Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Maleństwa

czy to obciachowe imiona????

Polecane posty

Gość nikelson
fabian- beznadziejne -.-

Gość Olaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ja sie zastanawaim które wybrac dla mojego synka Wojtuś, Jaś czy Maciuś

rubinowa, no to jak maja na imie twoje dzieci? Ciekawosc jest wielka :)

Gość rubionowa kolia
nie powiem z oczywistego powodu uważacie mnie za głupią, wredną i wywyższającą się babę i czego bym nie napisała (czy Ania czy Debora czy cokolwiek) będziecie krytykować i wyśmiewać :) a jeśli chodzi o Wojciecha, Jana czy Macieja to sa to imiona z jednej półki i kieruj się po prostu gustem swoim i męża fajnie, żeby pasowały do nazwiaska

Gość yossa
Tak, obciachowe. Jakoś tak wyjątkowo pasują mi do teraz wszędobylskich metroseksualistów ;| Skrzywdzisz dziecko takimi imionami i jak słusznie powiedziała koleżanka wyżej, sama intuicyjnie to wyczuwasz. Moda na imiona to nie zawsze dobra rzecz, wątpię,że dzieci, które dostały imię w dobie szaleństw telenowelowych (Isaura etc) teraz się z tego cieszą. A mnie Fabian czy Nathan, Olivier zresztą też,właśnie z taką Isaurą kojarzą. Polskie imiona są piękne, jest też wiele nietypowych, ale - jak znów zgodzę się z rubinową koleżanką - nietypowy nie znaczy obciachowy.

Gość rubionowa kolia
zgadzam się z koleżanką wyżej, która zgadza się ze mną :)

Gość Mama Maleństwa
rubionowa masz rację w jednym - czułam że moga być odebrane przez niektórych (np. przez Ciebie) jako obciachowe dlatego pytałam! Co nie oznacza, że ja uważam je za obciachowe, ale nie chce żeby z powodu moich widzimisię cierpiały w przyszłości moje dzieci. Dlatego ot cały wątek. Jedni je uważają za obciachowe, inni nie i liczę się z tym, dlatego jeszcze raz przemyślę kwestię wyboru, bo dobro synka jest ważniejsze od jakiś fantazji z imieniem:)

Gość rubionowa kolia
A upierasz się co do tych imion, czy może jesteś otwarta na propozycje? :)

Dla mnie najlepsza propozycja to Maksymilian. Jest ładne, będzie pasowało zarówno do brzdąca, jak i do statecznego pana. No bo imię mamy raczej na całe życie. I to że teraz Pamela pasuje nam do małej dziewczynki, nie oznacza że do starszej pani też będzie pasowało. Mnie ogólnie śmieszy kopiowanie imion z zachodu. Te wszystkie Jessica, Vanessa, Amanda. To jest dopiero pośmiewisko. Ok gdy jedno z rodziców jest np Amerykaninem, i imię pasuje do obcego nazwiska. Ale jak słyszę o Pameli Żurek, to nie wiem czy śmiać się czy płakać:) Pomyślcie czy ktoś w USA nazwie swoje dziecko Stanisław np? :)

uwanga uwaga, propozycje rubinowej, niepospolite ale nieobciachowe.... Mamo Malenstwa, imie ma sie podobac tobie i mezowi i dobrze brzmiec z nazwiskiem. Co z tego ze moze nie bedzie podobac sie jakies tam sasiadce czy sklepikarce. Sa ludzie co zawsze beda sie czepiac i wytykac (np rubikowa) i sa ci ktorzy zyja wlasnym zyciem w tolerancji innych. Udanego wyboru!

Wasza sprzeczki są totalnie śmieszne. Według mnie żadne z tych imion nie jest obciachowe. Imię ma pasować do nazwiska i podobać się rodzicom. I to tyle. Reszta nie ma znaczenia. Moda się zmienia a większość tradycyjnych imion od polokeń nadawanych w Polsce wcale nie jest pochodzenia polskiego, tylko żydowskiego, łacińskiego, greckiego albo germańskiego. Tylko imiona typu Bożysłam czy Bogumiła są 100% polskie. Jak mi mama dawała imię Paulina 30 lat temu to cała rodzina była temu przeciwna. Dzisiaj Paulin na pęczki. 50 lat temu nikt nie dawał chłopcom na imię Dawid bo wtedy nie nadawało się polskim dzieciom żydowskich imion. Dzisiaj nikt o tym nawet nie myśli i jest to bardzo popularne imię. A tak w ogóle to Natan, Nataniel - to bardzo stare imię pochodzenia hebrajskiego i oznacza DAR, PODARUNEK. Jest to męski odpowiednik imienia NAtalia Ja uważam że jest bardzo ładne.

