublinie a tam nie ma takich studiow. raczej nie mam mozliwosci wyjechania do innego miasta i nie chce podejmowac studiow zaocznych...

Gość amanda_20
nie tylko twoja matma i fiza pozostawiaja wiele do Życzenia ale i ortografia:o

Gość Gimmemorr
Wydaje mi się, że dekorowanie wnętrz jest jakimś rozwiązaniem. Chyba można coś w tym stylu kształcić na ASP.

Gość aguna
nie staram sie pisac poprawnie bo nie o to mi tutaj chodzi... ludzie maja jakies kompleksy i rpzez takie pisanie chca sie dowartosciowac ze niby to jacy oni nie madrzy sa... ze wytykaja innym bledy

Gość aguna
Gimmemorr ale w koncu ciekawa jestem jak to z ta grafika jest ;p chcialam sie czegos wiecej dowiedziec ale nie moge znalezdz potrzebnych mi informacji

Gość Gimmemorr
Z tego co się orientuję to grafikę komputerową można studiować na informatyce. Podobno nieźle się zarabia w tym zawodzie. Nie umiem Ci powiedzieć ile dokładnie, ale słyszałam, że naprawdę warto. Zresztą jest to ciekawe i można już samemu się szkolić np. na Adobe Photoshop'ie.

Gość Jestem grafikiem
Podobno sie zarabia 5 - 7000, realnie, jak trafisz, np. 1300

Gość Gimmemorr
A kreatywność to podstawa ;) Oczywiście potrzebne jest orientowanie się w grafice, ale bez tej cechy daleko nikt nie zajdzie. Grafik kreatywny to dobry grafik.

Grafika komputerowa na politechnice (czyli taka, ktorą wykorzystuje się przy tworzeniu gier komputerowych i programow) wymaga też opanowania matematyki i fizyki. Grafika komputerowa na studiach \'nie politechnicznych\' to najczęściej grafika z obsługą programów graficznych 2d i 3d. Wystrój wnętrza tez obecnie jest podciągany pod grafike komputerowa, gdyż większośc projektów tworzy się za pomoca programów 3d. Więc, jeżeli chcesz sie zajmować grafiką komputerową w pełnym jej wymiarze, a cienko u ciebie z matmą i fizą to daj sobie spokoj. Pieniądze po tym wielkie, ale to cięzka sprawa i ktoś, kto nie radzi sobie z naukami ścisłymi sobie nie poradzi, bo wymagane jest tam też programowanie.

I przepraszam, że będę bezpośrednia, ale osoba twierdząca, ze grafika komputerowa= photoshop jest po prostu śmieszny. Photoshop to akurat pikuś i jeden z najprostszych programów graficznych, choć nabradziej przydatny jest do zdjęć. jak chcesz naprawdę poczuć co to jest grafika z użyciem kompa (niekoniecznie to samo co komputerowa) to wpierw zaopatrz się w tableta (polecam wacomy) i programy corelowskie.

Gość lubić tylko szczeredziewczyny
>> aguna o architekturze zawsze marzylam jednak jest to niedoscignione poniewaz moja matematyka i fizyka Generalnie architekt to artysta, a nie umysł ścisły ! więc wybierz swoje marzenia. Konstruktor je zrealizuje ;) /albo nie :D /

Projetkowanie wnętrz wiem, ze jest wykładane na ASP wrocławskiej, ale w większości zajmują się tym raczej uczelnie płatne. W Łodzi jest ona wykładana w Wyższej Szkole Sztuki i Projektowania, bodajże, ale cenią się ładnie. We wrocku na kierunek jest około...20 miejsc rocznie i też w większości posługują się tam oni programami 3d, plus musisz znać się na tkaninach oraz byc kreatywna jeżeli chodzi o tworzenie mebli.

Nie mowie, że Photoshop jest słaby, jedynie twierdzę, że jeżeli o grafikę chodzi to nie jest to najlepszy program. Sama używam Corela Paintera X i tableta Wacom Ituos. Sprawdza się lepiej niz PS, ktorego za to nie da się zastąpić przy obrabianiu zdjęć.

Gość lubić tylko szczeredziewczyny
Briee - :) Poprawiłeś/aś się i/choć/ale wiesz :) , że masz rację. Zaś co do ostatniego twego akapitu: 99,99 % (albo i więcej) ludzi nie potrzebuje PS do obrabiania zdjęć. Ogólnie masz rację i .. lubię cię za to :)

Gość kiedyś pracowałam
na wydziale grafiki to może coś napiszę 1.dostanie się na studia dziennie graniczy z cudem,moze z 10% normalnie,reszta po znajomości, 2.po ukończeniu perspektywy są duże i można mieć dobrą ciekawą pracę już będąc na ostatnich latach studiów, 3.z tego co pamiętam na pierwszych latach robi się przedmioty ogólne,potem wybiera specjalizację,oczywiscie uczelnie róznią się pod tym względem.

Gość prawda jest taka ze grafik
nie potrzebuje studiow, co innego programista.