Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Galantynka

Jak zrobić lekki łatwy tort urodzinowy

Polecane posty

Gość Galantynka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Galantynka
taki by nie obciązał zołądka i był smaczny. Dziękuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Danka51
Ja kupuję spody tortowe (3 częściowe) koniecznie kakaowe. 3-4 kubeczki kremówki i 2 tabliczki gorzkiej czekolady (Goplana). Poprzedniego dnia zagotowuję kremówkę wraz z pokruszoną czekoladą, po wystygnięciu do lodówki na kilka godzin. Następnego dnia masę ubijam do sztywnego. Masą przekładam uprzednio skropione spody. Mozna przełożyć wypestkowanymi wiśniami i pokrojonymi orzechami. Bardzo pyszny torcik polecam. Malo pracy a jest super. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Danka51
Ja kupuję spody tortowe (3 częściowe) koniecznie kakaowe. 3-4 kubeczki kremówki i 2 tabliczki gorzkiej czekolady (Goplana). Poprzedniego dnia zagotowuję kremówkę wraz z pokruszoną czekoladą, po wystygnięciu do lodówki na kilka godzin. Następnego dnia masę ubijam do sztywnego. Masą przekładam uprzednio skropione spody. Mozna przełożyć wypestkowanymi wiśniami i pokrojonymi orzechami. Bardzo pyszny torcik polecam. Malo pracy a jest super. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Galantynka
Gotujesz kremówkę, taka w kubkach? Nigdy o czyms takim nie słyszałam..ale ok. dzieki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Danka 51

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Danka 51
nie gotuję jej długo, tylko do zagotowania - chwilunię

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Galantynka
Aaaaa, chwilkę, ok, ale stchórzyłam i tort kupiłam w markecie.:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ile płacicie za kremówkę
i jakiej firmy kupujecie?Bo widziałam Łaciata za 6 zł,trochę drogo :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Łaciata jest do doopy :D Chyba najgorsza kremówka jaką kiedykolwiek kupiłam i w dodatku najdroższa z możliwych :) Najlepsza to ta z piątnicy i tańsza ok.5 zł za pół litra lub równie dobra śmietana kremówka z biedronki w takich małych kubkach, jak się nie mylę niebieskich. Kubki mają pojemność 200ml. i jeden kosztuje niecałe 2 złote, chyba 1,80 zł jak się nie mylę :) Do przełożenia tortu potrzeba około 600 ml śmietany plus usztywniacz typu śnieżka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość u mnie podstawa to nasaczenie
alkoholem, zeby tort nie by za slodki i suchy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja najczęsciej nasączam kawą z alkoholem, ale ja jestem kawoszem, wręcz maniakiem kawowym i kocham kawę w każdej postaci :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no to moze ja mm
pewnie dokonam profanacjiiii mi rewelacyjny tort wyszedl kiedy nasaczylam biszkopt galaretka owocowa jak? rozrobilam galaretke w ok 1/3 przepisowej wody i kiedy przestygla ale nie stezala jeszcze posluzyla mi do nasaczania spodow rewelacja oczywiscie w lodowce ladnie w ciescie stezala.pycha a ciasto nie byo ani za mokre ani za suche

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Danka51
Do Galantynki. Spróbuj zrobić ten tort tak bez okazji i daj znać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Krem- śmietana plus czekolada- robiłam bez gotowania śmietany wiele razy np. do rafaello. Właściwie nie rozumiem czemu służy to gotowanie śmietany??? Może ktoś wie? Ja robię tak- czekoladę rozpuszczam na parze, studzę. Ubijam śmietanę dodając śnieżkę (wtedy mam pewność, że śmietana nie spłynie) i na koniec do ubitej masy dodaję powoli wystudzoną czekoladę + ewentualnie zmielone orzechy, wiórki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chuda jak słomka
ja robię zawsze torty śmietanowe są lekkie i pyszne. piekę biszkopt, który przekrawam na 3 części długim nożem do chleba, a śmietanę robię ze śmietanki 30% i masy śmietanowej dr Oetkera, tofantastyczna masa, nie dość że pyszna w smaku i lekka to jeszcze tort się pięknie trzyma i nic się nie rozpływa daję link do zdjęcia masy i tortu który robiłam niedawno http://lh5.ggpht.com/_QVwjPFalFUA/STO3RpFLnrI/AAAAAAAAAUU/kYrN9wgvi94/s720/100_4718.JPG http://lh4.ggpht.com/_QVwjPFalFUA/STOz-uvmI_I/AAAAAAAAAT0/d_aM7ev7H2s/s720/100_4724.JPG