Gość Ja myslę że...
To zupełnie normalne imiona!!!! Nie uważam że są obciachowe. Za bardzo się tym ekscytujecie...

Gość to dziwne
ze taka odpowiedzianoscia obarczyl cie maz ja wybieralam imiona dla obu corek wspolnie z mezem . wybralismy takie imiona ktore nam wspolnie sie podobaly . to nie dobrze ze zostawil cie z takim problemem .bo tu na forum kazda odpowie inaczej bo kazda ma inny gust . mnie sie podoba najbardziej Nataniel ( nie Nathan jak napiałas ) . inne imiona to Konrad , Krystian , Adrian ,Damian , Tomasz - moze ktores z tych sie spodoba ( a wczesniej o nich nie pomyslałas ?) zycze powodzenia !

Na początku zaznaczę, że to co napiszę dalej to jest tylko i wyłącznie MOJE INDYWIDUALNE ZDANIE i nie narzucam go nikomu. Wypowiadam się bo autorka dała nam taką szansę - więc liczyła się również z ewentualną krytyką. Jak dla mnie Oliwier, Fabian, a już w szczególności Natan to imiona niemęskie. Kojarzą mi się z metroseksualistami - a ja takich facetów nie lubię;) Również wszelkie imiona, które można nadać psom czy misiom pluszowym (jak Kuba, Maks, Kacper itp.) nie podobają mi się - bo to takie picusie jak dla mnie. Dla mnie imię męskie powinno być mocne i wyraziste. Powtarzam - to tylko moja opinia.

Gość DO JA 25
A JAKIE TO IMIONA WYRAZISTE ?

Ja nie mogę napisać jakie imiona są wyraziste, a jedynie jakie są wyraziste dla mnie. Otóż, DLA MNIE wyraziste imiona to zwykle te, które mają literkę "r" i których nie da się jakoś masakrycznie zdrobnić. I może nawet nie tyle wyraziste co męskie. Tym kierowałam się przy wyborze imienia dla mojego syna.

moj mąż ma na imie Ryszard w dobie michałów i piotrów to imie było mega niespotykane. Ale nie był szykanowany z powodu tego imienia, jedynie to bardziej zapamietany. I tak jest do dzis, ze jak jest iles tam osób w grupie jego zapamietują. I jemu to sie juz wiele razy w życiu przydało, gdyż jest bardzo cichą osobą i dzięki Rysiowi zostaje zauwazony:)

ja.25 zgadzam sie z Toba,mam takie same odczucia w kwestii imion meskich z "r" :D

Nawet w mojej teorii są wyjątki od reguły:) Bo jasne jest, że nie wszystkie imiona spełniające moją zasadę będą mi się od razu podobały. Ryszard - mimo, że faktycznie wyraziste - kompletnie mi się nie podoba. Szymon - cudowne imię i również bardzo męskie (mimo ubytku literki "r" ;) ).

Madonna no jasne, że tak, ale nie mów mi, że dobierałaś męża imieniem:P Gdyby Ci się nie podobało, a facet fajny to można przymknąć oko. Natomiast w kwestii imienia dla dziecka, to Ty masz 100% władzy:D

nie mówie:) zażartowalam tylko:) jak go poznawalam mogl miec na imie nawet alojzy a na nazwisko bąbel i tak bym za niego wyszła:)

Gość Mama Maleństwa
dziękuję za dalsze opinie:) No mąż powiedział, że jakiekolwiek imię nie wybiorę to Jemu się będzie podobało, bo wierzy w mój gust. Także jak coś to wszystko będzie na Mnie :))) Ja ciągle myśle i myśle i coraz bardzije skłaniam się ku Adamowi Maksymilianowi, ładnie brzmi, a imię Adam to takie "bezpieczne" imię, choć nie jest na szczycie mojej listy to jednak uważam je za dość ładne. No ale do jutra mogę zmienić już zdanie :))) Nie podobają mi się imiona na K. Konrad, Kacper, Krystian absolutnie nie:))) ale dziękuję za propozycje :)))

Gość A MOZE SYLWESTER
CZYLI SYLWEK ?