Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lucjusz26

Rozliczenie podatku w UK

Polecane posty

Gość Lucjusz26

Czy ktos wie jak wyglada sprawa rozliczenia podatku na wyspach?Chodzi mi o to czy jest obowiazek tak samo jak w Polsce co roku zlozenia deklaracji czy robi to pracodawca. Jakie sa mozliwosci uzyskania zwrotu podatku i jesli mam pewenosc ze zwrotu nie powinienem dostac czy musze sie rozliczyc, a jesli tak czy sa jakies kary za nierozliczenie w terminie?

Gość gabbbbkoooo
Nie musisz skladac zadnych deklaracji. Kwota wolna od podatku to jakies 6 tysiecy funtow, jesli nie zarobiles tyle w ciagu roku podatkowego a odciagali ci podatek to wtedy ubiegasz sie o zwrot. Jesli wiesz ze nic ci sie nie nalezy nic nie robisz.

Gość nieprawdaaa
nawet jesli nie przekroczylas stawki wolnej od podatku musisz wyslac im deklaracje co innego jesli pracujesz dla kogos w tej sytuacji robi to za ciebie pracodawca czas do 31 stycznia

Gość gabbbbkoooo
Co macicie chlopakowi w glowie o samozatrudnieniu, wspominal o pracodawcy to wniosek nasuwa sie sam ze jest zatrudniony przez kogos i wtedy nie musi nic robic. Pytal czy nalezy mu sie zwrot to napisalam kiedy sie nalezy czyli jak odciagneli podatek a nie zarobil wiecej niz kwote wolna od podatku.

Gość no chyba to yle
gabbbkoooo ma racje. ja w zeszlym roku malo zarobilam, jak dostalam od pracodawcy P60 to bylo tam napisane ile mi sie nalezy zwrotu. poszlam z tym do Revenue, mila pani kazala mi wypelnic jakis papierek (imie nazwisko, adres jak dlugo jestem w anglii i nie pamietam co tam jeszcze), dalam jej to moje P60. po 2 miesiacach odeslali mi to P60, a tydzien pozniej dostalam czek. jak pytalam anglikow do ktorego trzeba sie rozliczac (to byly moje poczatki pobytu w anglii jeszcze nic nie wiedzialam) to oni mi mowili ze nic nie trzeba robic, ze nie trzeba sie rozliczac. no tylko ze oni mieli od ilus tam lat stala pensje, z ktorej juz zwroztu nie dostawali, a ja zarobbilam malutko to mi sie zwrot nalezal.

Gość nieprawda nieprawda
pracodawca nie rozlicza pracownika. jesli masz stala prace to pracodawca ma jedynie obowiazek odprowadzania podatku. rozliczac sie nie musisz chyba ze uwazasz ze nadplaciles. wtedy najlepiej wziac dane z ostatniego payslipa za rok za ktory chcesz sie rozliczac (rok podatkowy konczy sie 5 kwietnia) i wypelnic formularz Self Assesment (do pobrania ze strony Indland Revenue) poza tym na stronie IR jest opcja gdzie wpisujesz ile zarobiles i ile podatku zaplaciles i mozesz samodzielnie wyliczyc czy nalezy ci sie zwrot podatku a biedni, naiwni rodacy placa za to agencjom rozrachunkowym :( no juz, buziak sie nalezy :)