Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ljiuggyg22222

Czy na badania TSH , hormonów tarczycy i anty-tpo i anty-tg trzeba byc na czczo?

Polecane posty

Gość ljiuggyg22222

Gość trrrrrrrrrrrrrrr
Tak, badanie tsh i wszelkie badania tarczycy robi się na czczo.

Gość a ja słyszałam
ze nie trzeba byc na czczo

Gość to w koncu jak
??

Gość upaaaaaaaaa

Gość 12333
ja nie bylam na czczo.

Gość aasdf
jak sie bada tsh? przez pobieranie krwi?

Gość Marieta.
Nie , nie trzeba być na czczo a to Ci jeszcze zaszkodzi bo możesz zasłabnąć . Ja myślałam , że trzeba być na czczo ale nie , nie trzeba .Rozmawiałam o tym z pielęgniarką :) . Jutro już będą czynne laboratoria , to zadzwoń raniutko i się upewnij . Ale z tego co znajoma pielęgniarka mówiła to nie trzeba. :) Pozdrowionka :)

Gość Spadłam
Posiłek nie ma wplywu na te badania bo TSH to poziom hormonow tarczycy a oba anty to badanie na przeciwciała . Jeżeli bierzecie tabletki typu Letrox czy Euthyrox to nie nalezy jej brac przed badaniem . Nie spozywamy posilków przed badaniami na cukier,glukoze i pochodnych.

Gość gość
TSH nie jest hormonem tarczycy tylko przysadki. On wplywa na wydzielanie hormonow przez tarczyce!

Gość gość
nie trzeba być na czczo ale to przyda się tylko tym, którzy robią badania po raz pierwszy, bo jeżeli ktoś choruje na niedoczynność i bierze leki (np. Euthyrox), to te leki bierze się na czczo, w przeciwnym razie źle się wchłaniają a że tych leków nie wolno brać przed badaniem, to i ze śniadaniem trzeba poczekać, dopiero po pobraniu krwi można wziąć lek i potem po minimum 30 minutach śniadanie stąd pewnie całe zamieszanie

Gość gość
wp.pl

Gość gość
Badanie TSH nie musi być wykonywane na czczo. Takie przekonanie może wynikać z faktu, że jest to pobranie krwi, więc przy okazji często można wykonywać standarowe badania krwi które wykonujemy rano przed jedzeniem. Tutaj https://www.medistore.com.pl/tsh możemy znaleźć szczegóły odnośnie wykonywania badań