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja ostatnio robie krem modyfikacja rafaello:)) jest pyszny!!! biore 200 ml kremowki,2 śniezki,biala czekolade i ok 200 ml mooooooocnej kawy:)) ubijam sniezke ze smietana i kawa do gestosci potem dodaje rozpuszczona przestudzona czeolade. wazne by nie byla za ciepla bo wtedy dlugo terznieje i masa biszkopt robi sie miekki ale i tak pyszny:)) a zwilzam zwykla woda,korci mnie by dodac wodki,ale slyszalam ze nie dodaje sie jej jesli krem jest ze smietana? mozna tez zrobic pianke ,jesli tort maja jesc dzieci dbo jest wtedy kolorowo i owocowo:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agaiskierka
Roztapiam na parze 50g gorzkiej i 50 g mlecznej czekolady,dodaje do tego olejek pomarańczowy. ubijam 2kremówki,ubijam 2 żółtka z cukrem,ubijam 2 białka z cukrem. Wszystko czeka juz ubite i rozpuszczam zelatynę z 3-4 łyżkach ciepłej wody. Kiedy żelatyna lekko zaczyna zastyga to dodaje (mieszając lekko) ubite zółtka,nastepnie ostudzoną czekoladę,później białka a na koniec bitą śmietanę Masa jest przepyszna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agaiskierka
drugą masę robie z kremu karpatki(3 min) + ubita kremówka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość może mojego pomysłu
tort orzechowy - albo upiecz albo kup biszkopt czekoladowy np.Delekty jest dobry.Masa 0,5 litra śmietany kwaśnej 18%,1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy.20 - 25 dkg mielonych orzechów włoskich,3 - 4 łyżki kaszy manny .Śmietanę zagotuj w rondelku dodaj cukier,cukier waniliowy i gotuj z 5 minut na małym ogniu.Dodaj orzechy i gotuj znów ok. 5 min.Na koniec dodaj kaszę i gotuj ,aż zgęstnieje.Nasącz tym co lubisz np.mocną herbatą z sokiem cytrynowym!Smaruj wszystkie placki,ten na wierzchu też,polej "wzorkami" z gorzkiej - rozpuszczonej czekolady.Posyp posiekanymi orzechami.I gotowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zocha samocha
znalazłam film gdzie jest pokazane krok po kroczku jak zrobić tort śmietanowy, jak sie okazuje jest nie tylko łatwy ale jeszcze bardzo dobry :))) tu macie link http://www.youtube.com/watch?v=cwe8CL-IH0g

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepszy krem do ciasta
to jest wlasnie z kremowki, tzn smietana 30-tka ubijamy ja na sztywno+ dodajemy lekko stężalą galaretke np. truskawowa, wykladamy na biszkopt, ta masa super stezeje w lodowce, jest leciutka pyszna i jak pianka, narobilyscie mi smaka na biszkopt wlasnie z ta masa+ truskawki bo akurat sa.....pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tort śmietanowy z wiśniami
http://onlymysphere.blogspot.com/2011/09/tort-smietanowy-z-wisniami.html Na jest stronie zdjęcie oraz inne przepisy Składniki na biszkopt: 8 jaj 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy 1 budyń czekoladowy 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 paczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, następnie cały czas miksując dodajemy żółtka, budyń czekoladowy, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Po wymieszaniu wszystkich składników wylewamy masę do formy. Pieczemy w temp. 150 stopni, około 35 minut. Krem: 1/2 litra śmietany słodkiej 30 % 1 łyżka cukru pudru 2 śmietany fix w proszku Ubijamy śmietanę dodając fixy i cukier puder. Przygotowanie: Upieczony biszkopt przekrawamy na 2 części. Dolną część nasączamy albo wiśniówką z wodą albo innym alkoholem z wodą, można wycisnąć trochę cytryny. Na dolną część nakładamy dżem wiśniowy a następnie niecałe pół kremu śmietanowego. Łączymy obie części biszkoptu. Górną część również nasączamy alkoholem i nakładamy na wierzch oraz boki resztę kremu. Wierzch tortu możemy udekorować wiśniami z dżemu i posypać startą czekoladą albo rozpuszczalnym kakao. Tort wkładamy do lodówki, a potem możemy jeść:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość palący problem
dzizas po co ktoś wyciaga topik sprzed roku???????????????! A to tylko znowu reklama jakiegos szjskiego bloga :-O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kwiaciarnia
{kwiatek}

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
śmietana fix jest okropna psuje smak kremówki najlepsza jest żelatyna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja nie jestem zwolenniczką sztucznych akcji typu fix, dlatego nie porywam się z motyką na słońce, bo sama naturalnego bym ni epotradiła za bardzo zrobić. Dam Wam inspiracje już z gotowych tortów; http://cukierniatortykatowice.pl/, ja tam zamawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×