Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakkakaka

kto mi pomoze robic spaghetti -plisss

Polecane posty

Gość jakkakaka

mam: mieso mielone sos do spaghetti zpaczki czosnek przecier pomidorowy oliwe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakkakaka
ma swiderki-=zapomnialam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ponoc jesien
"z paczki" tzn w proszku? ;) Przygotuj ten sos wg przepisu, podsmaż cebulkę z mielonym mieskiem na patalni, możesz dodac czosnku, dodaj to do sosu, przypraw wg uznania i smaku tego sosu z paczki (ja dodaję czerwoną paprykę, bazylię) ugotuj makaron, odcedz, polej sosem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakkakaka
problem w tym, ze pewnie mi nie wyjdzie... ale coz nie znam sie zupelnie na gotowaniu, smazeniu, etc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak spagetti to makaron do spagetti taki długi, i lepszy jest sos ze słoika np. pudliszki sos do spagetti oryginalny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakkakaka
chcialam kupic ten dlugi ale nie wiem jak sie taki gotuje???? jak on do garnka wejdzie????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ten dlugi gotujesz tak - wstawiasz wode, solisz ja, mozesz dodac odrobinke oleju zeby sie nie skleil i jak juz bedzie wrzec to wkladasz makaron tak zeby stal. Po chwili jak on zmieknie to sam sie wsunie tak po kawalku i bedzie pieknie dlugi, nie polamany :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Piekna Polka
Mieszkam we Wloszech jak chcesz to Ci pwoiem jak zrobic spaghetti bolognese:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robię tak, mięso smażę na patelni i jak już jest uduszone to dodaję ze słoika sos i na wolnym ogniu sie grzeje a w międzyczasie gotuję makaron, potem jak makaron już ugotowany wykładam na talerz makaron, dodaję mięso z sosem i na koniec starty ser żółty. pychotka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Piekna Polka
ah nie masz makaronu spaghetti masz swiderki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakkakaka
dzieki za te sekrety kuchni :D kochane jestescie, tak bym sie chciala nauczyc kilku potraw, ale wkurza mnie sleczenie w kuchni, nie probuje to i nie umiem, bo skad... :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Piekna Polka
masz cebule?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piekna polka - to daj jakis dobry przepis na sos, nie z torebki. Zawsze sie przyda :D A gdzie mieszkasz? Ja mam rodzinke we Wloszech, ech kocham ten kraj :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Piekna Polka
mieszkam w Como:) to na polnocy pod granica Szwajcarska

