Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdjakfdnsjchbsdfxdx

prolaktyna???

Polecane posty

czy jezeli mam mlekotok w piersiach to moze by codwyzszona prolaktyna mam juz tak od dawna ale teraz spoznia mi sie okres 2 dni cz to moze byc zwaiazane z poziomem prolaktyny??????

A stosujesz jakieś leki? Jeśli okres dopiero 2 dni Ci się spóźnia, a byłoby podejrzenie ciązy to nie powinno być mowy o mlekotoku. Przyczyny mogą być różne. Od jakiego czasu to masz?

Pojęcie mlekotok tak na prawdę nie ma nic wspólnego z ciążą.

mlekotok mam po ostatniej ciazy 2 lata juz;/ raz wiecej raz mniej i jak bylam u lekarza to mi powiedziala ze mozliwe ze prolaktyna podzyzszona ale potem jakos nie badalam o ciazy raczej nie mysle bo sie zabezpieczalam ale wiadomo...

ale ja nie mowilam ze jest ma to cos wspolnego z ciaza poprostu na zasadzie dedukcji:mlekotok=podwyzszona prolaktyna= problemy z hormonami a to moze byc powodem spozniania sie okresu

Aaaa czyli to jest po okresie laktacji. A masz dodatkowe objawy typu: nieregularne, skąpe miesiączki, bóle głowy, zaburzenia widzenia? Przepraszam, że tak wypytuję ale jestem pielęgniarką i może uda mi się coś pomóc:)

Mlekotok pojawia się przy zaburzeniach w obrębie przysadki. Jeżeli Cię to niepoki to warto zasięgnąć porady ginekologiczno-endokrynologicznej.

mam krotkie miesiaczki od jakiegos czasu, towarzyszy mi ciagle zmeczenie tylko bym spala okres mialam zazwyczaj regularnie 2 dniowe wahania ale raczej przed terminem a nie po raz tylko mialam po no i teraz boje sie troche ze to ciaza ale tez mysle ze hormony mam rozregulowane dodam jeszcze ze mam guzki na tarczycy ktore podobno nadaja sie tylko do wyciecia bo za duzo zeby leczyc(ale nie wime czy to ma znaczenie)

bylam u endokrynologa ale zajela mi sie glownie tarczyca a tylko kazala zbadac prolaktyne jak powiedzialam o mlekotoku ale juz nie zbadalam-jakos tak wyszlo teraz mialam pojsc po siwetach do ginekologa endokrynoga ale boje sie ze powie mi ze jestem w cizy dlatego czekam na okres...i jak bedzie to pojde

Hmmm szczerze powiedziawszy mam swoje hipotezy w związku z tym co napisałaś ale bez diagnostyki nie ma o czym gadać. Mlekotok raczej na pewno jest wynikiem zaburzeń hormonalnych. Tarczyca może mieć związek choć ja bym się przebadała pod kątem niedoczynności -może to być skutek guzków. Udaj się do odpowiednich lekarzy. Diagnostyka wykaże przyczynę.

kotta nie koniecznie mlekotok może też być spowodowany zaburzeniami w OUN

Jeżeli to nie ciąża to zaburzenia OUN pozostają, które to zaburzenia mogą być różnego pochodzenia.

ale powiedz mi twoim zdaniem moze to byc tez ciaza?biorac pod uwage ze stosowalam stosunek przerywany po 19 dniu a wczesniej sie zabezpieczalam????i czy podwyzszona prolaktyna moze byc utrudnieniem dla zajscia w caize?czy przeciwnie

przy wysokim poziomie tak ale nawet nie wiesz jaki masz poziom

wiem ale pani doktor powiedziala ze jesli mam mlekotok i takie objewy to raczej jest podwyzszona prolaktyna a to moze doprowadzic nawet do bezplodnosci jesli sie nie leczy

Zupełnie nie mam pojęcia czy możesz być w ciąży czy też nie. Nie wiem i nie chcę pisać głupot. Ale pewne jest to, że podwyższony poziom prolaktyny utrudnia zajście w ciążę. Oznaczałaś prolaktynę? Wiesz jaki masz poziom?

pisalam juz ze nie robilam badan na jej poziom i teraz zaluje a czy prolaktyna znaczy podwyzszony poziom moze opozniac okres?

hiperprolaktynemia prowadzi do niepłodności ale to stan przewlekły i nieleczony do tego doprowadza, wątpię żeby ten problem Ciebie dotyczył. Ale lepiej idź do lekarza z tym problemem, na forum można tylko gdybać a lekarz skieruje Cię na odpowiednie badania.

dobra dzieki za pomoc jak tylko dostane okresu pojde do lekarza a teraz mam nadzije ze nastapi to lada chwila

najpierw zrób badania potrem można coś rozważać jeżeli to zwiększenie wydzielania prolaktyny to sprawa jest dość prosta i do dość szybkiego zaleczenia pod warunkiem żę nie dochodzi do zaburzeń spowidowanych np tętniakiem

Pójdź i na pewno Twój prolem należycie zostanie rozwiązany:) Taka moja mała rada: lepiej iść prywatnie, na fundusz różnie to bywa. Powodzenia:)