Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zelkaaa__

Od czego zacząć

Polecane posty

Gość zelkaaa__

Witam, Jakis czas temu postanowilam zalozyc restauracje hmm taki bar no i tak ukladalam sobie w glowie plan menu, plan tej restauracjii, wystrój i postanowilam ze tak ze to jest to i teraz chcialam zapytac jak zacząc przygotowania? Od czego zacząc wiem ze musze znalezc lokal, Ok mam juz jeden na oku stac mnie na jego kupno ale jak to jest pod względem prawnym? Co musze zrobic jakie poczynic kroki by ten bar naprawde powstał

Gość zelkaaa__
a moze pomozecie mi w uzupelnieniu menu?

Gość zelkaaa__
to znaczy tak Menu myslalam zeby byly pierogi roznego rodzaju, nalesniki, kluski, zapiekanki makaronowe, ale i normalne obiady, no ryz, frytki, ziemniaki, ziemniaki pieczone ostre i lagodne, rozne potrawy z mięsa schabowego, piersi kurzych, ale takze chyba wprowadzilabym fast food typu hamburgery, zapiekanki, hot dogi, hot dogi w ciescie francuskim ... no i takze byly by ciasta jako deser, roznego rodzaju desery, gofry, lody no alkohol bylby od zwyklego piwa po dobre wina, likiery, koniaki, nalewki na początku nei chcialam piwa ale to male miasteczko i wiem ze duzo ludzi wlasnie woli piwo wypic do tego obiadu ... i chce podkreslic ze większość rzeczy byl by to wyrób własny

Najpierw lokal musi spełniać wszelakie normy dotyczące przetwarzania żywności i higieny to podstawa bez dostosowania lokalu i zezwolenia z sanepidu nic nie zrobisz

Gość zzzzzzzzzzzz
z koncesja tez nie tak lato- lepiej sie zainteresuj teraz tym bo maja pewien limit na dany rok i potem mozesz jej nie otrzymac:(

Gość zelkaaa__
z koncesją na alkohol chyba nie bedzie problemu bo ją przyznaje naszego kolegi mama więc moze nie bedzie tak zle. to male miasteczko na podlasiu jest tu duzo pizzeri, i barów z kebabem i hamburgerami ale nie ma restauracji zeby zjesc normalny obiad albo cos z polskiej kuchni "Najpierw lokal musi spełniać wszelakie normy dotyczące przetwarzania żywności i higieny to podstawa bez dostosowania lokalu i zezwolenia z sanepidu nic nie zrobisz" czyli co powinnam zrobic?

jak już będziesz mieć lokal poczytaj o normach UE jakie musi spełniać lokal w którym jest przetwarzana żywność (chodzi tu o warunki pracy, czystości itp) i dostosować do tego lokal. Bez tego nikt ci nie da pozwolenia na prowadzanie restauracji