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakkakaka
uduszone? tzn.? kiedys robilam spaghetti, pisalam w innym temacie, i mieso zawsze sie kleilo, w srodku surowe a na zewnatrz przypalone :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Piekna Polka
Jaka chcesz potrawe? Podam chetnie przepis. Moze lasagne bolognese?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Piekna Polka
Jakkakaka na patelni rozpusc troche masla i wtedy daj posiekana drobno cebulke ejsli amsz a jak nie masz to od razu daj mieso mielone ja daje tez posiekana drobno marchewke ale to zanim mieso na patelnie wloze. Masz cebulke i marchewke?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Powiem Ci jak ja to robie... Gotuj makaron tyle ile trzeba tzn aż będzie dobry do spożycia;)Nawet 20 minut,nie patrz,ze na opakowaniu napisali \"gotować 8 min\" Zanim dasz makaron do wrzatku daj 2 łyżeczki soli i troche oleju. Zacznij smażenie od cebuli..przypraw ją delikatnie..po kilku minutach dorzuć do niej mięso i rozgniataj je łyżką to nie będzie surowe;)..potem przypraw. Sos w proszku zrób tak jak napisali w instrukcji obsługi i też delikatmnie przypraw.. Potem wlej go na patelnie z mięsem i to wszystko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakkakaka
mam , a oliwy nie daesz? piekna-zazdroszcze Ci tych wloch... jak to sie stalo ze wyjechalas... marzy mi sie rzym, ale marzy tylko... nie stac mnie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Piekna Polka
Proste, mieszkam we Wloszech bo poznalam Wlocha i sie do niego przenioslam po skonczeniu studiow. Najpierw wiec podam przepis na makaron pozniej lasagne: No wiec na patelnie wlej troszke oliwy i kiedy sie rozgrzeje patelnia wrzuc posiekana drobno cebulke. Troche zezloc cebulke i wtedy dodaj posiekana drobna lub starta marchewke, i smaz polewajac odrobina wody chwilke az marchew zmieknie. Posol odrobine dodaj tez troszke pieprzu i mozesz odrobinke chili jak lubisz ostrzejsze. Jak juz marchewka troche zmieknie (zalezy od tego czy ja posiekasz czy utrzesz, utarta nie potrzebuje duzo bo juz jest miekka:) ale srednio 5-10 minut tak podlewajac troszke woda mozesz smazyc wtedy dodaj meiso i wymieszaj. tak smaz okolo 10 minut, jesli potrzeba dolewaj ociupinke wody zawsze tak by nic sie nie przypalalo. Kiedy juz calosc miesa bedzie usmazona dodaj przecier pomidorowy, my tu uzywamy pomidorow w sosie w puszce i ymsle ze to jest najlepsze, jesli amsz tylko przecier najpierw go rozpusc w kubku z woda i dokladnie wymieszaj, ale nie moze to byc zbyt rzadkie, juz lepiej geste bo zawsze mozna na patelnie dodac troche wody. Wiec wymieszaj wszytsko tak przygotowane razem i dus pod przykryciem jakies kolejne 10-15 minut na mniejszym ogniu. Na koniec wrzuc na patelnie ugotowany makaron i dokladnie wymieszaj i dus jeszcze chwilke az makaron przejdzie sosem. Na koniec posyp utartym serem. Gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Piekna Polka
Do lasagne bolognese potrzeba naczynie zarodporne w ksztalcie prostokatu oraz specjalnego makaronu. Ja tu mam swieze platy tego makaronu wiec dokladnie nie wiem jak przygotowac te kartonikowe co w Polsce sie kupuje, ale mysle, ze albo sie je zanuza w cieplej wodzie albo sie je gotuje. Nie wiem dokladnie trzeba poczytac na opakowaniu. No wiec do tego naczynia na samo dno trzeba polac troche beszamelu (najlepiej go zrobic rozpuszczajac odrobine masla na patelni i wymieszajac z maka-zasmazka- na koniec dodajac mleka i wszytsko smazac wciaz meiszajac az do uzyskania konsystencji kremu). Dodam, ze na alsagne trzeba beszamelu sporo bo prawie cala patelnie. Na ten beszamel polany odrobine na dno sie kladzie plaster makaronu. Dno musi byc tym beszamelem przykryte ale tylko odrobine by sie makaron nie przypalil. Na makaron trzeba dodac farsz miesny (dokladnie ten sam jak wczesniej podalam w przepisie na sos bolonski tyle, ze juz nie ma byc tam przecierr pomidorowy ale pomidory z puszki w sosie wlasnym). Mieso ma byc konsystencji gestej bo zbyt rzadki soso oznacza rozbabrana lasagne pozniej. No wiec plasko tez rozprowadzic to meiso na tym placie makaronu, nie dajac za duzo, bo trzeba pamietac, ze miesa nam ma starczuyc na kolejne warstwy. To meiso znow polac beszamelem. Przykryc kolejnym plastrem makaronu i znow mieso i bedzamel. Gdy juz zostanie ostatni plat makaronu nalezy go polac wylacznie bedzamelem jak najgestrzej konsystencji i posypac obficie parmezanem i wstawic do piekarnika (ja wsadzam na ok 20-30 minut w 250°.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Piekna Polka
Smacznego, mam nadzieje, ze wam sie dua zrobic i ze bedzie smakwoac:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piekna Polka - to ja robie tak samo, zawsze super wychodzi - w ogole lasagne to moje chyba jedyne danie ktore ZAWSZE mi wyjdzie :D Ale ja jeszcze dodaje do mieska zmiazdzony czosnek - bardzo lubie i bazylie, oraz posypuje tez z wierzchu. Najlepsze jest to ze ja nie umiem zrobic standardowych polskich potraw :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Piekna Polka
Tullulah:) gratuluje, ten czosnek i basylia to nawet bardziej wloskie jeszcze:) Tyle, ze ja akurat nie dodaje. Ja nauczlam sie kuchni polskiej tez, bo jak mi zabraklo tu we Wloszech pomidorowki czy golabkow to bylam zmuszona sie nauczyc:) zawsze podpytalam mame i zawsze dobre wychodzily:) Teraz jestem na etapie jak sie przyrzadza mieso w wariancie wloskim:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jezeli chodzi o golabki to nawet nie probuje - zostawiam te przyjemnosc babci ktora zawsze sie tak cieszy jak przyjezdzam i wcinam jej polskie specjaly :D i dostaje w pojemniczkach na wynos tylko do odgrzania :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sylwester sałatka
mozna dodać tez papryke czerwoną,cebule a jak lubisz warzywa to trochę warzyw mrozonych też można dodać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sylwester sałatka
aha i na koniec polecam dodać trochę smietany

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×