Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a ja sobie biegam

Woda w płucach u 2,5-latka

Polecane posty

Gość a ja sobie biegam

U mojego chrześniaka stwierdzono dziś wodę w płucach :( Dziś miał przeprowadzoną operację. Mam takie pytanie a mianowicie co to może oznaczać, że ktoś (dziecko) ma wodę w płucach ? Jakie mogą być tego skutki ?

Gość i juz problem z głowy
nie wiem pierwsze slysze ale taka woda w plucach to kojarzy mi sie nie z zadną chorobą a np z podtopieniem sie dziecka. Mogl sie zachlysnąc w wannie np jakis czas temu albo sie wywrocil no cholera wie. W kazdym razie jeszcze jakies zapalenia pluc mogą byc przyczyną i do tego syropy na rozrzadzenie wydzieliny a byc moze maly nie umial odkaszliwac i taki efekt ze to zostalo na plucach. Nie mam pojecia:(

a lekarz wam tego nie wyjasnił?

Jakie podtopienie? Dziewczyno co Ty gadasz? Przecież tak samo jak u dorosłego tak i u dziecka może sie gromadzić woda w płucach ( a raczej płyn, a nie woda) . Chodzi o to ze w jamie opłucnowej zbiera sie zadurza ilość tego płynu. To tak samo jak odma, tylko wtedy gromadzi sie tam powietrze. Zabieg nie jest trudny, lekarz nacina skórę wprowadza specjalną igłe i odciąga ten płyn. Nie martw sie napewno wszystko bedzie dobrze ;)

kasiu gdyby autorka napisala ze jest to plyn wydzielany przez cos tam to chyba logiczne ze nie pisalabym o podtopieniu. Mi woda w plucach kojarzy sie tylko i wylącznie z podtopieniem badz tez wlasnie z rozrzadzoną wydzieliną ktora czesto spotykana jest u maluchow nie potrafiących odkaszliwac tej wydzieliny. Przeciez napisalam wyraznie ze mi sie to z tym kojarzy nie napisalam ze to dziecko tak ma to raz a dwa to wyraznie zadalam pytanie autorce czy lekarz im tego nie wyjasnil bo dziwie sie ze pyta na forum a nie lekarza .

Sa różne powody zbieranie się płynu w płucach. Ten płyn może gromadzić sie w opłucnej, albo w pęcherzykach płucnych. Najczęśćiej jest to związane z niewydolnością lewokomorową, ale może też być spowodowane chorobami nerek, czy zapaleniem płuc, albo nowotworem. Masz rację takie rzeczy powinien wyjaśniać lekarz, bo powodów może być wiele.

Gość Liwiaaaaaaaaa
hymm woda w płucach... jest grozna.. musi byc czegos ucisk na pluco skoro gromadzi sie woda.. mam nadz ze tutaj jednak wszystko bedzie dobrze!:)

Gość a ja sobie biegam
Tzn. lekarz na pewno wytłumaczył ewentualne przyczyny rodzicom chłopca, ale niestety oni nie bardzo chcą o tym mówić :( Ale prawdopodobnie to jest przez zapalenie płuc. Dziękuję za odpowiedzi.

Gość j@nka223
Znajomi mają podobne problemy z pociechą. Na szczęście obyło sie bez operacji. Woda w płucach to określenie używane w przypadku, gdy doszło do tzw. przesięku lub wysięku w świetle pęcherzyków płucnych. Drugi przypadek dotyczy pojawienia się płynu w jamie opłucnowej. http://nuclearts.pl/choroby/woda-w-plucach-co-to-jest-objawy-zapobieganie-leczenie-/